Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

18-05-2012

2012. gada 18. – 20. maijā Daugavpilī notiks I Starptautiskais Māla mākslas festivāls „Latgales Māla Trauks”


Šogad Daugavpils Māla mākslas centrs rīko I Starptautisko Māla mākslas festivālu „Latgales Māla Trauks”, kurā piedalās apmēram 50 keramiķu no 8 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Turcijas un Grieķijas. Lai arī festivālam piemīt diezgan plašs mērogs kā ģeogrāfiski, tā arī saturiski un tā dalībnieki ir gan tautas daiļamata meistari un amatnieki, gan keramiķi, kas sevi dēvē par profesionāliem māksliniekiem, kas visi kopā pārstāv visdažādākās keramikas jomas – sākot ar aizvēsturiskajos laikos aizsāktām podniecības tradīcijām un beidzot ar „laikmetīgo” keramiku, tas tomēr ir sava veida veltījums Latgales keramikai. Ar šo festivālu Daugavpils Māla mākslas centrs grib ne vien iepazīstināt ar Latgales keramiku savus ārzemju kolēģus un draugus, bet arī ieviest tradīciju rīkot keramikai veltītos pasākumus tieši Latgalē, kur māla māksla sakņojas dziļi un „Latgales Māla Trauks” ir šīs tradīcijas simbols.

 

2012. gada 18. maijā plkst. 17.30 Daugavpils Māla mākslas centrā, 18. Novembra ielā 8, tiks atklāta festivāla izstāde. Tajā būs aplūkojami I Starptautiskā Māla mākslas festivāla „Latgales Māla Trauks” dalībnieku keramikas izstrādājumi. Izstādes darbos būs redzama gan dažādība tradīcijās, kuras darbu autori ņēmuši sev līdzi no tuvākām un tālākām vietām, gan visus māksliniekus vienojošais – materiāls un tā piedāvātās iespējas. Darbu klāstā būs gan  ierasti klasiskās tradicionālās tautas podniecības darbi, gan izteikti dekoratīvi darbi, kā ari visnotaļ konceptuāli keramikas objekti.

 

2012. gada 19. maijā no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00 Daugavpils Skulptūru dārzā, kas atrodas pie Sv. Pētera Romas katoļu baznīcas Rīgas un Mihoelsa ielu krustojumā, festivāla apmeklētājiem būs iespēja iegādāties festivāla dalībnieku darbus keramikas izstrādājumu tirdziņā, kā arī vērot un piedalīties keramikas meistarklasēs. No plkst. 16.00 līdz plkst. 18.00 nacionālo biedrību koncerta pavadījumā tiks atklāt pirmā Latvijā Latgales keramikai veltītā skulptūra. Skulptūras atklāšana notiks performances veidā, kurā piedalīsies klātesošie Latgales podniecības meistari. Visas dienas garumā būs iespēja vērot keramikas apdedzināšanas procesu malkas ceplī Daugavpils Māla mākslas centrā.

 

2012. gada 20. maijā no plkst. 11.00 līdz 15.00 Skulptūru dārzā turpinās darboties keramikas izstrādājumu gadatirgus. Sākot ar plkst. 18.00 visi interesenti tiek aicināti piedalīties keramikas izņemšanā no malkas cepļa Daugavpils Māla mākslas centrā.

 

Jau vairākus gadus Daugavpili bagātina tās jaunā un jau neatņemamā sastāvdaļa – Daugavpils Māla mākslas centrs. Daugavpils Māla mākslas centrs ir atjaunotās Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja keramiķu darbnīcas, kurās darbojas Tautas lietišķās mākslas studijas „Latgale” un citi keramiķi. Viena no nozīmīgākajām Māla mākslas centra misijām ir popularizēt, saglabāt un stiprināt Latgales keramikas tradīcijas un māla mākslu. Pašlaik tas ir gan jaunais kreatīvā tūrisma objekts, gan lieliska vieta, kur darboties radošiem cilvēkiem – Daugavpils keramiķiem.

 

Neskaitāmos avotos, kas saistīti ar Latgales keramiku, var lasīt visdažādākos šīs parādības skaidrojumus un uzslavas, kam netiek žēloti epiteti. Piemēram, izstāžu katalogos un brošūrās raksta, ka “Latgales keramika ir pati organizētākā un radošajiem panākumiem bagātākā mūsu tautas mākslas daļa... stilā spilgta, īpatnēja mākslas parādība”, [1] “Latgales keramika ir pats nozīmīgākais tautas mākslas zars...”,[2] “Latgales keramika kā viens no nozīmīgākajiem tautas keramikas centriem lietišķās mākslas jomā tautai ir dienišķā maize...” [3]. Kādā no brošūrām Latgales keramiku apzīmē par “stilā tīrāko un tradīcijās noturīgāko tautas mākslas vienību”.[4] Tiek arī minēts, ka Latgales keramika ir saglabājusi “visspilgtākās novada podniecības tradīcijas”[5] un “ieguvusi lielu popularitāti ne tikai pašā Latgalē, bet arī pārējā Latvijā un pat ārpus tās robežām” [6]. No iepriekš minētā var secināt, ka Latgales podniecība latviešu tautas mākslā ir organizētākā nozare ar īpatnējām, spilgtām, noturīgām novada tradīcijām. Savukārt Tautas lietišķās mākslas studija „Latgale” izkopj šīs tradīcijas jau kopš 20. gadsimta 80. gadiem, pakāpeniski izvirzoties par vienu no Latgales keramikas reģionālajiem centriem.

 

Festivālu rīko biedrība „Daugavpils Māla Mākslas Centrs” sadarbībā ar Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju.

Festivāla lieldarugi: SIA  „Latvijas Mobilais Telefons” un Daugavpils pilsētas dome.

Atbalsta: VAS „Latvijas dzelzceļš”, SIA „Magistr”, SIA „Print Plus”

 Clay Art Center

 

Informāciju sagatavoja:

Valentīns Petjko

festivāla organizators

20207533

dmmc@inbox.lv



[1] Latgales keramikas izstādes katalogs. Rēzekne: Rēzeknes Novadpētniecības muzejs, 1978.

[2] Latgales keramikas izstādes katalogs. Daugavpils: Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, 1981.

[3] Latgales keramikas izstādes Rīgā katalogs, Rēzekne, 1982.

[4] Latgales keramikas dienas. Rēzekne: Rēzeknes Novadpētniecības muzejs,  1988.

[5] Meistari: Latviešu tautas lietišķā māksla 20. – 21. Gadsimta mijā. Rīga: Valsts aģentūra “Tautas mākslas centrs”, 2003, 33. lpp.

[6] Pujāts, J. Latgales keramika. Rīga: Latvijas Valsts izdevniecība, 1960. 5. lpp.




Atpakaļ