Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

21-05-2013

Muzeju nakts Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā


Muzeju nakts šogad izpelnījās ļoti lielu interesi. Pasākumus Daugavpils muzejā apmeklēja aptuveni 4 000 cilvēku.
Muzejā 18. maijā spoka pavadībā bija apskatāmas daudzveidīgas izstādes un ekspozīcijas:
• Ekspozīcija “Daugavpils novada kultūrvēsture”
• Ekspozīcija “Daugavpils novada daba”
• Gofrēta kartona dizainu formu izstāde "Kārtu kārtām"
• Gobelēnu izstāde „Mīti, leģendas, noslēpumi”
• Izstāde „Ceļš uz dievnamu”
• Interjera izstāde „Pagātnes reveranss”
• Galda medaļu izstāde „Medaļu māksla” (no P. Hudobčenoka privātkolekcijas).
Norisinājās dažādi  pasākumi, interaktīvas un izzinošas tikšanās veltītas veselīgam dzīvesveidam un „zaļajai domāšanai”:
• Tikšanās ar ārstniecības augu pazinēju, Nākotnes ozola ciema pārstāvi  Zani  Praņevsku,
• Tikšanās ar Latgales Zoodārza speciālistiem,
• Tikšanās ar fizioterapeiti  Z. Piscovu
Muzeja izstāžu un ekspozīciju zālēs bija izvietotas izglītojošas un izklaidējošas nodarbības bērniem - spēles, radošās darbnīcas.
  Muzeja pagalmā „Eiropas Muzeju nakts - 2013” koncertā  piedalījās  bērnu vokālā studija „Vālodzīte”, deju studija „Stop time”, BJC „Jaunība” deju studijas „Vizāža”, „Vita”, vokālā studija  „Stage on” un  grupa „No smoking”.  Daudz jauku brīžu,   sadarbībā ar Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolu „Saules skola”,  sagādāja netradicionālās modes šovs „Mežā”.
 Vakara gaitā,  par muzeja krājuma papildināšanu ar jauniem eksponātiem,  un aktīvu līdzdalību patriotisko pasākumu organizēšanā  pilsētā,  tika pasniegtas trīs ikgadējās balvas „Muzeja draugs”.
 Muzeju nakts noslēgumā apmeklētājiem tika dota iespēja pavērot baikeru izbraucienu un pavizināties ar motocikliem  apkārt Dubrovina parkam.
  Dubrovina parkā notika mūsdienu mākslas projekta „The green line”  (Zaļā līnija) īstenošana,  sadarbībā  ar mākslinieku no Vācijas  Manuelu Šroderu                ( mākslinieku biedrība „RAUMORDNUNG”).
 Mūsdienu mākslas projekts „The green line”  bija  paredzēts kā mākslas darbs publiskā vidē – gaismas stari un lāzeri  apstaroja apģērba gabalus, radot dažādus mainīgus motīvus. Apgaismojuma paņēmiens piedāvāja  plašas variācijas iespējas, gaisma piešķīra  īpašu nokrāsu un vērsa uzmanību uz ēnu spēlēm.
Muzejs, kas atrodas blakus parkam, uz vienu nakti kļuva aktīvs, kustīgs, vienmēr atvērts un gatavs uzņemt apmeklētājus. Projekta pamatdoma bija ne tikai aicināt cilvēkus nākt uz muzeju, bet arī pašam muzejam panākt pretī cilvēkiem, pārsteidzot ar vēl nebijušām izpausmēm, kā arī rosinot skatīt un baudīt mākslas transformācijas savā pilsētā un uzzināt ko vairāk par laikmetīgo mākslu.
No plkst. 19.00 līdz 24.00 muzeja organizētajos „Eiropas Muzeju nakts - 2013”  pasākumos piedalījās  aptuveni 4000 apmeklētāji.
Esam gandarīti un pateicīgi pilsētas iedzīvotājiem un viesiem par lielo ieinteresētību un  Muzeju nakts pasākumu apmeklējumu.
18. maijā ar daudzpusīgām un aizraujošām aktivitātēm visā Latvijā norisinājās EIROPAS MUZEJU NAKTS – 2013. Pēdējos gados Muzeju nakts kļuvusi par vērēnīgāko muzeju nozares pasākumu Latvijā un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs tajā iesaistās jau kopš 2006.gada. Latvijā ar ilgu un cerību zilo krāsu 2012.gadā uzsākām trīs gadu ciklu, kas noslēgsies 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Trīs krāsas un trīs Latvijas dārgumi – zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars.  Šogad Muzeju nakts iemirdzējās zaļajā – meža un harmonijas krāsā un mūsu „Muzeja nakts” vadmotīvs  bija „Dzīvo zaļi!”

Daugavpils Novadpētniecības        un mākslas muzeja vadītāja Ruta Ģiptere

 

 

 




Atpakaļ