Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

19-08-2014

Oginska muižā skanēja Daugavpils baltkrievu dziesmas


16.augustā Grodņas apgabala Smorgoņas rajonā notika festivāls-gadatirgus "Zaļesje sasauc draugus"(«Залесье созывает гостей»), kurā pirmoreiz piedalījās Daugavpils Baltkrievu kultūras centra un kultūrizglītojošās biedrības "Uzdim" radošā delegācija.

 

Smorgoņas Zaļesje šodien ir agrārā pilsētiņa, kuras teritorijā atrodas slavenā komponista, polonēzes "Atvadas no dzimtenes" autora, politiskā darboņa, diplomāta, kņaza Mihaila Kleofasa Oginska muiža. Gleznaina vietā pie ezera atrodas 19.gadsimtā celtais Oginsku dzimtas pilu un parku ansamblis, kuram ir valsts aizsargājamās kultūrvērtības statuss.

 

Ik gadu augustā Oginsku muižā notiek gadatirgus-festivāls „Zaļesje sasauc draugus”. Zem klajam debesīm pie muižas atrodas skatuve, uz kuras uzstājas radošie kolektīvi no Baltkrievijas un ārzemēm. Vienlaikus notiek amatnieku gadatirgus, lauku svētki ar konkursiem un labāko saimnieku apbalvošanu.

Daugavpils baltkrievi piedalījās festivāla pirmoreiz, atsaucoties uz labdarības fonda „Северные Афины Огинского” un vietējās pašvaldības uzaicinājumu. Tika sagatavota speciāla koncertprogramma, kurā piedalījās vokālais ansamblis "Ластаўкі" (māksl.vadītāja Tatjana Pimenova, dziedātāja Jūlija Hmeļņicka), dziedātāji Zinaīda Siliņa un Pāvels Prozors, teātra studija "Паўлінка" (māksl.vad. Gaļina Sontocka, aktrise Ļudmila Siņakova).

 

Zīmīgi, ka baltkrievu kultūrizglītojošas biedrības „Uzdim” līdzdibinātāja Zinaīda Siliņa ir dzimusi Saļesjē, tāpēc baltkrievu tautas dziesmas viņas izpildījumā skanēja īpaši aizkustinoši un sirsnīgi. Pēc tradīcijas, savu koncertu Daugavpils baltkrievi noslēdza ar dziesmu „Baltkrievu nams” (vārdu autors – Staņislavs Volodjko, mūzika – Aleksandrs Rudzjs).

 

Skatītāji apbalvoja māksliniekus no Daugavpils ar dāsniem aplausiem, organizatori sirsnīgi uzņēma tautiešus no ārzemēm. Puses vienojās par kultūrsadarbības attīstīšanu, jo tieši kultūra vieno tautas, pilsētas un valstis. Bet baltkrieviem, kas dzīvo ārpus vēsturiskās dzimtenes, ir ļoti svarīgi saskarties ar Baltkrievijas autentisko kultūru.

 

 

Žanna Romanovska,

Baltkrievu kultūras centra vadītāja

t. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu iela 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs,  kab.Nr. 305.-306.




Atpakaļ