Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

11-07-2018

Daugavpils teātra operete „Mistera Ikss noslēpums” piedalīsies festivālā „Slāvu bazārs Vitebskā”


17. jūlijā Daugavpils teātris iepazīstinās Starptautiskā mākslu festivāla „Slāvu bazārs Vitebskā” skatītājus ar vienu no saviem vērienīgākajiem muzikālajiem projektiem - opereti „Mistera Ikss noslēpums” (rež. O. Šapošņikovs). Lai arī festivālam „Slāvu bazārs” ir bagāta vēsture, un tas ir daudzveidīgu pasākumu piesātināts, operetes žanrs ir jaunums festivāla krāsainajā paletē.

Starptautiskais mākslu festivāls „Slāvu bazārs Vitebskā” jau kopš 1992. gada apvieno māksliniekus no dažādām valstīm zem festivāla devīzes: „Caur mākslu pretī mieram un sapratnei”. Šajā festivālā uz dažādām platformām ir pārstāvēta gan modernā māksla, gan tradicionālā: mūzikā, tēlotajmākslā, horeogrāfijā, cirkā, teātrī un kino. Festivāla pastāvēšanas laikā tajā piedalījās vairāk kā 63 valstis, un to apmeklēja vairāk kā 800 tūkstoši cilvēku, tāpēc festivāls nenoliedzami ir kļuvis par vienu no Baltkrievijas zīmoliem.

Daugavpils teātris ir piedalījies šajā festivālā jau divreiz: ar izrādi „Sieviešu laime” (rež. M. Mamedovs) un izrādi „Kazanova. Henrieta. Venēcija.” (horeogr. un idejas autore I. Saveļjeva). Daugavpils teātra pēdējās vizītes laikā festivāla apmeklētāji pavadīja trupu ar stāvaplausiem, tāpēc teātra kolektīvs ar nepacietību gaida tuvojošos tikšanos ar festivāla „Slāvu bazārs” skatītājiem.

Daugavpils teātra iestudējumā „Mistera Ikss noslēpums” skan Imres Kalmana operetes „Cirka princese" mūzika, kura ir atzīta par vienu no pasaules operetes pērlēm, bet pats Kalmans - par vienu no visu laiku populārākajiem operešu autoriem. Izrādē operetes „Cirka princese” slavenās ārijas izpilda profesionāli solisti no dažādām valstīm: Latvijas, Vācijas, Polijas un Baltkrievijas. Atšķirībā no oriģināllibreta, „Mistera Ikss noslēpums” darbība norisinās nevis cirka arēnā, bet 1925. gada Rīgā, kabarē ar nosaukumu „Zaļā vārna”. Skatītāji kļūs par lieciniekiem tam, kā uzplaukst jūtas starp noslēpumainu kabarē mākslinieku Misteru Ikss un politiķa meitu Eleonoru. Atšķirīgais stāvoklis sabiedrībā, ietekmīga banķiera intrigas un paša Mistera Ikss noslēpums – tie ir pārbaudījumi, kuri būs jāpārvar stāsta galvenajiem varoņiem.




Atpakaļ