Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

12-07-2018

Ar vērienu izskanēja baltkrievu Kupalle


2018.gada 6.jūlijā Daugavpils Vienības nama mazajā zālē notika koncerts “Baltkrievu Kupalle”, kuru organizēja Baltkrievu kultūras centrs (BKC) un kurā piedalījās vietējie baltkrievu kolektīvi un tautas dziesmu ansamblis “Na panadvorku” (Braslava, Baltkrievija).

 

Kupalle – vieni no senākajiem tautas svētkiem, veltīti saulei un zemes plaukumam, kurus slāvi svin vasarā – naktī no 6. uz 7.jūliju.

“Baltkrievu Kupalle” ir kļuvusi jau par tradicionāliem un populāriem svētkiem Daugavpilī. Katru gadu mainot savu formātu no izrādes zālē līdz svētku kvestam Dubrovina parkā, nemainīga paliek tautas svētku spilgta un neaizmirstamā atmosfēra ar baltkrievu dziesmām, dejām, riņķa dejām, ieražu rituāliem un tautas amatnieku radošajām meistarklasēm.

Šogad koncerts “Baltkrievu Kupalle” notika Vienības nama mazajā zālē, sakarā ar to, ka tehniski bija ļoti grūti organizēt masveida ielas svētkus, jo šajās dienās visa Latvija dzīvoja XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku atmosfērā.  Svētku priekšvakarā, mērojot tālo ceļu no Rīgas, mājās ieradās BKC trīs kolektīvi, kuri ņēma dalību XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos. Tas bija milzīgs gods piedalīties šādā augsta mēroga pasākumu ciklā: simtiem tūkstošu skatītāju viņus vēroja svētku gājienā, koncertā M. Čehova teātrī, svētku skatuvēs un laukumos Vērmanes dārzā. Par to visu stāstīja Baltkrievu kultūras centra vadītāja un Baltkrievu kultūrizglītības biedrības "Uzdim" valdes priekšsēdētāja Žanna Romanovska,  atklājot svētku “Baltkrievu Kupalle” koncertu. Izskanēja arī sirsnīgi apsveikuma vārdi biedrībai “Uzdim”, kas tieši šajā dienā atzīmēja savu 25 gadu pastāvēšanas jubileju.

Svētku noskaņu turpināja jaunais Baltkrievijas Republikas konsuls Daugavpilī, Nikolajs Romankevičs, kurš sveica baltkrievu diasporu un skatītājus ar apsveikuma uzrunu.

            Pasākuma gaitā visus, gan mazos, gan arī pieaugušos skatītājus aizrāva svētku programma, kurā uzstājās BKC radošie kolektīvi: baltkrievu tautas dziesmu ansamblis "Kupaļinka", baltkrievu deju ansamblis "Ļanok", vokāli instrumentālais ansamblis "Praļeski", kora kapella "Spadčina”, amatierteātra studija "Pauļinka" (starp citu, “Kupaļinka”, “Pauļinka” un “Praļeski” izpildīja svētku programmu, kura tika izpildīta arī Rīgā).

            Aizraujošais tautas dziesmu ansamblis “Na panadvorku” (Braslava, Baltkrievija) nevienu neatstāja vienaldzīgu. Visi klātesošie draudzīgi dziedāja līdzi, aplaudēja, kā arī daži skatītāji pat rada iespēju uzdejot.

            Pasākuma laikā jebkurš interesents varēja piedalīties Braslavas (Baltkrievija) amatnieku Larisas Drorofeičikas un Irinas Visockas meistarklasēs: leļļu-amuletu un māla svilpes veidošanā u.c., ka arī Baltkrievu kultūras centrs piedāvāja izveidot baltkrievu “Vitinanku”. Skatītāji dodoties mājās, līdzi ņēma ne tikai pacilāto un emocijām bagatu svētku noskaņojumu, bet arī pašizgatavotus suvenīrus un atklātnītes.

            Nākošajā gadā Kupalles svētki noteikti atgriezīsies pie dabas un norisināsies parkā!

            Baltkrievu kultūras centrs izsāka sirsnīgu pateicību Latviešu kultūras centram, uzņēmumam “Labiekārtošana-D” un pilsētas masu medijiem par līdzdalību koncerta organizēšanā.

          

Informācija sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs




Atpakaļ