Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

08-12-2014

Franci Trasunu pieminot: Ingas Ābeles romāns “Klūgu mūks”


2014. gada 5. decembrī Latgales Centrālās bibliotēkas (LCB) Periodikas lasītavā notika Francim Trasunam veltīts literārs pasākums, kura laikā Daugavpils bibliotekāri tika iepazīstināti ar Ingas Ābeles romānu „Klūgu mūks”.

Šis vērtīgais izdevums ir papildinājis LCB krājumu ar Kultūras projekta “Augstvērtīga tulkotā un oriģinālliteratūra bibliotēkās” atbalstu. Novembra sākumā bibliotēka saņēma vērtīgu grāmatu kolekciju, kas tika iegādāta par minētā projekta līdzekļiem. Par nozīmīgāko jaunieguvumu tika atzīts Ingas Ābeles romāns “Klūgu mūks”.

Romāna “Klūgu mūks” prezentācijā pasākuma vadītāja, LCB abonementa bibliotekāre Jeļena Dusjavičiene, skaidroja, kā šīs izdevums attēlo Franča Trasuna dzīvi un sabiedrisko darbu. Tika pieminēti priestera dzīves spilgtākie posmi – bērnu dienu gaitas Sakstagalā, mācības Pēterpils garīgajā seminārā, neierimstošais darbs latgaliešu valodas un kultūras aizstāvībā, tai skaitā deputāta amatā Latvijas Republikas Saeimā, konflikts ar baznīcu, tam sekojošā ekskomunikācija un traģiskā aiziešana.

Ar savu klātbūtni pasākumu pagodināja arī Daugavpils katoļu draudžu dekanāta dekāns, Daugavpils Svētā Pētera ķēdēs draudzes prāvests Mihails Sivickis, kurš savu doktora disertāciju Katoļu Baznīcas kanoniskajās tiesībās ir veltījis Franča Trasuna ekskomunikācijai jeb izslēgšanai no Baznīcas. Klausītāji guva unikālu ieskatu prāvesta Sivicka disertācijas tapšanas gaitā – sākot ar lēmumu pievērsties šī Latgalei kultūrvēsturiski nozīmīgā jautājuma izpētei un beidzot ar pētījuma rezultātā gūtajām atziņām.

Pasākuma noslēgumā klātesošie atzina, ka Ingas Ābeles romāns “Klūgu mūks” ir uzskatāms par īstu literāru pieminekli izcilajam latgaliešu sabiedriskajam un kultūras darbiniekam, pateicoties kuram Latvijas ģerbonī iemirdzējās trešā zvaigzne – Latgale.

Romāns “Klūgu mūks” ir pieejams lasītājiem LCB abonementā un visās filiālbibliotēkās.

 

 

Informāciju sagatavoja:

LCB abonementa bibliotekāre

Jeļena Dusjavičiene

Tālr.: 65426065




Atpakaļ