Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

12-11-2014

Fotoalbums par Baltkrievijas nacionālajiem dārgumiem Latgales Centrālajā bibliotēkā


Latgales Centrālā bibliotēka saņēmusi dāvanā unikālu fotoalbumu «Спадчынa Беларусi. Скарбы» (Baltkrievijas mantojums. Dārgumi). Tajā apkopoti Baltkrievijas vērtīgākie zelta un sudraba artefakti, kas iekļauti nacionālā kultūras mantojuma krājumā kā izcili juveliermākslas šedevri.

Sadraudzības pilsētas Daugavpili un Vitebsku (Baltkrievija) jau ilgus gadus vieno stabilas partnerattiecības. Oktobrī, 3. starptautiskā mūzikas un mākslu festivāla „Daugavpils ReStArt 2014” ietvaros, Latgales Centrālajā bibliotēkā bija skatāma baltkrievu fotomākslinieces Olgas Salnikovas personālizstāde „Iespaidi”. Pateicībā par veiksmīgo sadarbību izstādes autore uzdāvināja bibliotēkai unikālu izdevumu «Спадчынa Беларусi. Скарбы» (Baltkrievijas mantojums. Dārgumi).

Grāmatas autori Aleksandrs Aleksejevs (Александр Алексеев) un Oļegs Lukaševičs (Олег Лукашевич) ir pirmo reizi apkopojuši Baltkrievijas nacionālā kultūras mantojuma krājumā iekļauto vērtīgāko zelta un sudraba priekšmetu fotoattēlus. Fotoalbumā attēlotie priekšmeti glabājas valsts muzeju fondos, kā arī pareizticīgo un katoļu dievnamos. Albums ir izdots 2007. gadā baltkrievu un angļu valodā. Poligrāfiski augstvērtīgā izdevuma apjoms ir 320 lappuses. Tas ir veidots kā suvenīrizdevums un ievietots tautas daiļamata meistaru izgatavotā dekoratīvā koka kārbā ar salmu rotājumiem.

Unikālais izdevums ir tapis mākslas projekta “Baltkrievijas mantojums” (Наследие Беларуси) ietvaros. Šī projekta mērķis ir prezentēt Baltkrievijas vēsturisko un kultūras mantojumu starptautiskai auditorijai trīs dažādos veidos: mākslas grāmatās, dokumentālā kino lentēs un foto izstādēs. Projekts tika uzsākts 2002. gadā. Šobrīd tas ir plaši pazīstams ne tikai Baltkrievijā, bet arī aiz valsts robežām. Kopš 2006. gada sērijā “Laikmets” (Эпоха) tapušas vairāk nekā 50 filmas par ievērojamām vēsturiskām personībām, kuras ir dzimušas Baltkrievijā. Ir izdoti 42 500 grāmatu eksemplāri, sasniedzot jaunu nacionālu rekordu. Grāmatas un dokumentālās filmas atrodas pasaules lielāko bibliotēku krājumos, prestižākajās universitātēs, vēstniecībās un kultūras iestādēs, kā arī slavenu cilvēku privātkolekcijās. Starp tiem ir Lielbritānijas karaliene Elizabetes II, Romas pāvests un citas ievērojamas personas. Tādējādi projekts dod iespēju plašākai sabiedrībai iepazīt Baltkrievijas vēsturi un nacionālo kultūras mantojumu.

Esam priecīgi, ka tagad arī Latgales Centrālās bibliotēkas Lasītavas krājumā ir pieejams viens no šī projekta albumiem, kas ļauj mūsu pilsētas iedzīvotājiem un citiem interesentiem iepazīties ar Baltkrievijas juveliermākslas un lietišķās mākslas šedevriem.

 

Informāciju sagatavoja:

LCB Komplektēšanas un apstrādes nodaļas vadītāja

Zenona Tihomirova

tālr.: 65476342

e-pasts: zenona.tihomirova@lcb.lv




Atpakaļ