Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

13-01-2015

Latvijas pasaku karalienei Annai Saksei – 110


2015. gada 16. janvārī izcilajai latviešu rakstniecei Annai Saksei aprit 110 gadi. Par godu šai dižajai jubilejai no 13. līdz 22. janvārim Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs risināsies literāro pasākumu cikls bērniem un viņu vecākiem, kā arī skolēnu grupām.

Lielāko popularitāti Anna Sakse ir guvusi ar sava daiļrades pēdējā posma darbiem – literārajām pasakām. Tieši tādēļ viņa ir pazīstama kā Latvijas pasaku karaliene. Vairāku paaudžu bērni ir uzauguši, klausoties un lasot Annas Sakses pasakas “Čitas burtnīca”, “Kā zaķis brauca uz Rīgu pēc skābu kāpostu sēklām”, “Laimes kalējs”, “Puķu zirnītis”, “Zāles stiebrs” un citas. Filozofiskās “Pasakas par ziediem” joprojām turpina uzrunāt un aizraut pieaugušos lasītājus. To krāšņā valoda un spilgtā tēlu galerija rosina pārdomas par cilvēka dzīves līkločiem un rakstura šķautnēm, ko atklāj dramatiski pagriezieni varoņu dzīves ceļā.

Annas Sakses spalvai pieder ap 60 pasaku. Viņas darbi tulkoti krievu, igauņu, uzbeku un vācu valodās. Savus darbus viņa ir publicējusi arī ar pseidonīmiem – Austra Sēja, Smīns, Trīne Grēciņa un Zane Mežadūja. 1965. gadā Annai Saksei tika piešķirts Latvijas PSR Tautas rakstnieces goda nosaukums.

Lai vēlreiz tiktos ar iemīļotajiem Annas Sakses darbu varoņiem un ievestu jaunus lasītājus viņas brīnumainajā pasaku pasaulē, Latgales Centrālās bibliotēkas filiālēs tiek rīkots pasākumu cikls “Latvijas pasaku karalienei Annai Saksei – 110”, uz kuru tiek aicināti bērni un viņu vecāki, kā arī skolēnu grupas. Sīkākas ziņas pasākumu programmā. Skolotāji tiek aicināti zvanīt par programmā norādīto tālruni un pieteikt savas klases pasākumu apmeklējumam. Būsiet mīļi gaidīti!

 

Informāciju sagatavoja:

LCB galvenā bibliotekāre

Inga Gedžūne

Tālr.: 65476344

e-pasts: inga.gedzune@lcb.lv




Atpakaļ