Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

18-09-2013

FOTO-izmi


Kad mēs runājam par fotogrāfijām, tad visbiežāk domājam par tā saucamajām „fotogrāfijām piemiņai”. Tās ir fotogrāfijas par cilvēkiem mums apkārt, notikumiem, ievērības cienīgiem objektiem. Viena no fotomākslas iezīmēm ir reālisms. Mēs ticam attēlotajam fotogrāfijās intuitīvā līmenī, mums liekas, ka tās patiesi ataino apkārtējo realitāti.

Lielākā daļa fotostudijas „Ezerzeme-F” darbi ir reālistiski.  Mūsu fotoaparātu objektīvos nonāk patiesas mūsu pilsētas ainas, daba, cilvēki. Mēs cenšamies iemūžināt interesantus momentus, gaisma spēli, pozitīvas emocijas un tas viss reālu situāciju ietvaros.

Bet, fotogrāfijā, tāpat kā citos mākslas veidos, ir sastopama liela stilu un virzienu daudzveidība. Šogad mēs nolēmām izmēģināt savus spēkus fotodarbos, kas ir ārpus reālisma rāmjiem.

Izstādes nosaukums „FOTO-izmi” radās kā apvienojošs nosaukums dažādiem stiliem fotomākslā. Tālāk mēs piedāvājam saīsinātu un vienkāršotu skaidrojumu dažiem foto stiliem un novirzieniem.

Abstrakcionisms – par galveno kļūst nevis konkrētu objektu attēlojums, bet forma, krāsas un līnijas.

Subjektīvisms – šis stils fokusējas uz mākslinieka iekšējās pasaules atainošanu. Skatītājam tiek atvēlēta līdzautora loma, kurš izprot attēlu (skatītāja un autora redzējums var nesakrist).

Konceptuālisms – tiek vērsts nevis uz attēla emocionālu uztveri, bet intelektuālu redzētā saprašanu, darba ideja ir svarīgāka par tā fizisko izteiksmi.

Minimālisms – stils, kurā ir izteikta vienkāršība, lakonisms un skaidra kompozīcija.

Konstruktīvisms – maksimāla kompozīcijas ģeometrizācija, darbu uzņemšana galvu reibinošos rakursos.

Piktoriālisms – cenšanās piedot fotogrāfijai gleznas efektu, kas tiek panākts ar optikas un gaismas efektiem.

Avangardisms – visu laiku mēģinājums  izveidot kaut ko jaunu nebijušu, risināt mākslinieciskus uzdevumus vēl neizmēģinātiem veidiem. Tas ir modernisms XIX gadsimta beigās un XX gadsimta sākumā (impresionisms, ekspresionisms, kubisms, futūrisms, sirreālisms u.t.t.)

Postmodernisms – tas nav pat stils vai novirziens, bet situācija, kad liekas ”viss jau ir pateikts”. Tā ir liela atraušanās no realitātes, visu kanonu noliegšana, dažādu stilu sajaukums. Postmodernismam raksturīga nozīmes daudzslāņainība, ironija, atdarināšana, haoss, spēle.




Atpakaļ