Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

06-06-2018

Daugavpilī noskanēja Baltkrievu kultūras dienas


No 2018.gada 23. līdz 25.maijam Daugavpilī notika jau tradicionālās maija Baltkrievu kultūras dienas, kuras organizēja Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC). Tos atklāja dievkalpojums veltīts Jefrosinijai Polockai, bet noslēgumā notika svētku koncerts Vienības namā.

 

Dievkalpojums veltīts Jefrosinijai Polockai

 

Spilgts un daudzpusīgs pasākumu kopums, veltīts Baltkrievu kultūras dienām, startēja 23.maijā – Jefrosinijas Polockas Piemiņas dienā. Par godu sargātajai un Baltkrievu zemes debess aizstāvei, kura ieguva slavu ar savu izglītības veicināšanas un miera nodrošināšanas darbību, ar augstisvētītā Aleksandra, Daugavpils un Rēzeknes bīskapa, svētību Svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrālē notika dievkalpojums. Jāatzīmē, ka augstākminētajā baznīcā atrodas četras svētās Jefrosinijas ikonas.

Dievkalpojumu vadīja Daugavpils apriņķa prāvesta p.i. virspriesteris Dionisijs Gorjunovs, kuram līdzkalpoja katedrāles atslēgu glabātājs virspriesteris Georgijs Popovs, Daugavpils-Rēzeknes eparhijas sekretārs priesteris Georgijs Petrovskis, Eparhijas pārvaldes Izglītības un katehizācijas nodaļas vadītājs priesteris Aleksandrs Jukimovičs, baznīcas kļērīki Romans Smirnovs un diakons Georgijs Čekušins.

Pēc dievkalpojuma virspriesteris Dionisijs Gorjunovs vērsās pie klātesošajiem ar sprediķi, kuras laikā apsveica visus svētās Jefrosinijas Polockas piemiņas dienā (pēc rietumu kalendāra), kura tiek uzskatīta par sargātāju un Baltkrievu zemes debess aizstāvi, ka arī ar Baltkrievu kultūras dienu atklāšanu Daugavpilī.

            Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Vladimirs Klimovs atzīmēja augstākminētā pasākuma nozīmi un pateicās Svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāles kalpotājiem un Baltkrievijas kultūras centram par dievkalpojuma organizāciju un īstenošanu.

           Baltkrievijas kultūras centra vadītāja un Baltkrievu kultūrizglītības biedrības "Uzdim" valdes priekšsēdētāja Žanna Romanovska izteica cerību, ka “Pilsētas baltkrievu diasporā tiks veidota jauna tradīcija un katru gadu maija mēnesī, baltkrievu un latgaliešu zemes aizstāves Jefrosinijas Polockas piemiņu dienā mēs tiksimies baznīcā, lai kopīgā lūgšanā izteiktu savu pateicību par iespēju dzīvot mierā un saskaņā, saglabājot kristīgās vērtības, nacionālo identitāti un baltkrievu kultūru”.

Mazās dzimtenes gleznu izstāde

2018.gads Baltkrievijā tika pasludināts par Mazās dzimtenes gadu. Šī tēma ar sarkanu diegu gāja profesionālās gleznotājas Nadeždas Izeņevas (Lavrinovičas), kurai ir baltkrievu saknes, gleznu personālizstādes “Dzimtās puses ainavas” atklāšanas laikā. Viņas Mazā dzimtene – pilsētiņa Šarkovščina Vitebskas apgabalā, atceroties kuru māksliniece nevarēja noturēt asaras.

N.Izeņeva (Lavrinoviča) pabeidza Vitebskas Pedagoģiskās universitātes mākslas un grafikas fakultāti, ir Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības “Man ir gods” biedrs, piedalījās izstādēs Polijā, Vācijā, Krievijā, Latvijā.

Brīnišķīgas gleznas ar dzimtās zemes ainavām un Nadeždas Izeņevas ļoti aizraujošs stāsts par sevi, emocionālās un sirsnīgas viesu uzrunas, baltkrievu dziesmas ansambļa "Praļeski" solistes Julijas Hmeļnickas izpildījumā un dziesminieka Anatolija Gallera autordziesmas nevienu neatstāja vienaldzīgu. Gleznu izstādes atklāšanas pasākums notika ļoti pozitīvi un dvēseliski.

            Baltkrievijas kultūras centrā notika arī atvērto durvju diena. Apmeklētāji tika iepazīstināti ar BKC darbu, kolektīviem, fotoizstādi, bibliotēku, baltkrievijas mājas bagāto ekspozīciju: roku dvieļiem (rušniki), galdautiem,  pārklājiem, roku darba paklājiņiem.

Izstāde tiks apskatāma BKC visu vasaru.           

Baltkrievu valodas diktāts

Baltkrievu kultūras dienu otrā diena – 24.maijs tika veltīta dzimtai valodai un literatūrai. Šajā dienā Baltkrievu kultūras centrā pulcējās visi, kam baltkrievu valoda ir ļoti tuva un vērtīga, lai uzrakstītu publisko diktātu baltkrievu valodā. Metodiste Marija Pometjko dzimtas valodas skolotājas vietā nodiktēja brīnišķīgu Vladimira Korotkeviča tekstu par savu dzimto, skaisto, sirdij mīļo Baltkrieviju. “Skolēni”, starp kuriem bija arī BKC darbinieki, kultūrizglītības biedrības “Uzdim” biedri, atceroties savu vecāku valodu ar iedvesmu un aizrautību rakstīja vārdus savā dzimtajā valodā. Tikai iedomājieties, kā vajag mīlēt dzimto valodu un zemi, lai tos tā aprakstītu: “Brauciet… Jūs redzēsiet visas mūsu mīļas, mīlīgas nespožas valsts malas. Tomēr. Tā apburs Jūs ar savu neatveramo skaistumu. Jūs redzēsiet Piedņepras un Pieņjamonnes zemes, skaistākus par kuriem vēl maz kur var atrast uz Zemes. Mīliet savu svēto zemi uzticīgi un līdz galam”.

 

Literārā izstāde “Janki Mavrs-135”

 

Tika atklāta literārā izstāde veltīta pazīstama baltkrievu rakstnieka Janki Mavra 135 gadadienai. Viņš iegāja baltkrievu literatūras vēsturē kā viens no baltkrievu bērnu literatūras dibinātājiem, ir piedzīvojumu, zinātnes un izglītības žanru pamatlicējs baltkrievu literatūrā.

27.maijā literārajai izstādei tika pievienoti Baltkrievu vakara skolas “Vjaselka” un Braslavas un Glubokoje pilsētas skolēnu zīmējumi, kuri piedalījās zīmējumu konkursā pēc J.Mavra (starp citu dzimis Latvijas pilsētā Liepāja) stāsta “Polesskie robinzoni”, ko organizēja Baltkrievu kultūrizglītības biedrība “Uzdim”.

Baltkrievu kultūras dārgumu koncerts

 

Par Baltkrievu kultūras dienu spilgtu muzikālo akordu kļuva koncerts “Baltkrievu dārgumu lāde”. Koncerts ir BKC projekta, kurš tiek veltīts Latvijas Republikas simtgades svētkiem, turpinājums.  Šoreiz no Baltkrievu dārgumu lādes tika izņemti skaisti austi paklāji un pārklāji (divani). Ar tiem siltināja un dekorēja mājas un savrupmājas. Paklāji un pārklāji kalpoja ne tikai par ģimenes labklājības rādītāju, bet arī ka lietišķi-dekoratīvās mākslas priekšmets, jo to veidošanas process bija ļoti ilgstošs un prasīja daudz pūļu.

BKC kolekcijā ir jau daudz baltkrievu pārklāju, ko auda mūsu māmiņu un vecmāmiņu prasmīgas un čaklas rokas, bet tagad uzdāvināja muzejam biedrības “Uzdim” biedri un daudzi draugi. Ar mūzikas pavadījumu un skaisto deju ar pārklājiem rokās zālē iegāja deju ansambļa “Ļanok” dejotāji, tādejādi aizkustinot klātesošos skatītājus līdz asarām.

Baltkrievu kultūras dienu svētkos visus dalībniekus un koncerta ciemiņus apsveica Daugavpils pilsētas Domes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Vita Viļevko, Mioras rajona izpildes komitejas Ideoloģijas darba, kultūras un jaunatnes nodaļas vadītājs Aleksandrs Troņkins. Pēc tradīcijas baltkrievus apsveica arī Krievu kultūras centra, Poļu kultūras centra un Ukraiņu kultūras centra pārstāvji, jo maija mēnesī Daugavpilī tiek atzīmētas Slāvu kultūras dienas. Krievu ansamblis “Slavjanka” un poļu koris “Promiņ” uzdāvināja dziesmas attiecīgi krievu un poļu valodā.

Par teatralizēti-muzikālās izrādes epicentru protams kļuva BKC kolektīvi. Ar baltkrievu dziesmām, dejām, spilgtām teatralizētajām izrādēm skatītājus priecēja vietējie baltkrievu kolektīvi: Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis "Kupaļinka" (vadītājs Vjačeslavs Petrovs), Baltkrievu deju ansamblis "Ļanok" (vadītājs Marina Medunecka), vokāli instrumentālais ansamblis "Praļeski" (vadītāja Anastasija Mališeva), kora kapella "Spadčina" (vadītaja Janina Juzefoviča), amatierteātra studija "Pauļinka" (vadītāja Inesa Kozlovska), akordeonistu ansamblis “Kvitnejuši maj” («Квитнеючы май»).

            Nevieni svētki baltkrieviem nenotiek bez viesiem. Pēc tradīcijas uz Baltkrievijas kultūras dienām Daugavpilī brauc tuvi un tāli draugi. Skatītāji ļoti aktīvi aplaudēja ciemiņiem no Jēkabpils - ansamblim “Zaviruha” un jauniem solistiem no Baltkrievijas pilsētas Miori Marinai Artimovičai un Igoram Metle, kuri izpildīja  jautras baltkrievu dziesmas.

           Baltkrievijas dzejnieku savienības biedrs Stanislavs Volodjko deklamēja savus dzejoļus par baltkrievu pārklājiem, bet kultūras pasākumu organizatore Gaļina Sontocka ļoti interesanti dzejas formā savienoja visus koncerta priekšnesumus.

            Baltkrievijas kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska, viesmīlīgas saimnieces un vakara vadītājas lomā, atzīmēja pasākuma nozīmīgumu, apsveica visus pasākuma organizatorus, dalībniekus un koncerta viesus ar spilgtu Baltkrievu kultūras dienu nobeigumu; ar ziediem  un saldām dāvanām pateicās visiem koncerta dalībniekiem, kam kalpošana baltkrievu kultūrai ir ne tikai aizraušanās, bet arī misija, tas, pie kā tiecas katras baltkrieva dvēsele un sirds.

            Paldies Jums, cienījamie radošo kolektīvu dalībnieki, draugi, partneri, skatītāji, žurnālisti, par pasākumu atbalstu Baltkrievu kultūras dienu Daugavpilī ietvaros!

 

 

Informācija sagatavota:

Baltkrievu kultūras centrs,

BKC metodiste, Marija Pometjko

T. 654 24695, m.t. 29811969, e-pasts: marija.pometjko@inbox.lv

Alejas iela,68-1А, Daugavpils




Atpakaļ