Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

15-07-2014

Daugavpils Piano 2014


No 2. - 10.jūlijam jau trešo gadu Daugavpils Mūzikas vidusskolā sadarbībā ar Francijas organizāciju Concerto Grosso ar Daugavpils Latviešu Kultūras centra, Marka Rotko mākslas centra, Park Hotel Daugavpils Latgola atbalstu notika  Starptautiskās meistarklases klavierspēlē Daugavpils Piano 2014. Šogad kursos piedalījās vienpadsmit audzēkņi no Ķīnas mūzikas skolām, Parīzes (Francija) konservatorijas students, Lionas (Francija) konservatorijas studente, Tallinas (Igaunija) Mūzikas Akadēmijas students – korejietis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas studenti, Rīgas Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas un Daugavpils Mūzikas vidusskolas un mūzikas skolas  audzēkņi. Meistarkursus vadīja pianisti un pedagogi Marko Martins (Igaunija), Šu Nings (Ķīna) un Juris Žvikovs (Latvija).

Tāpat kā iepriekšējos gados, meistarkursu laikā katru dienu notika atklātās stundas, kas bija pieejamas visiem interesentiem. Jaunie pianisti vecumā no 7 līdz 21 gadiem izpildīja gan iepriekš apgūtus skaņdarbus, gan arī tos, kurus sagatavoja kursu laikā.

Šogad notika radošas izmaiņas dalībnieku koncertēšanā. Pirmo reizi Daugavpils Piano muzicēja meistarkursu pedagogi, kuri atklāšanas koncertā Daugavpils Mūzikas vidusskolā atskaņoja skaņdarbus klavierēm solo un ansamblī sešrocīgī. Notika divi koncerti – Daugavpils Marko Rotko mākslas centra koncertzālē un Daugavpils Mūzikas vidusskolas koncertzālē, kuros audzēkņi atskaņoja tikai solo programmu. Bet divos koncertos – Daugavpils Mūzikas vidusskolā un Daugavpils Latviešu Kultūras centra koncertzālē – audzēkņiem bija gods muzicēt ar Daugavpils Kamerorķestri Aivara Broka vadībā. Orķestra pavadījumā tika atskaņoti J.Haidna, V.A.Mocarta, L.v.Bēthovena un F.Šopēna klavierkoncerti. Jāatzīmē, kā Daugavpils Piano ir vienīgie meistarkursi Latvijā un ne tikai Latvijā, kur dalībniekiem ir iespēja atskaņot klavierkoncertus ar orķestri. Viens no meistarkursu vadītājiem, Jāzepa Vītola Latvija Mūzikas akadēmijas docents Juris Žvikovs, atzīmēja: «Daugavpils starptautiskās meistarklases jaunajiem pianistiem ir savā veidā unikāls pasākums. Galvenokārt, nepiespiestās un draudzīgās atmosfēras dēļ, kā arī radītās iespējas dalībniekiem spēlēt ar orķestri. Šāda izdevība meistarklasēs parādās reti. Dalībnieki ir ļoti atsaucīgi, ieinteresēti, un mums, pedagogiem, par lielu prieku meistarklašu noslēgumā spēlē vēl labāk. Arī cilvēciskā ziņā mēs jūtamies labi šajā pilsētā.”

Cerēsim, ka  Daugavpils Mūzikas vidusskolā notikušās starptautiskās jauno pianistu  meistarklases gūs tālāko attīstību.

 

Elīna Bambāne

Daugavpils Mūzikas vidusskola

 




Atpakaļ