Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

19-03-2012

Pērļošanas darbu izstāde


Latgales Centrālās bibliotēkas periodikas lasītavā līdz 23. aprīlim ir apskatāma Daugavpils amatnieku biedrības pērļošanas kursu absolventu darbu izstāde.

 

            Pērles (vai pērlītes, angļu val. Bead, krievu val. Biser – stikla vai cita materiāla bumbiņas, ko izmanto rotu pagatavošanai) ir zināmas cilvēkam kopš pašiem pirmsākumiem. Pirmie pērlēm līdzīgie priekšmeti, kas tika atrasti arheoloģiskos izrakumos, ir aptuveni 90 000 gadu veci. Tie bija mazi gliemežvāciņi, kuriem izurbti caurumiņi un sānos iegravēti ornamenti. Senie cilvēki veidoja pērles no māliem, kaula, koka, gliemežvākiem, augu sēklām. Tās izmantoja kā amuletus, lai aizsargātu sevi no dažādām kaitēm, kā vēstules, lai viens otram nodotu simbolos ieslēptu informāciju, arī kā rotaslietas, kas apzīmēja nēsātāja izcelsmi, statusu sabiedrībā un turības pakāpi.

 Pērļošanas kursu vadītāja Jeļena Isajeva stāsta, ka par rotu izgatavotāju patiesībā var kļūt jebkurš – vajadzīga vien vēlēšanās, laiks un materiāli. Viņa arī brīdina, ka šis šķietami nekaitīgais hobijs nemanāmi var kļūt par īstu aizraušanos, jo pērles ir maziņas tikai no ārpuses... Iekšpusē tās ir lielas un spēcīgas! Pērles fascinē un aizrauj. Šķiet, to materiālu, formu un krāsu dažādība ir neizsmeļama. Kā stāsta šo kursu absolventes – Svetlana, Katažina un Valentīna mirdzošās un daudzveidīgās pērlītes valdzina un iedvesmo radīt brīnumskaistas rotas, kuras arī var redzēt šajā izstādē. Pērlītes ir jāizvēlas pēc savas gaumes, tad idejas radīsies pašas. Ja kaut reizi esat ar aizrautību darinājuši pērlīšu rotu, tad arvien izjutīsiet vēlmi radīt vēl kādu jaunu!

 

            Daudz un dažādas idejas jūs varat atrast arī Latgales Centrālās bibliotēkas grāmatu un žurnālu krājumā!

 

 

Informāciju sagatavoja:
LCB galvenā bibliotekāre
I.Vaivare
 tālr.:65476344
 e-pasts: inese.vaivare@lcb.lv 




Atpakaļ