Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

25-08-2014

Baltkrievi godā Spasu – medus, ābolu, riekstu


Augusts priecē baltkrievus ar tautas svētkiem Spasu – medus, ābolu un riekstu. Daugavpils baltkrievu kultūras centrā notika pasākums, kas apvienoja visus trīs Spasa svētkus.

Spasu svin laikā, kad nogatavojas labība, augļi un dārzeņi.

14.augusta baltkrievi svin medus Spasu. To vēl dēvē par Makoveju. Šajā dienā uz galda pasniedz ēdienus ar magonēm un medu. Baznīcās iesvēta pirmo medus ražu. Sākot ar šo dienu aizliedza peldēties, jo vasara sāka norietēt.

19.augustā svin ābolu Spasu, kas baltkrieviem ir īpašā cieņā. Uz baznīcu nes iesvētīt ābolus, pēc tam tos drīkst ēst. Tiek iesvētīti arī jaunās ražas vārpas. Sākot ar šo dienu sāk rakt kartupeļus, sēt ziemājus.

Augusta svētku ciklu noslēdz riekstu Spass – 28.augustā. Beidzas labības pļauja. Uz galda pasniedz maizi un ēdienus ar riekstiem.

Par to klausītājiem pastāstīja Baltkrievu kultūras centra kultūras pasākumu organizatore Gaļina Sontocka. Spasam ir veltīts daudz dziesmu, kuras zina un talantīgi izpilda kultūrizglītojošās biedrības „Uzdim” biedri.

Baltkrievu namā todien uz galda bija medus, smalkmaizītes ar magonēm, āboli un rieksti. Tie, kuru bērnība tika aizvadīta Baltkrievijā, ar nostalģiju atcerējās, cik gards cienasts bija gurķi ar medu. Un uz īsu brīdi, ar gurķu-medus garšu, atgriezās bērnībā!

 

Žanna Romanovska,

Baltkrievu kultūras centra vadītāja,

Tālr. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, kab.nr. 305-306




Atpakaļ