Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

20-01-2012

Projekts «Integrācijas skola» vai Iesim caur dzīves skolu kopā


Projekts "Integrācijas skola", kuru ar programmas "Jaunatne darbībā" atbalstu realizēja Čigānu biedrība "NĒVO DROM D" sadarbībā ar Daugavpils vāciešu biedrību «ERFOLG», ir veiksmīgi noslēdzies. Šī jauniešu skola daudziem  jauniešiem  kļūt par labu palīgu nākotnes dzīves ceļa izvēlē. Skolas laikā jaunieši iepazinās ar veiksmīgas darbiekārtošanās pamatprincipiem, kā arī ieguva praktiskus padomus un aktuālu informāciju par darba iespējām Daugavpilī. Turklāt, projekta dalībnieki ieguva vērtīgu pieredzi starpkultūru komunikācijā un savstarpējā tolerancē.

Mēdz teikt, ka „Dzīves skola” ir viss nozīmīgākā izglītības procesā un katram no mums ir jāiziet tai cauri, lai arī cik tā nežēlīga būt, jo tikai tā mēs varam atrast savas dzīves ceļu un vietu zem saules. Paveicies ir tam, kurš  zina savas dzīves ceļu  un pārliecinātā  gaitā dodas mērķu sasniegšanas virzienā. Bet, diemžēl, dažreiz dažādu iemeslu dēļ, kuri ne vienmēr ir atkarīgi no mums, šis ceļš ir kļuvis par necaurbrienamu taku, kuru šķērsot vienatnē ir neiespējami, vai arī, ceļš uz panākumiem un patieso laimi ir bezcerīgi pazudis un atrast to ir vienkārši neiespējami. Starp mums arī ir daudz tādu, kuriem dzīve nav viegla, proti, nav bezrūpīga pastaiga, bet ir ceļš, kuru nepārtraukti šķērso dažādas barjeras, kuras vienatnē ir ļoti grūti pārvarēt un, lai atbalstītu tieši šādus cilvēkus bija realizēts projekts "Integrācija Skolas".

Projekta mērķis bija atbalstīt jauniešus, kuriem ir vajadzīga palīdzība nākotnes dzīves ceļa, izglītības un profesijas izvēlē. Projektā piedalījās pārstāvji no čigānu biedrības un citām etniskajām minoritātēm, bērnu nama  audzēkņi un visi tie, kuriem augstākminētā problēma ir aktuāla. Dalībnieki bija jaunieši vecumā no 16 līdz 25 gadiem. Projekta dalībniekiem  bija iespēja neformālā gaisotnē iegūt zināšanas un prasmes nodarbinātības jautājumu risināšanā, kā arī  attīstīt un pilnveidot savu radošo potenciālu. Projekta mērķis bija veicināt jauniešu izpratni par izglītības un darba iespējām Daugavpilī, kā arī iemācīt jauniešiem domāt perspektīvi, plānot nākotni un strādāt radoši. Integrācijas skolas dalībnieki ieguva specifisku informāciju par daudziem pilsētas veiksmīgiem uzņēmumiem un par darba un karjeras izaugsmes iespējām šajos uzņēmumos, apguva veiksmīgas darba intervijas un CV rakstīšanas pamatus, kā arī  dalībniekiem bija iespēja izteikt sevi radoši piedaloties dažādos semināros.

Projekta ietvaros jaunieši sadarbojās ar dažādu organizāciju un uzņēmumu pārstāvjiem, t.i., dalībnieki apmeklēja veiksmīgākos pilsētas uzņēmumus, kuri vietējā mērogā ir nozīmīgi darba devēji, un personiski apskatīja uzņēmumu  darbības specifiku un uzzināja, kas  ir nepieciešams, lai iegūtu darbu konkrētajā uzņēmumā, proti, kāda izglītība un kādas prasmes ir  nepieciešamas, kā arī uzzināja vai tas ir tieši tas, ko katrs nākotnē vēlas darīt (jāatzīmē, ka daudzi apmeklētie uzņēmumi bija ieinteresēti piesaistīt gados jaunus, kvalificētus darbiniekus un iespējams, ka nākotnē  kāds no projekta dalībniekiem strādās kādā no apmeklētajiem uzņēmumiem); kā arī jaunieši apmeklēja pilsētas skolas un uzzināja par izglītības iespējām  Daugavpils pilsētā, apguva CV rakstīšanas un veiksmīgas darba intervēšanas pamatus, kuri, neapšaubāmi, būs noderīgi  nākotnē. Ievērojama projekta daļa bija aizņemta ar radošajām darbnīcām, kuru laikā dalībnieki atklāja savu radošo potenciālu.

Projekta dalībnieku piedzīvojumi sākas kādā lietainā rudens dienā, 21.oktobrī. Bet laika apstākļi netraucēja jauniešu pulciņam draudzīgi doties taisni uz pilsētas  vecāko uzņēmumu "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca" (DLRR), kurš bija dibināts tālajā 1866.gadā. A/S „DLRR” , starp citu, ir lielākais uzņēmums Baltijā, kurš veic ritošā sastāva kapitālo remontu un modernizācija. Uzņēmumā dalībniekus silti sagaidīja Tamāra Kostina, kura stāstīja par uzņēmumu un tā galvenajiem partneriem.

 

Iepazīšanos ar tik svarīgu priekš Daugavpils nozari, kā dzelzceļš, turpinājās 26.oktobrī, kad projekta dalībnieki bija ekskursijā uz vienu no lielākajām Valsts akciju sabiedrībām Latvijā "Latvijas dzelzceļš", kura arī ir valstī lielākā nodokļu maksātāja un ar savu saimniecisko darbību dod nozīmīgu ieguldījumu valsts tautsaimniecībā. Šo faktu apliecina skaitļi: šobrīd uzņēmumā ir nodarbināti vairāk nekā 11.600 darbinieki no  kuriem ļoti daudzi ir mūsu pilsētas iedzīvotāji. Plašāku informāciju par uzņēmuma darbību, darbiniekiem un dzelzceļnieka karjeras iespējām sniedza Personāla daļas vadītājs  -  Oļegs Terentjevs , Daugavpils dzelzceļa Daugavpils ekspluatācijas galvenais vadītājs - Valentīns Piļšikovs un galvenais eksperts  - Jānis Vanags.

Ekskursijas laikā jauniešiem bija unikāla iespēja apmeklēt pults kontroles telpas, kur viņi  iepazinās ar vilcienu dispečera darbu kopumā. Ekskursijas vadītājs labprāt dalījās savā pieredzē un stāstīja dažādus interesantus darba dienas momentus.

2.novembrī projekta dalībnieki apmeklēja Valsts probācijas dienestu un uzzināja par probācijas dienesta programmām, kuras veicina probācijas klientu sociālo integrāciju. Dienesta vecākais referents  - Ainis Jukšs  brīdināja jauniešus par iespējamām sankcijām un to sekām  attiecībā uz dažiem pārkāpumiem.

Savukārt, 9. novembrī, mūsu projekta dalībnieki apmeklēja Transporta un sakaru institūta Daugavpils filiāli, kas ir viena no nedaudzajām Daugavpils augstākās izglītības iestādēm, kura veic apmācību loģistikas jomā, kas, savukārt, ir viena no populārākajām specialitātēm mūsu reģionā. Tikšanās galvenā tēma bija izglītības programmu saturs, ko piedāvā šī iestāde, proti, informācija par specialitātēm, ko piedāvā šī iestāde. Transporta un sakaru institūta Daugavpils filiāles vadītājs  - Jevgēņijs Krjukovs  daudz  stāstīja par loģistiku un plašām darba vietu iespējām nākotnē un, jāatzīmē, ka viņa vārdi izraisīja apmeklētāju lielu interesi.

Tiem, kas vēl nav izvēlējušies savu nākotnes profesiju, bet tiem, kas jau ir gatavi kāpt pa karjeras kāpnēm, bet nezina ar ko lai sākt, bija noderīga 16. novembra tikšanās. Šajā dienā karjeras konsultantes no Nodarbinātības Valsts aģentūras  Ingūna Upeniece un Ingūna Veļičko projekta dalībniekiem pastāstīja par NVA realizētajiem projektiem. Savukārt, karjeras konsultante Jeļena Stupiņa pastāstīja kā un kur vajag meklēt darbu, ieteica vairākas interneta adreses, kurās var atrast darba piedāvājumus. Pēc projektu dalībnieku lūguma tika veikts tests „Septiņi intelektu veidi”, kurš palīdzēs noskaidrot kāds intelekta veids piemīt katram jaunietim un, protams, kāda profesija šim intelekta veidam ir vispiemērotākā.

Tā kā ļoti daudz laika tika veltīts iepazīstoties ar lielākiem Daugavpils uzņēmumiem, kas pilsētas iedzīvotājiem sniedz daudz darbavietu, pēc kāda projekta dalībnieka iniciatīvas tika apskatīta dzelzceļa infrastruktūra, tāpēc nākošais apskates objekts  jauniešiem kļuva uzņēmums  „LDZ Cargo” un šķirotava, kas specializējas kravu pārvedumos. Daugavpils kravu termināla direktors Igors Kabanovs dalījās savā pieredzē un zināšanās ar projekta dalībniekiem. Viņš atbildēja uz visiem jautājumiem, ko uzdeva jaunieši.

Neskaitot dzelzceļu Daugavpilī ir vēl citi lieli uzņēmumi, kas ieņem svarīgu vietu darba tirgū. Sakarā ar to 30. novembrī tika apmeklēti divi lieli uzņēmumi, kas draudzīgi atvēra savas durvis ziņkārīgajiem jauniešiem. Pirmais no apmeklētajiem uzņēmumiem bija  „Ziegler Mašīnbūve”. Šeit projekta dalībnieki iepazīnās ar autodetaļu izgatavošanu dažādos posmos, sākot ar griešanu, krāsošanu un apdari. Projekta dalībnieki uzzināja daudz interesantu faktu par starptautiskās sadarbības specifiku un par uzņēmuma ražošanu.

Kā otrā apmeklējuma vieta projekta dalībniekiem tika izvēlēts franču uzņēmums  “AXON CABLE” – lielākais eksportētājuzņēmums Latgalē, kurš jau 10 gadus veiksmīgi darbojas Daugavpilī un sniedz darbu vairāk nekā 400 pilsētas iedzīvotājiem. Projekta dalībnieki uzzināja, ka šīs uzņēmums ir specializējies dažādu kabeļu un kabeļu savienojumu ražošanā, apmeklētāji tika iepazīstināti ar uzņēmuma vēsturi, viņiem tika pastāstīts par uzņēmuma nosaukuma idejas rašanos, parādīja un atļāva pieskarties gatavajai produkcijai, kura galvenokārt tiek izmantota militārām vajadzībām, medicīnā, aviācijā, kosmonautikā un naftas iegūšanā. Šis uzņēmums izrādījās ļoti draudzīgs nodarbinātības ziņā. Kā pierādījums tam bija CV veidlapas, kuras tika piedāvāts aizpildīt ekskursijas dalībniekiem uzreiz noslēdzoties ekskursijai.

Ekskursijas pa visiem uzņēmumiem izrādījās ļoti interesantas un ar informāciju bagātas, jauniešiem bija unikāla iespēja savām acīm redzēt visdažādākos ražošanas procesus. Visos uzņēmumos projekta dalībnieki uzdeva daudz un dažādus jautajumus par darba iespējām katrā konkrētajā uzņēmumā un par to, kā var iekārtoties darbā konkrētajā uzņēmumā. Jāpiebilst, ka attiecībā uz šo jautājumu daudzi uzņēmumi atbildēja un sacīja, ka  būs priecīgi redzēt specialistus, kuri ir jauni, aktīvi un gatavi sadarboties!

 

Ar to arī mūsu ekskursijas noslēdzās un pienāca laiks pārbaudīt savas radošās zināšanas radošajās mākslas darbnīcās. Pirmā no šīm radošajām mākslas darbnīcām notika 7. decembrī biedrības „ERFOLG” telpās, šī radošā darbnīca bija veltīta stikla apgleznošanai. Šīs nodarbības vadīja Jana Skretele un Jeļena Kuļgajeva, katrs projekta dalībnieks ar krāsu palīdzību izrotāja savu krūzi.  Nepieciešams atdzīties, ka jauno cilvēku darbi bija ļoti skaisti un rūpīgi izpildīti. Visi dalībnieki, kas piedalījās radošajā darbnīcā pārliecinājās, ka stikla apgleznošana – tas nav ne maz tik sarežģīti, bet gan neparasti interesanti un aizraujoši.

Nākošā jauniešu tikšanās, tagad jau tiešām var teikt – meistaru tikšanās notika pēc nedēļas 14. decembrī.  Šajā reizē jaunie lietpratēji ar vadītājas Jeļenas Kuļgajevas palīdzību ar savām jauniegūtajām zināšanām tuvojās Ziemassvētkiem un katrs no radošās darbnīcas dalībniekiem izgatavoja 3 dažādas Ziemassvētku apsveikuma kartiņas trīs dažādās tehnikās. Jauniegūtās zināšanas projekta dalībniekiem noderēs arī turpmāk, pēc savas vēlēšanās viņi vienmēr varēs iepriecināt savus tuviniekus ar oriģinālām dāvanām, kuras ir darinātas ar pašu rokām. 

Bet tie, kas 21. decembrī apmeklēja radošo mākslas darbnīcu, tagad var palutināt sevi un savus tuviniekus ar pašizgatavotiem Ziemassvētku eglītes rotājumiem, jo tieši šaj tēmai bija veltītas praktiskās nodarbības, šo nodarbību arī vadīja Jeļena Kuļgajeva. Šo nodarbību dalībnieki iemācījās izgatavot skaistus eglīšu rotājumus izmantojot visus tos materiālus, kas atrodas blakus: papīru, līmi, avīzes, dažādas lentītes un vēl citus materiālus, kas atradās blakus. Tādā veidā katrs no projekta dalībniekiem ne tikai lietderīgi pavadīja laiku, bet arī izgatavoja kaut nelielu, bet savu Ziemassvētku brīnumu.

Nepieminot visu iepriekš minēto „Integrācijas skola” savus skolniekus iepazīstināja ar lielisku mācību par toleranci un par starpkultūru komunikāciju, jo taču starp projekta dalībniekiem  mierīgi un draudzīgi sadarbojās pa visam atšķirīgas kultūras un nacionalitātes: krievvalodīgie un latvieši, pārstāvji no čigānu biedrībām un ebreji un pat jaunieši no Vācijas, un tāpēc laikā, kad tika īstenots projekts, tā dalībnieki aktīvi komunicējās latviešu, krievu, angļu un vācu valodā, viens otru iepazīstināja ar savas valsts tradīcijām un kultūras vērtībām.  Tas viss notika laikā, kad tika vadītas ekskursijas un tikšanās ar dažādu uzņēmumu pārstāvjiem, tāpat treningi un dažādas radošās darbnīcas, iespējams, sniedza jauniešiem papildus informāciju par mūsu pasaules domāšanas struktūru un par mūsu vietu tajā. Bez šaubām, daudzi jaunieši ar prieku un patīkamām atmiņām atcerēsies laiku, ko pavadīja kopā.

Taču visam labajam kādreiz pienak arī beigas. Noslēdzās šis projekts. Noslēguma pasākums notika 28. decembrī vācu biedrības „ERFOLG” telpās, kuras atrodas Cietokšņa ielā 44. Siltā, draudzīgā un patīkamā atmosfērā projekta dalībnieki spēlēja spēles, kurās tika izmantotas projekta laikā iegūtās zināšanas, dalījās ar saviem turpmākajiem plāniem un sapņiem, kurus vēlas realizēt, viens otram izteica patīkamus novēlējumus un apsveikuma vārdus gaidāmajos svētkos un vienkārši patīkami pavadīja laiku. Visiem projekta dalībniekiem tika uzdāvinātas piemiņas dāvanas un visaktīvākie dalībnieki saņēma visā Eiropā atdzīto YOUTHPASS sertifikātu, kas ir kā apliecinājums par projektā iegūtajām zināšanām un prasmēm.

Darbā iegūtās zināšanas un pieredze, integrācija un radošo spēju pilnveidošana projekta dalībniekiem sniedza iespēju realizēt savus sapņus un sasniegt nospraustos mērķus. Ar šī projekta palīdzību jauniešiem tika sniegta ne tikai reāla informācijas par Daugavpils lielāko un veiksmīgāko uzņēmumu  specifiku, bet arī tika sniegta izpratne par to, ko un kā vajag darīt, lai realizētu savus sapņus un kāptu pa karjeras kāpnēm. Turklāt, katrs projekta dalībnieks, kas piedalījās radošajās darbnīcās atklāja sevī radošo dzirksteli, kas arī nav mazsvarīgi priekš cilvēkiem, kas uzsāk paši savu karjeru. Nešauboties, „Integrācijas skola” nāks par labu visiem tiem, kas to apmeklēja un tiem, kas to vadīja, visas šīs mācību stundas bija kā mūsu mazā dzīves skola.

Mēs esam pārliecināti, ka katrs šī projekta dalībnieks atradīs savu dzīves ceļu, savu aicinājumu un savu vietu dzīvē un projekta laikā iegūtā pieredze noteikti palīdzēs!

 

Daugavpils vācu biedrība „ERFOLG”

Cietokšņa iela 44, Daugavpils

Tel.: 20371892, 65420019

erfolg@inbox.lv, www.erfolg.lv




Atpakaļ