Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

01-09-2014

Noslēdzies „Starptautiskais festivāls - laboratorija „Telpa - Daugavpils 2014””


Daugavpilī, 29. augustā noslēdzās „Starptautiskais festivāls - laboratorija „Telpa - Daugavpils 2014””. Festivāls, turpinot pagājušajā  gadā aizsākto teātra tradīciju, norisinājās divas nedēļas, par teatrālo telpu padarot Daugavpils cietokšņa bijušo Kara hospitāļa ēku.

Radošās laboratorijas laikā, no 19. augusta līdz 28.augustam, pilsētā pulcējās 15 jaunie mākslinieki (režisori, dramaturgi, scenogrāfi) no 4 valstīm (Latvijas, Baltkrievijas, Ukrainas, divas komandas no Polijas), kuri  piedāvāja savu interpretāciju krievu klasikai - Ivana Buņina stāstiem, radīja piecas performances, ar kurām „atdzīvināja” piecas vēsturiskā Daugavpils cietokšņa kara hospitāļa ēkas telpas.

Atvēlēto divu nedēļu laikā jaunajiem māksliniekiem tika dota iespēja konsultēties ar tādiem teātra jomas profesionāļiem, kā dramaturģi Natāliju Vorožbitu (Ukraina), kura ir viena no pazīstamākajiem Austrumeiropas jaunās dramaturģijas pārstāvjiem, vieslekcijas lasīja Andrejs Urajevs (Krievija), kustību režisors, Krievijas prestižās teātra skolas MXAT pasniedzējs, bet pirmo reizi festivālā viesojās Mihails Ugarovs (Krievija) - režisors, Maskavas teātra “Teatr.doc” mākslinieciskais direktors.

Festivāla noslēgumā 29.augustā  skatītāju vērtējumam tika nodotas jaunradītās performances un tādi Ivana Buņina stāsti kā „Parīze”, „Tīrā pirmdiena”, „Vizītkartes”, „Aukstais rudens”, „Kaukāza”, kuru varoņu stāstus izdīvoja Daugavpils teātra aktieri - Žanna Lubgāne, Mihails Samodahovs, Natālija Kotona, Miroslavs Blakunovs, kurš nominēts šī gada „Spēlmaņu nakts 2014” balvai kā gada jaunais mākslinieks un citi. Noslēguma dienā  apmaklēt izrādes bija ieradušies viesi no Daugavpils un Rīgas.

„Telpa - Daugavpils 2014” mākslinieciskais vadītājs, režisors  Georgijs Surkovs uzsver, ka ne velti šogad festivāls tika raksturots ar vārdu „ laboratorija”, jo „festivāla  laikā tika rasta atbilde uz jautājumu, kā mūsdienās strādāt ar klasiku, kā strādāt neordināros apstākļos un kā apdzīvot telpu ar tik stipru enerģiju kāda tā ir kara hospitālī”. Georgijs Surkovs ir pārliecināts, ka festivāls tā dalībniekiem  ir sniedzis neatkārtojamu pieredzi un ir kļuvis par pasākumu, kas apliecina Daugavpils  milzīgo radošo potenciālu un pilsētas dotās iespējas profesionāļiem.

Par festivāla „Telpa - Daugavpils 2014” veiksmīgo norisi Daugavpils teātris īpašu paldies saka Valsts Kultūrkapitāla fondam un visiem projektā iesaistītajiem.




Atpakaļ