Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

20-12-2012

Vienības nama 75. dzimšanas dienā 19. decembrī Latvijas Nacionālās operas muzikālais iestudējums CANTANDO Y AMANDO


20-tā gadsimta vidū Vienības nams kļuva par vienu no izcilākajiem sava laikmeta arhitektūras pieminekļiem Latvijā. Tas tika uzbūvēts pēc Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa ierosinājuma par daugavpiliešu ziedojumiem un valsts piešķirtajiem līdzekļiem. Pamatakmens likts 1936.gada 15.maijā, bet ēka iesvētīta un atklāta 1937.gada 19.decembrī. Namu projektēja arhitekts Verners Vitands, sintezējot labākās funkcionālisma un neoklasicisma arhitektūras īpašības.

 

Vienības namu lielajā jubilejā apsveica Daugavpils Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs. Viņš uzsvēra, ka šis nams ir vieta, kas vieno cilvēkus, sniedz īpašu noskaņojumu un ir unikāls Daugavpils simbols.

Kopš 2005. gada Vienības namā notiek nama interjera atjaunošana:

-         2009.–2010.gadā Daugavpils pilsētas dome īstenoja renovācijas projektu „Daugavpils vēsturiskā centra dominantes – Vienības nama atjaunošana”, kas tapa sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

-         Pašlaik - Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros Vienības namā notiek telpu renovācija 3. un 4. stāvā un Baltajā zālē.

-         Tāpat, tiek realizēti arī citi darbi, kas ikdienā darāmi šajā ēkā.

 

Šodien Vienības namā darbojas vairākas iestādes un organizācijas:

 

-         Joprojām nama lielāko daļu aizņem Valsts Daugavpils teātris – ar vairākkārtējām spožām slavas virsotnēm, gariem aizmirstības un nolieguma gadiem un atkalatdzimšanu.

-         Savu popularitāti Daugavpils iedzīvotājos ir ieguvusi arī Latgales Centrālā bibliotēka, kuras apmeklētāju skaits pārsniedz 90 tūkstošus, bet lietotāju skaits sniedzas virs 15 tūkstošiem.

-         Savukārt Vienības nama pārvaldošā iestāde ir Latviešu kultūras centrs, uz kura balstās nozīmīgākie pasākumi Daugavpilī.

 

Vēl šajā namā darbojas Latviešu biedrība, akciju sabiedrība „SWEDBANK”, Daugavpils novada Tūrisma informācijas centrs, SIA „Brokers”, Grāmatu veikals „Globuss”, SIA „Dāvanu pasaule”, kafejnīca „Vita”, Biedrība „Fitnesa federācija” un Bonus klubs

 

Šovakar, atzīmējot Vienības nama 75. dzimšanas dienu, Latviešu kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu un Daugavpils pilsētas domes atbalstu piedāvā mums visiem muzikālu koncertiestudējumu Cantando y Amando.

 

Koncertiestudējumā piedalās Latvijas Nacionālas operas mākslinieki:

 

Latvijas Nacionālās operas soliste Ilona Bagele (mecosoprāns), Ilze Ozoliņa (klavieres), Inita Āboliņa (akordeons), Svetlana Okuņa (vijole), Inga Sunepa (čells), Mareks Auziņš (kontrabass), Ivars Kalniņš (sitamie instrumenti), Oskars Petrauskis (saksofons).

 

Cantando y Amando

 

…„Tango - pilsētas nakts auglis ar bohēmas smaržu - bezmiega nakšu klejojumi pa nomalēm, ostu bāri, kafejnīcas, mūzika un mīlestība. Viss ko cilvēki dara, kad viņiem nenāk miegs. Tango ir kā gaisa skūpsts, kas tiešā veidā nekad nesasniedz adresātu”…

 

Astora Pjacollas fascinējošā mūzika šovakar uzburs īstu Argentīnas tango. Tango - ko nedejos, bet izdzīvos kopā ar mūziķiem Latvijas Nacionālās operas soliste Ilona Bagele.




Atpakaļ