Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

25-04-2012

Laimes meklējumos uz Brazīliju brauca arī daudz daugavpiliešu


25. aprīlī plkst.  Latgales Centrālās bibliotēkas abonementā tika atklāta Latvijas Nacionālās bibliotēkas ceļojošā izstāde „Pēc zemes, taisnības un gaismas” no cikla „Latvieši pasaulē”. Izstādē skatāmi materiāli par latviešu emigrēšanu uz Krieviju, ASV un Brazīliju    19.gs. – 20.gs. sākumā.

Apkopotā informācija uz  23 hometeksa planšetēm liecina par emigrēšanas cēloņiem, par nacionālās identitātes saglabāšanas iespējām, par izceļotāju rīcības vērtējumiem.  

Izstādes atklāšanā piedalījās Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, Lilija Limane no LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas, Velta Knikste no LNB Izstāžu nodaļas un Brigita Tamuža no Brazīlijas latviešu draugu biedrības.
 Izstādes atklāšanā iztādes veidotāji pastāstīja, ka uz Brazīlīju bija devušies arī ļoti daudzi daugavpilieši. 20. gs. 20. gados Daugavpilī cilvēkus vervēja Brazīlijas kafijas plantāciju aģenti, solot zelta kalnus vietējiem iedzīvotājiem. Noticot tam, daudzi devās uz Brazīlīju labākas dzīves meklējumos, daudzi dzīvesstāsti beidzās bēdīgi, jo plantācijās darbs bija smags. Visvairāk aizbrauca 1929. gadā. Liels emigrācijas vilnis no Latvijas uz Brazīliju bija arī 19. gs beigās.

Izstādes veidotāji uzsvēra, ka tieši Brazīlijas latviešu kolonijas ir interesantas, jo par tām bija vismazāk zināms. Izrādās Brazīlijā ir ap 10 tūkst. latviešu.

Izstāde vēsta arī par izbraukušajiem no Latvijas uz Krieviju, kas pārsvarā bija 19. gs beigās.

Ceļojošā izstāde „Pēc zemes, taisnības un gaismas” no cikla „Latvieši pasaulē” Latgales Centrālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 21. maijam.

 

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre L. Korsaka.




Atpakaļ