Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

16-04-2014

Daugavpils Universitāte gatavojas Baltijas valstu studentu Dziesmu un deju svētkiem „Gaudeamus”


No š.g. 27. līdz 29. jūnijam Daugavpilī notiks Baltijas valstu studentu Dziesmu un deju svētki „Gaudeamus”. 10. aprīlī Rīgā aizvadīta pirmā svētkiem veltītā preses konference, kurā organizatori iepazīstināja ar programmu.

Baltijas studentu Dziesmu un deju svētki notiek reizi četros gados un maina savu norises vietu – Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Parasti par „Gaudeamus” norises vietām  kļūst  Baltijas valstu  galvaspilsētas, bet šoreiz būs izņēmums. 2014. gadā šo stafeti  pārņems Latvija un Izglītības un zinātnes ministrija  lēma, ka „Gaudeamus” pirmoreiz norisināsies  Daugavpilī.

Svētku rīkošanā piedalās arī Daugavpils Universitāte. Šobrīd tiek apzinātas visas iespējas dalībnieku izmitināšanai, saskaņoti sarīkojumu plāni ar svētku organizatoriem, iegādāts pasākumiem nepieciešamais inventārs. 

Jāatzīmē, ka svētkus vēlējās rīkot četras pilsētas - Jelgava, Liepāja, Rēzekne un Daugavpils. Izvērtējot visu pilsētu piedāvājumus, Izglītības un zinātnes ministrijas izveidotā darba grupa lēma, ka atbilstošākā svētku rīkošanas vieta ir Daugavpils pilsēta. Ministrijas vēstulē bija  norādīts, ka Daugavpilij ir liela pieredze un tradīcijas lielu valsts mēroga un starptautisko festivālu un pasākumu rīkošanā, plaša infrastruktūra, labs tehniskais nodrošinājums. Tā ir vienīgā pilsēta ārpus Rīgas ar lielu brīvdabas estrādi - Stropu estrādi, kurā vienkopus var piedalīties visi svētku dalībnieki un viesi. Pilsētā un Daugavpils Universitātē strādā pieredzējuši, iniciatīvas bagāti režisori, koru, orķestru virsdiriģenti un tautas deju kolektīvu virsvadītāji.

Svētku dalībniekiem un viesiem Daugavpils piedāvās plašas kultūrvēsturisko objektu apskates iespējas un īpašu tūrisma maršrutu izstrādi, iepazīstinot gan Latvijas, gan Lietuvas un Igaunijas studentus un augstskolu pārstāvjus ar Latgali, tās tradīcijām, latgaliešu valodu un daudznacionālo kultūru.

„Gaudeamus” svētkos  piedalīsies ap 7000 dalībnieku.

17. Baltijas valstu dziesmu un deju svētki tiks atklāti 27. jūnija vēlā vakarā ar pūtēju orķestru koncertu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Festivāla ietvaros pirmo reizi notiks simfoniskās mūzikas koncerts, kurā kā solisti piekrituši uzstāties visu svētku dalībvalstu mūzikas augstskolu rektori. Neilgi pēc tam notiks „Gaudeamus” lāpas iedegšana un visu dalībnieku lāpu gājiens cauri pilsētai, kas sāksies pie Daugavpils Universitātes un tālāk virzīsies gar Daugavu līdz mākslas centram.

28. jūnijā ikviens būs aicināts pie Daugavpils Universitātes, lai baudītu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas individuālās programmas. Latvijas nacionālās programmas mākslinieciskā vadītāja diriģente Ilze Valce atklāj, ka, iedvesmojoties no kordiriģēšanas dižgaru – Imanta Kokara un Edgara Račevska – pirms vairākiem gadiem sacītā, ka „Gaudeamus” ir jaunības svētki, viņa programmas repertuāru ir veidojusi, pieturoties principam, ka skaņdarbi nedrīkst būt ļoti sarežģīti, bet no tiem ir jāizstaro jaunībai, mīlestībai un degsmei.

Savukārt sestdienas vakarpusē būs laiks baudīt tautas deju kolektīvu lielkoncertu, kas notiks Daugavpils olimpiskajā centrā.

Festivāla pēdējā diena, 29. jūnijs sāksies ar svētku gājienu, pēc tā visi dalībnieki pulcēsies Stropu estrādē uz kulminējošo pasākumu – tradicionālo noslēguma koncertu.

 Informāciju sagatavoja:
Zane Ločmele
Sabiedrisko attiecību menedžere
Daugavpils Universitātes Starptautisko un sabiedrisko attiecību daļa

zane.locmele@du.lv




Atpakaļ