Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

25-09-2014

ROTKO CENTRĀ SKANĒS KRIEVU AVANGARDA MŪZIKA


Ceturtdien,  25. septembrī  plkst. 17.00 Rotko centra koncertzālē notiks Viktora Buņina (klavieres) un Darjas Beskinas (kontralts) krievu avangarda mūzikas koncerts.   Koncerts noslēgs  Eiropas kultūras galvaspilsētas “Rīga 2014” ietvaros notiekošās starptautiskās  konferences  “ Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda” , kas veltīta Marka Rotko 111. dzimšanas dienas svinībām, darbu. 

Informācijas saglabāšanas specifikas dēļ, tā laika mūzikai paveicies mazāk nekā dzejai un glezniecībai. Iemesls ir vienkāršs – mūzikas mākslas darbus (atšķirībā no glezniecības vai dzejas) skatītājs neuztver tieši. Nepieciešams izpildītājs, kas būtu ieinteresēts atdzīvināt šo tehniski neiespējami sarežģīto mūziku, mūziķis, kas klausītājam spētu likt pārdzīvot tā vētrainā laika spriedzi.

Koncerta laikā skanēs Samuila Feinberga un Anatolija Aleksandrova skaņdarbi. 1924. g. amerikāņu kritiķis Karls Engels (komponista Šēnberga draugs) izdevumā The Musical Quarterly (ASV) rakstīja, ka Feinbergs ir ”iespējams, ģēnijs”. Krievu Avangarda zelta laikos pēc Feinberga mūzikas pasaulē bija liels pieprasījums. Sākot ar 1924. gadu, viņa skaņdarbi publicēti Vīnes Universālajā izdevniecībā. Sestā sonāte Op. 13 tika atzīmēta laikmetīgās mūzikas festivālā, kas 1925. g. notika Venēcijā, un viņu regulāri ielūdza braukt uz Austriju un Vāciju (1925., 1927. un 1929. g.). 1929. g. Berlīnē viņš arī veica savas mūzikas ierakstus. Freinberga triumfs ilgst līdz 30-ajiem gadiem, kad sākas t.s. formālistu mūzikā vajāšana un progresīvo mūziķu darbība starptautiskā arēnā faktiski tiek aizliegta.

Anatolijs Aleksandrovs – Taņejeva skolnieks, Laikmetīgās mūzikas asociācijas biedrs, komponists, pedagogs. Mūzikas valodas ziņā viņa darbi ir tikpat mūsdienīgi un saturiski.

Šī koncerta klausītājiem ir paveicies. Divi izpildītāji, neraugoties uz to, ka viņu radošā darba stāžu šķir pusgadsimts, sevī nes tā laika mūzikas kultūras gaismu.

Viktors Buņins - pazīstams pianists, Freinberga un Aleksandrova skolnieks un viņu mūzikas konsekvents propagandētājs. Parīzē dibinātās Starptautiskās asociācijas “Skalkottas - Freinbergs” goda biedrs, “Krievijas Federācijas Nopelniem bagātais mākslinieks” – sevī apvieno klasiskās krievu klavierskolas meistarību un pieredzi, ko tas pārmantojis no saviem skolotājiem.

Darja Beskina, jauna dziedātāja (kontralts) – pēdējā skolniece, kuru izcilā krievu operdziedātāja Gaļina Pavlovna Višņevskaja personiski uzņēma savā opercentrā.

Šie mākslinieki ir apvienojušies, lai 2014. g. 25. septembrī pēc Marka Rotko Centra ielūguma izpildītu 20. gadsimta divdesmito gadu skaņdarbus! Jautājiet pēc ielūgumiem Rotko centrā.

 

Inga Goldberga

inga.goldberga@daugavpils.lv

+ 371 65430273; + 371 29455008




Atpakaļ