Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

17-12-2014

Baltkrievu kultūra centrā izgrieza papīrā ažūra rakstus


14.decembrī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā norisinājās radošās darbnīcas  «Калядная выцінанка» (Ziemassvētku griezumi), kur bērni un pieaugušie iepazinās ar baltkrievu seno dekoratīvi lietišķo mākslu – ažūra rakstu izgriešanu papīrā.

Tehnikas īpatnība ir tā, ka ažūra glezna tiek izgriezta veselā gabalā pēc papīra daudzkārtējas salocīšanas principa. Tas tiek darīts dažādos leņķos, nedalot papīru daļās un nelīmējot to.

Šāds tautas mākslas veids bija ļoti populārs 19.gs.beigās – 20.gs.sākumā. Tad parādījās „tīrās” mājas, kuru interjeru saimnieki centās izrotāt. Teju katrā mājā varēja ieraudzīt krāsainus ažūra rakstus. Tie rotāja sienas, logus, trauku plauktus, plauktiņus ikonām. Kad „vitinanka”, kā mēdza dēvēt šos dekora elementus, zaudēja košo izskatu, to nomainīja pret jaunu. Rakstu motīvi tika aizgūti no dabas – dzīvnieki, augi, reliģiskās tematikas gleznas.

Baltkrievu „vitinanka” ir praktiski izzudusi no tautas ikdienas, atstājot vien pēdas cilvēku atmiņā. Tomēr pēdējo divdesmit gadu laikā šis aizmirstais lietišķās mākslas veids atdzimst. Pētnieki pēta Baltkrievu senās kultūras muzeja fondos esošos paraugus, mākslinieki veido jaunus sižetus. Tagad „vitinanka” kļuva par muzeju kolekciju un tautas mākslas izstāžu objektu, par oriģinālu dāvanu un suvenīru.

Savus Ziemassvētku tematikā veidotus suvenīrus baltkrievu tautas dziesmu pavadījumā izgrieza baltkrievu svētdienas skolas „Vjaselka” audzēkņi, viņu vecāki un skolotāji. Bērniem iepatikās dažādas eglītes un cimdiņi, vecmāmiņas izgrieza eņģeļus, pedagogi – rakstus un aAdventes vainaga sveces. Katrs aiznesa savu darbu uz mājām, bet ar sniegbaltiem cimdiņiem izrotāja Baltkrievu nama interjeru.

Lekciju un praktisko nodarbību vadīja Baltkrievu kultūras centra vadītāja, baltkrievu kultūrizglītojošās biedrības „Uzdim” valdes locekle Žanna Romanovska.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

BKC vadītāja Žanna Romanovska,

t.654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, kab.nr.305.-306.




Atpakaļ