Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

05-02-2015

Anastasija Sazankova prezentēja jaunu grāmatu par ārstniecības augiem


 „Latvijas ārstniecības augi” – grāmatu ar šādu nosaukumu izdeva Daugavpilī pazīstamā daktere, māksliniece, dzejniece, baltkrievu kultūrizglītojošas biedrības „Uzdim” biedre, pašvaldības apbalvojuma „Gada Balva-2014” laureāte Anastasija Sazankova. Krājuma prezentācija notika 4.februārī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā.

Ievērojot tradīciju, reizi gadā Anastasija Sazankova prezentē lasītājiem jaunu dzejas grāmatu krievu un baltkrievu valodās. Bet šoreiz dzejniece darbojās kā krājuma par Latvijas ārstniecības augiem sastādītāja. A.Sazankova vairāk nekā 40 gadus ir nostrādājusi par ārsti, visus šos gadus ņemot talkā dabas dāvātos ārstniecības līdzekļus un pielietojot praksē tautas medicīnas receptes. Dodoties pelnītā atpūtā, aizrāvās ar fitoterapiju un nu jau vairāk nekā 20 gadus lasa lekcijas par to Pensionāru dienas centrā. Pieredze un zināšanas tika apkopoti grāmatas veidā: katrs augs ar zīmējumu, datiem par izcelsmi, augšanas vietām, ievākšanas laiku, uzglabāšanas noteikumiem un receptēm pret dažādām slimībām.

Krājumā ir apkopota informācija par 73 zālēm.

Īsā un pieejamā formā tiek stāstīts par vietējiem ārstniecības augiem, kas palīdzēs novērst tādas slimības kā insults, ateroskleroze, hipertonija, infarkts, cukura diabēts, onkoloģiskās slimības, bet tiem, kas jau ir saslimuši, palīdzēs uzlabot veselību.

Kā atzīst pati A.Sazankova, viņa ir no tiem ārstiem, kas uzskata, ka mūsu ēdieniem jābūt arī mūsu zālēm. Bet ārstniecības augi ir mums visapkārt: atliek tikai noplūkt, bet tieši tik daudz, cik izmantosi. „Aicinu izmantot to zāļu milzīgo potenciālu, kas lielā daudzumā aug Latvijā, ne ārzemēs. Sargājiet veselību, māciet bērniem vērtēt mūsu savvaļas zāles un prātīgi tās izmantot”.

A.Sazankovas grāmatu prezentācija tradicionāli notiek tandēmā ar literatūras zinātnieci Jevģeniju Guļajevu, kura talantīgi vada pasākumu un aizraujoši stāsta par krājumu un tā autori. Tie, kas ieradās uz tikšanos ar A.Sazankovu, kā noburti klausījās viņas lekcijā par zālēm, labprāt degustēja zāļu tējas, aktīvi uzdeva jautājumus.

Ansamblis „Kupalinka” izdaiļoja vakaru ar baltkrievu tautas dziesmām. Biedrības „Uzdim” biedres Jevģenija Guļajeva, Zinaida Siliņa, Plga Pavloviča, Ludmila Siņakova, Žanna Romanovska, Gaļina Sontocka, Teresa Pavlova teica daudz labu vārdu Anastasijai Sazankovai, nepārstājot apbrīnot šīs brīnumainās sievietes talantus. Apsveikumus un dzejoļus Anastasija veltīja arī viņas draugi – dzejnieki, mākslinieki,. Pensionāru dienas centra klausītāji.

Anastasijas Sazankovas grāmata „Latvijas ārstniecības augi” izdota Daugavpilī, redaktore – filoloģijas maģistre Tatjana Bučele. Priekšvārdu krājumam uzrakstīja medicīnas zinātņu kandidāts Vadims Kulakovs. 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

BKC vadītāja Žanna Romanovska,

t. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu ielā 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, 305.-306.kab.




Atpakaļ