Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

15-11-2012

Daugavpils muzejā notika pasākums, kas veltīts Daugavpils mēriem Latvijas pirmās brīvvalsts laikā


15. novembrī Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejs, gatavojoties Valsts svētkiem, izveidoja ekspozīciju, kas veltīta Daugavpils pilsētas vadītājiem Latvijas pirmās brīvvalsts laikā.

Klātesošos uzrunāja Daugavpils Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs. Viņš izteica lielu pateicību muzeja darbiniekiem par lielo ieguldījumu pilsētas domes vēstures izpētē, par lielu un rūpīgu darbu vācot materiālus par Daugavpils vadītājiem.

Par cik klātesošie pasākuma dalībnieki bija jaunieši, Vitālijs Azarevičs pastāstīja par šodienas Domes darbu, kā tiek pieņemti lēmumi, par lielākajiem pašvaldības projektiem, īpaši infrastruktūras modernizācijā un izglītībā. Runāja par pašvaldības centieniem apturēt jauniešu emigrāciju un novēlēja jauniešiem būt aktīviem un savas pilsētas patriotiem.

Vitālijs Azarevičs izteica gatavību atbildēt uz jautājumiem. Pasākuma dalībnieki interesējās, kāpēc Domē ir tieši 15 deputāti, par to, kādi projekti būs tuvākajā laikā realizēti pilsētā. Viņš skaidroja, ka pašvaldība apstāties negrasās, turpināsies 18. novembra ielas rekonstrukcija, siltinās 8 bērnudārzus, modernizēs infrastruktūru Industriālajā zonā. Lielas cerības pašvaldība liek arī uz nākamo ES plānošanas periodu, kas pavērs iespējas jaunu ideju realizācijai un pilsētas attīstībai.

Turpinājumā muzeja speciālisti sagatavoja stāstījumu par diviem pilsētas vadītajiem, kuriem šogad atzīmējam arī jubilejas: Jānim Volontam 130 gadi, Andrejam Švirkstam 115 gadi.

Īpaši daudz stāstāma ir par Jāni Volontu, kurš pilsētu vadīja 14 gadus un pameta šo vietu, jo tika iecelts par Latvijas Tautas labklājības ministru 1938. gadā. Pēc viņa par pilsētas mēru iecelts Andrejs Švirksts, kurš pilsētu vadīja līdz 1940. gadam. Abiem mēriem liktenis bija ļoti traģisks, abi tika izsūtīti un mira svešumā.

J. Volonta laikā Daugavpilij apstiprināja esošo pilsētas ģerboni, A. Švirksta laikā piešķīra karogu, kas bija tikai 4 pilsētām: Daugavpilij, Rīgai, Jelgavai un Liepājai. Tas liecināja, ka Daugavpils tiek uzskatīta par reģiona centru.

Pasākuma noslēgumā muzeja direktores vietniece Ludmila Žilvinska pastāstīja par ilglaicīgu un lielu projektu, kura laikā tapa Daugavpils mēru galerija Daugavpils Domē un izdots buklets par bijušajiem pilsētas vadītājiem.

Videosižets

Informāciju sagatavoja Daugavpils Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ