Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

18-09-2013

Noslēdzies teātra festivāls / darbnīca „Telpa Daugavpils”


Daugavpilī 15.septembrī noslēdzās  teātra festivāls / darbnīca „Telpa Daugavpils”. Festivāls risinājās laikā no 2. – 15. septembrim Daugavpils cietokšņa bijušā Kara hospitāļa ēkā.  Divu nedēļu garumā jaunie teātra jomas pārstāvji devās radošajos meklējumos, lai festivāla noslēguma dienā skatītājiem piedāvātu piecas piecpadsmit minūšu garas izrādes jeb performances.

Par festivāla norises vietu tika izvēlēta unikāla vēsturiska būve un „Telpa Daugavpils”dalībnieki, pēc režisora un festivāla idejas autora Georgija Surkova iniciatīvas, tika aicināti savu darbu radīšanā īpašu uzmanību pievērst telpas ne tikai kā fiziska jēdziena izpratnei, bet tvert to arī kā papildus „dalībnieku” uz spēles laukuma.

Festivālā piedalījās pieci režisori, starp kuriem bija pārstāvji no Krievijas un Polijas, pieci jaunie scenogrāfi, dramaturgi kā arī aktieri no Rīgas - Uldis Sniķers, Klāvs Mellis, Laura Atelsone, Liene Sebre, Lauma Balode, bet no Daugavpils teātra trupas  izrādē piedalījās- Egils Viļumovs, Jurijs Losevs, Miroslavs Blakunovs, Māris Korsiets, Kristīne  Veinšteina, Vera Hramņikova.

Darbnīcu ietvaros festivāla dalībniekiem tika dota iespēja piedalīties ievērojamu teātra jomas profesionāļu meistarklasēs. Festivālā viesojās dramaturģe Natālija Vorožbita (Ukraina), kura ir viena no pazīstamākajiem Austrumeiropas jaunās dramaturģijas pārstāvjiem, viņas lugas uzvestas Anglijā, Latvijā, Krievijā un citur. Tāpat vieslekcijas lasīja Andrejs Urajevs (Krievija), kustību režisors un Krievijas prestižās teātra skolas MXAT pasniedzējs, kino un teātra režisore Valērija Surkova (Krievija). Kopā ar paralēli Marka Rotko mākslas centrā notiekošās starptautiskās mākslinieku rezidences „Marks Rotko” dalībniekiem jaunie mākslinieki veidoja instalācijas – „pieminekļus” festivāla ietvaros radītajām performancēm un to skartajām tēmām. Kā arī teātra festivāla / darbnīcas laikā Daugavpils iedzīvotājiem tika dota iespēja ieskatīties mākslinieku radošajā procesā apmeklējot organizētās vieslekcijas kā arī eksursijas pa Hospitāļa telpām, ielūkojoties mēģinājumu procesā.

Festivāla noslēgumā 15. septembrī ar performanču palīdzību tika atdzīvinātas Daugavpils cietokšņa hospitāļa telpas.  Noslēguma dienā  apmaklēt izrādes bija ieradušies viesi no Daugavpils un Rīgas. Viesu vērtējumam tika nodotas piecas dažādas izrādes, kuras katra nesa savu unikālo, konkrētās telpas iedvesmoto stāstu.

Aizvadīto festivālu var saukt par īpašu teātra dzīves notikumu Daugavpilī, kas ir piešķīris  jaunu nozīmi vienai no Daugavpils cietokšņa kompleksa ēkām, sniedzot neatkārtojamu pieredzi darbnīcas dalībniekiem, kā arī aizsākot jaunu teātra tradīciju Daugavpilī.

Par festivāla veiksmīgo norisi Daugavpils teātris īpašu paldies saka visiem projektā iesaistītajiem, kā arī Daugavpils pašvaldībai un Valsts Kultūrkapitāla fondam.




Atpakaļ