Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

13-01-2015

Ekslibru kolekcijas izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā


20. janvārī plkst. 17.00 Latgales Centrālās bibliotēkas abonementā notiks izstādes “Grāmatu grafika” atklāšana.  Izstādē būs apskatāmi darbi no bibliofila Nikolaja Milina ekslibru kolekcijas.

Izstādes ekspozīcijā ir vairāk nekā 250 oriģināli ekslibru eksemplāri, kas ir veidoti dažādās grafikas tehnikās.  Ekslibru autori ir pazīstami sava laika mākslinieki no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas un Ukrainas.

Ar ekslibru kolekcionēšanu Nikolajs Milins aizrāvās pagājušā gadsimta 70. gados. Patlaban viņa kolekcijā ir vairāk nekā 5 000 ekslibru, kas tematikas ziņā ir ļoti dažādi. Pēc Nikolaja Milina nāves kolekcija tiek uzglabāta ģimenes arhīvā un laiku pa laikam tiek eksponēta dažādās izstādēs.

Ekslibris jeb grāmatzīme ir grāmatas piederības zīme. Ekslibra sižeti var būt dažādi: ainavas vai arhitektūras motīvi, emblēmas, simboli, ornamentu detaļas. Tas atklāj attiecīgā laikmeta tendences un stāsta par grāmatas īpašnieka nodarbēm un interesēm.

20. gadsimta otrajā pusē ekslibris kļūst par mazās formas grafikas mākslas darbu, kas var būt izpildīts dažādās tehnikās. Izplatītākās no tām ir koka gravīra, litogrāfija, ksilogrāfija, monotopija un sausā adata.

Ekslibru izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 19. februārim. Izstāde tiek rīkota ar Starptautiskā Rērihu centra Latvijas nodaļas Daugavpils grupas atbalstu.

 




Atpakaļ