Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

20-09-2013

Daugavpils Rotko centrā uzstāsies angļu brīvās improvizācijas grupa AMM


Trešdien, 25. septembrī, 17:00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centra koncertzālē uzstāsies vēsturiski nozīmīgais brīvās improvizācijas ansamblis AMM no Lielbritānijas, kurā šobrīd ietilpst perkusionists Edijs Prevo (Eddie Prevost) un pianists Džons Tilburijs (John Tilbury). Koncerts noritēs Marka Rotko 110. jubilejas svinību ietvaros, un to  ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko nepieradinātās mūzikas biedrība Skaņu Mežs sadarbībā ar Daugavpils Rotko mākslas centru. Ieeja koncertā – bez maksas.

Ieejot savas pastāvēšanas otrajā desmitgadē, Skaņu Meža biedrība un tās festivāls ir uzņēmies vairākus jaunus mērķus, to starpā, padziļinātākus žanru un mūzikas ietekmju pētījumus, kā arī pasākumus, kas ar savu programmu un kontekstu atspoguļotu dažādu mākslas formu mijiedarbību. Par turpinājumu šādām aktivitātēm kalpos šī Skaņu Meža sadarbība ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Kā zināms, Daugavpilī jau vairākus gadus notiek Marka Rotko vārdā nosaukts starptautisks plenērs, kas parasti noslēdzas ar izstādes atklāšanu ievērojamā gleznotāja dzimšanas dienas svinībās – 25. septembrī, un Skaņu Mežs no savas puses papildinās šo notikumu ar AMM koncertu. Šī koncerta sasaistīšana ar Marka Rotko 110. jubilejas svinībām nav nejaušība - AMM mūziķi nāk no personību loka, kas, līdzīgi kā Ņujorkas komponistu skola, ir stipri ietekmējies no abstrakto ekspresionistu - un jo sevišķi Rotko - daiļrades.

AMM ir 1965. gadā dibināts angļu brīvās improvizācijas ansamblis, kura sastāvs ir vairākkārt mainījies tā gandrīz piecdesmit gadu pastāvēšanas laikā. Šobrīd tā sastāvā ir vienīgais nemainīgais ansambļa dalībnieks, perkusionists Edijs Prevo (1942.), kā arī pianists Džons Tilburijs (1936.), kas ir augstu vērtēts arī kā laikmetīgās mūzikas izpildītājs, tiekot dēvēts par vienu no labākajiem Mortona Feldmana (Morton Feldman) mūzikas interpretiem - AMM viņš darbojas kopš aptuveni 1980. gada. AMM sastāvā savulaik ir bijis arī ģitārists un elektroakustiskais improvizētājs Kīts Rovs (Keith Rowe), kā arī leģendārais avangarda komponists Korneliuss Kārdjū (Cornelius Cardew), un grupa ir sadarbojusies arī ar tādiem mūziķiem kā saksofonistiem Džonu Bučeru (John Butcher) un Evanu Pārkeru (Evan Parker), ambientās mūzikas pionieri Braienu Īno (Brian Eno), kā arī tā dēvētās Ņujorkas skolas avangarda komponistu Kristianu Volfu (Christian Wolff). Ansamblis tiek augstu vērtēts par tā ieguldījumu improvizētās mūzikas attīstīšanā viņpus džeza kanoniem un par elektroakustiskās improvizācijas, brīvās improvizācijas un frīdžeza žanru veicināšanu. AMM mūzikas pamatā ir izpildītāju smalkas koncentrēšanās stāvokļi un mēģinājumi radīt unikālu loģiku katrai mūzikas radīšanai reizei, savukārt ansambļa pēdējās desmitgades akustisko skanējumu raksturo plašas, iespaidīgas skaņu ainavas, kas kontrastē ar apzināti ierobežotajiem elementiem, no kuriem tās tiek radītas.

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija.
 

Vairāk informācijas:

www.skanumezs.lv

http://www.rothkocenter.com/rmc

AMM video:

http://www.youtube.com/watch?v=UmhtBJSuIRw

https://vimeo.com/68383847

 

 

 




Atpakaļ