Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

10-09-2014

Zenons Burijs veltīja mazajai dzimtenei dzejas rindas


5.septembrī Braslavā norisinājās Baltkrievu rakstības dienai veltītie pasākumi. Literāri muzikālajos svētkos piedalījās Daugavpils dzejnieks un žurnālists, baltkrievu kultūrizglītības biedrības „Uzdim” līdzdibinātājs, Krievijas Rakstnieku savienības biedrs Zenons Burijs.

 

Septembra pirmās brīvdienas Baltkrievijā tradicionāli tiek aizvadītas baltkrievu rakstības zīmē. Piektdienas vakarā Braslavas ģimnāzijas aktu zāle bija pārpilna. Šeit pulcējās tautas literārās apvienības „Veter nadeždi” biedri, skolēni un pedagogi, bibliotekāri, mūziķi un izpildītāji, dzejas cienītāji.

 

Izstāde „Baltkrievu rakstības lappuses” un multimediju prezentācija ļāva skatītājiem ielūkoties baltkrievu rakstniecības izveides vēsturē un atcerēties slavenos apgaismotājus Jefrosiniju Polocku, Francisku Skorinu, Vasiliju Tjaplinsku, Semjonu Budnoju un citus. Īpašu svētku noskaņu pasākumam piešķīra muzikālās kompozīcijas par dzimto Baltkrieviju un Braslavu.

 

Braslavas literārā apvienība „Veter nadeždi” raženi darbojas vairākus gadus, izdodot vairāk nekā 20 krājumus un bukletus. Nesen klajā nāca jauna grāmata, ar kuru skatītājus iepazīstināja Teresa Krumpļevska, Jeļena Radeviča un Natālija Puškareva. Dzejnieki lasīja savu dzeju.

 

Par Rakstības svētku Braslavā īpašo ciemiņu kļuva Daugavpils dzejnieks Zenons Burijs. Viņš pastāstīja tautiešiem par savām dzīves gaitām, kas sākās Slobodkā, un iepriecināja ar dzeju. Divus dzejoļu krājumus autors uzdāvināja Braslavas centrālajai bibliotēkai. Tā piepildījās dzejnieka Zenona Burija sapnis – nolasīt savu dzeju tautiešiem Braslavā.

 

Dzejnieka Z.Burija dalība Baltkrievu rakstības dienās Braslavā notika starp Braslavas izpildkomitejas ideoloģiskā darba, kultūras un jaunatnes lietu nodaļu un Daugavpils pilsētas domes iestādi „Baltkrievu kultūras centrs” noslēgtā sadarbības līguma ietvaros ar Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsulāta Daugavpilī un Ģenerālkonsula Viktora Geisika atbalstu.

 

 

2014.gada 10.septembrī

Preses foto: avīze „Bralsavas zvaigzne” («Браславская звезда»)

 

Zanna Romanovska,

Baltkrievu kultūras centra vadītāja,

t. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, 305.-306.kab.




Atpakaļ