Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

17-08-2011

Daugavpils teātris uzsāk jauno sezonu ar devīzi -„Klasika – bauda, kurai seko līdzi”


„Esiet sveicināti Latgalē – zilo ezeru un kulta sētu zemē! Esiet sveicināti Daugavpilī – pilsētā, kurā ir teātris! Esiet sveicināti Daugavpils teātrī – teātrī, kurā divi saulrieti katru vakaru sveic un vieno Jūs spēlē!”

Daugavpils teātris ir Latvijas valsts fenomenāla parādība Vienības namā, ar vairākkārtējām spožām slavas virsotnēm, pazemes ūdeņiem, gariem aizmirstības un nolieguma gadiem.

Teātrī līdz pat šai baltai dienai mīt daudz domubiedru, kuri vienojas krasi daudznacionālajā divu trupu sastāvā, kas būdami viens no nedaudzajiem profesionāli-mākslinieciskajiem kolektīviem Latvijā!

Lai fenomenālā parādība - Daugavpils teātris un tās saturs - repertuārs būtu vienmēr skatītāju topā, brienot cauri laikiem un politiskajām iekārtām, tam jābūt jestri aktuālam, atsaucīgi pievilcīgam un reizēm neadekvātam pret objektīvās pasaules absurdajām situācijām.

Tāpēc atsaucoties uz skatītāju vēlmēm un mūsdienu redzējumiem, Daugavpils teātris uzsāk gluži ko jaunu un nebijušu - sezonu ar klasikas piegaršu! Jo, kas var būt vēl labāks, ja ne jutekliski baltais un eleganti melnais šarms - apvienots nemirstīgajā klasikā.

Klasika – nemirstīga un nenoliedzama dāvana skatītājam, un par spīti visam un visiem nemirstīgs - Daugavpils teātris, ko mēs veiksmīgi šosezon arī pierādīsim „sabiedrības krējumam”!

Pilnīgā klasika no Daugavpils teātra māksliniekiem, nojauks visas robežas starp skatītāju un aktieru loku, un uzburs paliekošo, estētiski baudāmo vērtību pārdzīvojumu. Tā noteikti aizraus, pievilinās un aizkustinās!

 

12.augustā, Daugavpils teātra kolektīvs tikās savā pirmajā jaunās sezonas sanāksmē, lai sāktu darbu pie jauniestudējumiem un atsauktu atmiņā ejošās un jaunās izrāžu vārsmas.

No 15.augusta, Daugavpils teātra māksliniekus apciemos aktiermeistarības pasniedzējs no Krievijas Andrejs Drozņins (MXAT pedagogs kustību scenogrāfijā). Daugavpils teātra aktieriem tā būs lieliska iespēja izkustināt savus kauliņus un iesildīt muskuļus pirms liela un ražīga sezonas darba.

Labās tradīcijās Daugavpils teātra jaunā sezona sāksies jau 9.septembrī, ar  kamerizrādi uz Lielās zāles skatuves - Ēriks Emanuēls Šmits „Oskars un Rozā dāma”(rež.H.Petrockis).

Marka Rotko plenēra ietvaros - septembrī Daugavpils teātra kafejnīca piedzīvos dzejas vakaru - izcilā fraņču dzejnieka Šarla Bodlēra skaistā un intīmā noskaņā (rež.L.Korlaša).

Viena no klasikas sezonas pirmizrādēm paredzēta - Žans Batista Moljērs „Tartifs” (rež.V.Jansons).

Oktobrī gaidāms viesis no Maskavas, sens Daugavpils teātra draugs Mihails Mamedovs. Teātra skatītājus viņš priecēs ar jaunām un dzestrām klasiskām vērtībām, kas nenoliedzami laikam ritot pārvērtīsies par hītu uzvedumiem skatītāju acīs – no skanīgiem smiekliem līdz pat smalkām ironijām.

Nenoliedzama vērtība Daugavpils teātrī ir izrādes skolas vecuma bērniem un jauniešiem, tai skaitā Ziemassvētku izrādes, kuras ir muzikālas un krāsainas. Par vērtību solās būt arī šīs sezonas bērnu izrādes!

Šosezon tiek plānots atsaukt atmiņā, kādu labu, bet gadiem aizmirstu Daugavpils teātra tradīciju – dzejas vakarus, kur sapulcētos tie cilvēki-mākslinieki, kuri mēdz rakstīt-lasīt-domāt, dažreiz skaisti, vietām poētiski, bet visus mīlot romantiski!

Februārī paredzēta pirmizrāde „Rūžes byudu golūs”, ko pēc Monikas Zīles stāsta motīviem iestudēs režisors Viktors Jansons.

Vienās no pirmajām viesizrādēm pa Latviju Daugavpils teātris dosies 23.septembrī uz Jēkabpili ar izrādi –L.Ulicka „Sieviešu laime” (izrādes galvenā varone Vera Hramņikova ir nominēta „Spēlmaņu naktī 2011” kā Gada labākā aktrise).

Īsts latgaļu sapnis nomodā, kurš netiks aizmirsts arī šosezon, ir arī Daugavpils teātra izrāde Kristīne Jokste „Klepernīku pogosta zvaigzne”, kura pēc veiksmīga triumfa pagājušā sezonā plūca uzvaras laurus un guva milzīgu piekrišanu visā Latgalē (Daugavpils „Teātra gada balvas” labākā izrāde 2010; Gada balva "Boņuks” 2010 - „Labākais pasākums/projekts")!

Un ne vienu vien reizi jaunajā sezonā, svinīgā un lustīgā iznācienā ar dažādām akcijām - Daugavpils teātris izies pilsētas ielās pie saviem lielajiem un mazajiem skatītājiem, lai atgādināt, ka esam, pārsteigt ka varam, spēlēt ka nenogursim un mīlēt ka nepievilsim!

 

Ir neizsakāmi skaisti gaidīt, ja zini, ka atnāks un atnāk, ja zini, ka gaida!

Laipni gaidīti Daugavpils teātra klasikas sezonas izrādēs, jo bez šaubām, tā ir bauda, kurai ir jāseko līdzi!




Atpakaļ