Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

16-09-2014

Daugavpils baltkrievi piedalījās Pasaules baltkrievu festivālā Minskā


No 12.līdz 14.septembrim Minskā norisinājās II Pasaules baltkrievu mākslas festivāls. Daugavpili prestižajā forumā pārstāvēja vokālais baltkrievu trio „Lastauki”, dzejnieks Staņislavs Volodjko, Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska un kultūrizglītojošās biedrības „Uzdim” priekšsēdētājs Valērijs Ambrosovs.

 

Pasaules baltkrievu mākslas festivālu organizēja Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrija, bet festivāla mērķi ir popularizēt ārzemju baltkrievu sasniegumus un parādīt valsts sociālkultūras un tūrisma potenciālu. Pirmais festivāls norisinājās 2011.gadā Vitebskā, otrais – Minskā un tās apgabala agropilsētiņās. Uz Baltkrievijas galvaspilsētu sabrauca ap 250 pārstāvjiem no 18 valstīm. Lai piedalītos festivālā, ārzemju baltkrievu radošajiem kolektīviem nācās piedalīties nopietnā atlasē.

 

Trio „Lastauki” (māksl.vad.Tatjana Pimenova) sagatavoja speciālu koncertprogrammu baltkrievu valodā. Pirmo reizi ansamblis uzstājās kopkoncertā agropilsētiņā Zaslavjes apkaimē, kur pirmoreiz skanēja dziesma „Baltkrievi pasaulei” (vārdi – Staņislavs Volodjko, mūzika – Alberts Belussj), kas aizkustināja klausītājus līdz asarām. Otrais koncerts – ārzemju baltkrievu dāvana – notika atklātā laukumā Minskā, kur sabalsojumā skanēja arī Daugavpils „Lastauku” dziesmas. Trio „Lastauki” ieguva BR Kultūras ministrijas diplomu.

 

Dzejnieks Staņislavs Volodjko piedalījās pasākumā „Baltkrievu ārzemju dzejnieki un rakstnieki”, kas norisinājās Jakuba Kolasa muzejā. Galakoncertā Minskā dzejnieks nolasīja savu dzejoli «Бацькоуски кут». Kultūras ministrija sarūpēja S.Volodjko festivāla dalībnieka diplomu nominācijā „Mākslas vārds”. Noslēguma koncertā Daugavpils „Uzdimam” tika pasniegts diploms un vērtīga dāvana (baltkrievu tautas krekls) par uzvaru konkursā „Kultūra”, apbalvojumus pieņēma V.Ambrosovs.

 

Nacionālajā vēstures muzejā tika atklāta izstāde „Mēs – baltkrievi”, kurā tika iekļautas arī divas bildes no Daugavpils radošās diasporas darbības vēstures – „Kupalinkas” un „Ļanoka” uzstāšanās Meteņos Locikos, kā arī Lieldienas biedrības „Uzdim” baltkrievu svētdienas skolā (foto autore Žanna Romanovska).

 

Savukārt Minskas rātsnamā norisinājās BR Kultūras ministrijas ārzemju baltkrievu lietu konsultatīvās padomes piektā sēde, kurā piedalījās arī Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska. Padomes locekļus un viesus sveicināja Baltkrievijas kultūras ministrs Boriss Svetlovs. Ārzemju baltkrievi dalījās savā darba pieredzē aizvadītajā laika posmā, iezīmēja galvenās problēmas. Dzīvu diskusiju izraisīja BR pieņemtā likuma „Par ārzemju baltkrieviem” apspriešana.

 

Konsultatīvajā padomē enciklopēdijas «Сузор'е беларускага памежжа» („Baltkrievijas pierobežas raksti) pasniedza grāmatu kultūras ministram. Enciklopēdijas izdevumā ir publicēta informācija gan par pagātnes, gan arī mūsdienu Daugavpils baltkrievu darboņiem – Staņislavu Volodjko, Borisu Ivanovu, Nikolaju Pavloviču, Tatjanu Bučeli u.c.  Enciklopēdijas prezentācija Daugavpilī notiks 22.oktobrī Baltkrievu kultūras centrā.

 

No Minskas baltkrievi pārveda spilgtus iespaidus, jaunus kontaktus, metodiskos materiālus, diplomus, suvenīrus un dāvanas.

 

BKC un „Uzdim” izsaka patiesu pateicību BR Ģenerālkonsulātam Daugavpilī par palīdzību vīzu noformēšanā, kā arī savam uzticamajam draugam un partnerim – Latvijas Baltkrievu savienībai un personīgi Piskunovai Valentīnai par palīdzību un vietu sniegšanu LBS autobusā.

 

2014.gada 15.septembrī

 

Žanna Romanovska,

Baltkrievu kultūras centra vadītāja,

t. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, 305.-306.kab.

 




Atpakaļ