Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

22-01-2013

Daugavpils teātra februāra īpašā akcija komēdijām


Daugavpils teātris saviem apmeklētājiem februārī sagatavojis īpašu pārsteigumu – pērkot biļetes uz 1. februāra komēdiju „Biznesa klases palāta” un  13. februāra franču komēdijas klasiku „Tartifs jeb varenā XVII gadsimta afēra”, dāvanā saņems tieši tādu pašu skaitu papildus biļešu uz konkrēto izrādi.

A.Korovkina komēdijas „Biznesa klases palāta” darbība risinās slimnīcas lepnākajā, tā sauktajā, biznesa klases palātā, kurā, pateicoties dažādu apstākļu sakritībai, tiek ievietoti divi pacienti – inteliģentais, pensionētais aktieris un augstu stāvošs ierēdnis ar samilzušu kaiti par kuru nav pieņemts skaļi runāt. Līdz ar ierēdņa nonākšanu palātā, miers un klusums kļūst par aizmirstiem jēdzieniem. Neviļus rodas sajūta, ka „pati dzīve” ir pārvākusies uz slimnīcu. Pāris stundu laikā dažos kvadrātmetros norisinās brīžiem pat neaptveramas lietas.  Šajā stāstā savijas gan smalks humors un lirika, gan dzīves gudrība. Gūzma mainīgu apstākļu kā sniega bumba veļas pāri galvenajiem varoņiem, liekot tiem steigā pielāgoties negaidītajiem pavērsieniem. Iestudējuma režisors Ivars Lūsis.

 

 

 

Savukārt Ž. Batista Moljēra komēdija „Tartifs jeb varenā XVII gadsimta afēra” ir viens no teātra iestudējumiem, kas izceļas ar īpašu klasisku eleganci un estētiku. Tā pamatā ir stāsts par problēmām, kas bija plaši izplatītas tā laika sabiedrībā un nav zaudējušas savu aktualitāti arī mūsdienās. Melīgais un liekulīgais mūks Tartifs, kas ērti iekārtojies uz dzīvi kādai bagātai ģimenei uz kakla, bauda bezrūpīgas un nesteidzīgas dienas. Kamēr ģimenes galva akli klausa katram Tartifa vārdam, pārējo ģimenes locekļu naids un neiecietība tikai pieaug. Komēdija ir balstīta ne tikai uz smiekliem, bet arī uz raksturu attīstību, tādējādi bieži pietuvinādamies traģēdijai. Var teikt, ka Moljēra komēdijas ir kā zāles pret jebkuru fanātismu – sākot ar reliģisko un beidzot ar politisko. Režisors Viktors Jansons.

 

Biļetes var iegādāties Daugavpils teātra kasē (654 26520) vai Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv

 




Atpakaļ