Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

24-02-2014

Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks" par mūža ieguldījumu pasniedza Terēzijai Brokai


23. februārī Rēzeknē tika sadalītas gada balvas „Boņuks”. Par mūža ieguldījumu Latgaliešu kultūrā balvu pasniedza kordiriģentei, mūzikas pedagoģei, sabiedriskai darbiniecei, Goda daugavpilietei Terēzijai Brokai.

Terēzija Broka dzimusi Rēzeknes apriņķī. Jau no bērnības dziedājusi skolas un baznīcas koros. Absolvējusi Latvijas konservatoriju. Pēc konservatorijas beigšanas - no 1954.gada līdz pat 2000.gadam - viņas vienīgā pamata darbavieta bija Daugavpils Mūzikas vidusskola, kur Broka veica pedagoģisko un audzināšanas darbu kordiriģentu nodaļā. Daudzi viņas audzēkņi tagad strādā par dziedāšanas skolotājiem vispārizglītojošās skolās, veic pedagoģisko darbu vidējās un augstākās mūzikas mācību iestādēs, ir aktīvi kultūras darbinieki, vada pašdarbības koru kolektīvus un skolēnu korus daudzās Latvijas pilsētās un lauku rajonos, īpaši Latgalē.

Paralēli pedagoģiskajam darbam Broka aktīvi veikusi arī sabiedrisko darbu, vadot pašdarbības korus, ansambļus, aktīvi iesaistoties sava novada Dziesmu svētku un citu pasākumu rīkošanā. Broka bijusi Latgales novada Dziesmu svētku, skolotāju koru salidojumu, Skolu jaunatnes dziesmu svētku, kā arī Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģente.

Brokas veikums latviešu un latgaliešu kultūrā novērtēts ar daudziem augstiem apbalvojumiem. Viņa ir Latvijas Nopelniem bagātā mākslas darbiniece , Latvijas Tautas skatuves māksliniece, Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece, viņa ir arī Kultūras ministrijas balvas tautas mākslā un Spīdolas balvas, Lielās mūzikas balvas, Ministru kabineta goda diploma un balvas, titula "Goda daugavpiliete" īpašniece.

Gada balvai „Boņuks”  bija izvirzīta arī Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras kopa „Svātra” un Marka Rotko centra atklāšana Daugavpilī.

 

Domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.




Atpakaļ