Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

16-04-2012

Sofijas Kovaleva-Krivonosovas izstāde


Sofija Kovaleva-Krivonosova Daugavpilī dzīvo kopš 1945. gada 15. maija. Uz šejieni viņu kopā ar māti atveda no Vācijas, kur viņas strādāja spaidu darbos kopš 1944. gada februāra Branderburgā, Minsterē un Dortmundā.

1947. gadā Sofija nonāca Daugavpils bērnu namā. 1951. gadā viņu nosūtīja uz Rīgu mācīties amatniecības arodskolā. Mācībām sekoja darbs Jelgavā, Rīgā, Kazahstānā. 1956. gadā Sofija Kovaleva-Krivonosova atgriezās Daugavpilī un strādāja Elektroinstrumentu rūpnīcā. 1961. gadā Sofija apprecējās ar Aleksandru Kovalevu-Krivanosovu un devās strādāt meža darbos uz ziemeļiem Komi autonomajā apgabalā. Veselības apstākļu dēļ nācās pamest darbu ziemeļos un atgriezties strādāt Latvijā.

1978. gada aprīlī veselības problēmu dēļ viņai piešķīra II grupas invaliditāti. 1990. gadā Sofiju Kovalevu-Krivonosovu pieņēma darbā Daugavpils invalīdu biedrībā, kur viņas darba lauks bija invalīdu sports. Vispirms cilvēki darbojās Rīgas sporta kluba „Optimists” paspārnē, bet 1991. gadā izveidoja Daugavpils invalīdu sporta klubu „Daugavpils” un Sofiju Kovalevu-Krivonosovu ievēlēja par kluba prezidenti. Šajā amatā viņa strādāja 4 gadus. Tur pavadītie gadi bija ļoti ražīgi - gan noorganizētas 7 zonālās spēles, gan iegūts daudz medaļu un kausu dažādos sporta veidos. Līdz pat šim laikam Sofija piedalās sacensībās. Viņa jau ir izcīnījusi 145 medaļas dažādos sporta veidos kā arī 9 kausus par pirmajām vietām Rīgas sacensībās.

No 2002. gada Sofija Kovaļova-Krivonosova darbojās fotoklubā „Ezerzeme-F”. Viņai ir bijušas 20 personālizstādes un 5 izstādes kopā ar fotokluba biedriem. Viņas darbi ir izstādīti Viļņā, Rokišķos, Preiļos. 75 gadu jubilejā Sofijai Kovalevai-Krivonosovai būs 21 personālizstāde. Viņa cenšas iemūžināt visus nozīmīgākos pasākumus Daugavpilī.

Sofija Kovaleva-Krivonosova strādā par kuratoru biedrībā „DOBAK”. Viņas aprūpē ir 14 cilvēki.

 Vēl Sofija ir izdevusi trīs dzejoļu krājumus. Viņas dzejoļi ir publicēti Daugavpils pilsētas preses izdevumos un almanahos „Ruslo” un „Ruslo-L”.

Sofija Kovaleva-Krivonosova „Krievu namam” ir uzdāvinājusi 2500 grāmatas no ģimenes bibliotēkas.




Atpakaļ