Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

25-06-2012

Aicinām uz operas „Rigoleto” izrādi


21.jūlijā pulksten 19:00 Jēkabpilī, Krustpils saliņā, pirmo reizi Latvijā un tikai Jēkabpilī viesosies Krievijas Valsts kamermūzikas teātris „Sanktpēterburgas Opera” ar vienu no izcilākajām un visplašākajā auditorijā iemīļotākajām Džuzepes Verdi operām „Rigoleto”.

Tas ir aizkustinošs vēstījums par galma āksta Rigoleto pašaizliedzīgo, bet reizē aklo mīlestību uz savu meitu Džildu. Tas ir dramatiski piesātināts un psiholoģiski iedarbīgs stāsts par mūžīgajiem pretmetiem –mīlestību un naidu, piedošanu un atriebību, uzticību un nodevību, vieglprātību un atbildību, laimi un nelaimi. Šo emociju gammu izdzīvo Rigoleto, skaistāDžilda un citi operas varoņi, kuru rīcību ietekmē gan katra paša vērtību mēraukla, gan intrigas, kaislības, viltus un traģiski pārpratumi Mantujas hercoga galmā.

Nezūdošu popularitāti gadsimtu garumā „Rigoleto” nodrošina mūzikas melodiskā bagātība un izcilās, viegli uztveramās ārijas, kuras Itālijā tiek dziedātas ikdienā kā iemīļotastautas dziesmas. Savulaik Verdi licis apzvērēt tenoram, ārijas „La donnae’mobile” izpildītājam, ka viņš līdz pirmizrādei 1851.gadā to nedziedās, nedungos un nesvilpos nekur citur kā tikai mēģinājumos, jo ikviens, padzirdējis šo melodiju, itin viegli varētu to uzdot par savu sacerējumu. Klasiskās mūzikas koncertu klausītāji itin bieži pieprasa atkārtot arī Rigoleto āriju „Si Vendetta, TrenedaVendetta”un spilgto „Caronome, Cortigianiwilrazzadannata”.

Izrādes režisors ir Krievijas Valsts kamermūzikas teātra „Sanktpēterburgas Opera” mākslinieciskais vadītājs un direktors, septiņkārtējais „Zelta Maskas” laureāts Jurijs Aleksandrovs. Viņš iestudējis vairāknekā 200 operas izrāžu. Skatītāju tūkstoši aplaudējuši izcilāko operas mākslinieku sniegumam un režisora skatuves tēlos ietvertajām mūsdienu dzīves kolīziju interpretācijām ne tikai Krievijā, bet arī ASV, Itālijā, Turcijā, Baltkrievijā, Lietuvā, Kazahstānā. Tomēr Aleksandrovs nesirgst ar sakāpinātu pašvērtējumu un dodas ar izrādēm arī uz visattālākajiem Krievijas nostūriem, kur skatītāji apraudājušies atzinuši, ka nav cerējuši jelkad sagaidīt kādu mūziķi.Vairākus gadus Jurijs Aleksandrovs ir režisējis arī Operas svētkus Siguldā un operas uzvedumu Jūrmalā. Tomēr visvairāk enerģijas un laika režisors velta savam teātrim. Tā repertuārā ir pārstāvēti dažādu gadsimtu operas žanri, sākot no operas-bufonādes, līdz romantiskai drāmai. Jurija Aleksandrova iestudētajāmizrādēm raksturīgi radoši meklējumi, aktualizējot operas libreta tekstu atbilstoši mūsdienu pasaules notikumiem un vērtībām.

Izrādē Jēkabpilī režisors solīja baudījumu dvēselei, ausīm un acīm, viņam padomā ir īpaši specefekti, kas piemērojami tieši Krustpils saliņas videi un iekārtojumam.

Biļetes ir nopērkamas „Biļešu Paradīzes” kasēs, cena 5-15 LVL.

Tiksimies izrādē!

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības

Kultūras pārvalde




Atpakaļ