Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

04-05-2014

Baltkrievu nams nosvinēja 15 gadu jubileju


2.maijā Daugavpilī norisinājās krāšņs svētku koncerts „Baltkrievu kultūras centram – 15”. Baltkrievu namu dzimšanas dienā sveica pilsētas domes un kultūras pārvaldes vadība, Baltkrievijas un Krievijas diplomātiskais korpuss, Latvijas un Lietuvas baltkrievu apvienības, Daugavpils nacionālās kultūrizglītojošās biedrības un daudzi skatītāji, baltkrievu kultūras cienītāji.

 

1999.gada 12.aprīlī Latvijas Republikas uzņēmumu Reģistrā tika ierakstīta jauna juridiskā struktūra – Daugavpils pilsētas domes budžeta iestāde „Baltkrievu kultūras centrs”. 2014.gada aprīlis Baltkrievu namā tika aizvadīts 15 gadu jubilejas zīmē, un noslēgumā sekoja košs koncerts Kultūras pilī.

 

Šodien Daugavpils BKC ir Latvijā vienīgā baltkrievu kultūras iestāde, baltkrieviskuma saliņa, kur skan baltkrievu valoda un attīstās radošā pašdarbība. Savdabīga atskaite skatītāju priekšā bija sešiem radošiem kolektīviem, kas darbojas uz BKC bāzes: baltkrievu tautas dziesmu ansamblim „Kupalinka”, teātra studijai „Paulinka”, deju ansamblim „Ļanok”, vokālajam trio „Lastauki”, akordeonistu ansamblim „Kvitnejuči maj” un senioru ansamblim „Spadčina”.

Sveicot Baltkrievu kultūras centra kolektīvu svētkos, pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Dukšinskis minēja Daugavpils ciešo saikni ar Baltkrieviju: blakus ir Baltkrievijas robeža, ap 8 000 pilsētas iedzīvotāju ir baltkrievi, ir četras sadraudzīgas Baltkrievijas pilsētas.

 

„Baltkrieviem, manuprāt, ir raksturīga rakstura atklātība, plaša dvēsele un viesmīlīgums. Un šīs īpašības baltkrievi ir saliedējuši un attīstījuši mūsu baltkrievu kultūras centrā. Ir paveikts milzīgs darbs, un priekšā vēl ir daudz skaistu svētku un projektu,” – sacīja J.Dukšinskis.

 

Pašvaldības goda rakstus par baltkrievu nacionālās kultūras un tradīciju saglabāšanu un popularizēšanu saņēma BKC kolektīvs, metodiste Žanna Beļavska un kultūras pasākumu organizatore Gaļina Sontocka.

 

Ārkārtēja un pilnvarotā BR vēstniece Latvijas Republikā Marina Dolgopolova, kas šo amatu ieņēmusi pērnā gada nogalē, pirmoreiz ieradās uz Daugavpili oficiālajā vizītē – lai piedalītos Baltkrievu nama 15 gadu jubilejas svinībās. Apsveikuma runā vēstnieces kundze pateicās pilsētas vadībai par Daugavpils baltkrievu diasporas un BKC atbalstu: „Baltkrievu nams pulcē kopā, apvieno cilvēkus un palīdz viņiem saglabāt savas baltkrievu tradīcijas, saknes, un padara Daugavpils seju spilgtāku, krāsaināku un daudznacionālāku, bet kultūru – bagātāku un interesantāku.”

 

BR ģenerālkonsuls Daugavpilī Viktors Geisiks pasniedza Baltkrievijas pateicības rakstus Baltkrievu kultūras centra kolektīvam un teātra studijas „Paulinka” vadītājai Gaļinai Sontockai.

 

Krievijas Federācijas ģenerālkonsuls Daugavpilī Oļegs Ribakovs sava svētku runā uzsvēra slāvu tautību un to kultūru vienotību, savstarpējo sapratni: „Bet krievu dziesmu par Vologdu vislabāk nodziedāja baltkrievu „Pesņari”!”.

Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska norādīja, ka bez Baltkrievu kultūras centra ir grūti iedomāties Daugavpils kultūras dzīvi: „Baltkrievu kultūras centrs – tas ir milzum daudz pasākumu, kultūrizglītojošās darbības, prasme draudzēties, mīlēt, smieties un raudāt kopā”. Kultūras pārvaldes vadītāja pasniedza pateicības rakstus „Kupalinkas” vadītājam Vjačeslavam Petrovam, „Ļanok” vadītājai Verai Kohanei un „Lastauku” vadītājai Tatjanai Piemnovai.

 

Dažādos gados Baltkrievu kultūras centru vadīja Vasīlijs Semjonovs, Aleksandrs Rudzjs, Aleksandrs Kohans, Boriss Ivanovs, pašlaik – Žanna Romanovska. Uz Kultūras pils skatuves V.Semjonovs, A.Rudzjs un A.Kohans atcerējās senos laikus un vēlēja Baltkrievu namam uzplaukumu.

 

Daudz siltu vārdu BKC dzimšanas dienā teica Latviešu kultūras centra vadītāja Regīna Osmane, Krievu kultūras centra vadītāja Geroida Bogdanova, Poļu kultūras centra vadītāja Žanna Stankeviča, M.Rotko mākslas centra vadītājs Aleksejs Burunovs.

 

Baltkrievu kultūrizglītojošas biedrības „Uzdim” priekšsēdētājs Valērijs Ambrosovs, līdzpriekšsēdētājas Ludmila Siņakova un Olga Pavloviča apsveikumā pateicās domei par finansiālo atbalstu, kā arī novēlēja turpmāku pašvaldības iestādes un sabiedriskās organizācijas sadarbību baltkrievu kultūras attīstības labā. Muzikālo dāvanu Baltkrievu namam pasniedza baltkrievu svētdienas skolas „Vjaselka” audzēkņi.

Rīgas, Jēkabpils, Krāslavas, Dagdas, Ludzas, Līvānu un lietuviešu Visaginas baltkrievu kultūras biedrību vadītāju apsveikumos skanēja vislabākie novēlējumi: mēs draudzēsimies un sadarbosimies! Kolēģus baltkrievus atbalstīja Daugavpils lietuviešu, ukraiņu un vācu biedrību pārstāvji.

 

«Беларусь паглядае: як жа тут мы жывём. Нас збiрае, яднае Беларускi наш дом, дзе нам хораша ў працы i ў бяседзе падчас…».Ar šīm Batlrievu nama himnas rindiņām, ko sacerējis Staņislavs Volodjko, bet mūziku sarakstījis Aleksandrs Rudzjs, noslēdzās svētku koncerts „Baltkrievu kultūras namam – 15!”.

 

Koncerts „Baltkrievu kultūras namam – 15!” atklāja maija Slāvu kultūras dienas Daugavpilī. Bet BKC kolektīvs gatavojas jaunam koncertam – 3.jūnijā uz atklātās skatuves Jaunforštadtes mikrorajonā baltkrievu kolektīvi dāvās muzikālo apsveikumu Daugavpilij pilsētas svētkos.

 

Žanna Romanovska,

Baltkrievu kultūras centra vadītāja,

t. 654 24695, 20374840,

cbk@inbox.lv,

Daugavpils, Smilšu ielā 92,

Kultūras pils, BKC – 3.stāvs, 305.-306.kab.




Atpakaļ