Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

21-05-2018

Dievkalpojums veltīts Jefrosinijai Polockai atklās Baltkrievu kultūras dienas


Trešdien, 2018.gada 23.maijā plkst. 13.00 Svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrālē (Tautas iela 2, Daugavpils) notiks dievkalpojums veltīts Jefrosinijai Polockai – Baltkrievu zemes sargātājai un aizstāvei, kuru četras ikonas atrodas augstāk minētajā pareizticīgo baznīcā. Šis pasākums atklās Baltkrievu kultūras dienas, kuras jau tradicionāli maijā organizē Baltkrievu kultūras centrs.

23.maijs (5.jūnijā) ir Jefrosnijas Polockas Piemiņas diena - pirmās austrumslāvu apgaismotājas un pirmās baltkrievu sievietes, kura tika pieskaitīta svēto kārtā. Svētā Jefrosinija, kuru dzīvē sauca par Predslavu, cēlusies no senas kņazu dinastijas, kuru dzimtas sakne aiziet pie Vladimira un Rognedas. Viņa slepus no vecākiem iestājās klosterī, kļuva par mūķeni ar vārdu Jefrosinija  un veltīja savu dzīvi kalpošanai Dievam.

Baltkrievijas aizstāve ieguva slavu ar savu miera nodrošināšanas un izglītības veicināšanas darbību. Visu brīvu no lūgšanām laiku viņa veltīja svēto rakstu pārrakstīšanai, grāmatu rakstīšanai un tulkošanai. Nodibināja Polockas Spaso-Jefrosinijas klosteri, pēc viņas pasūtījuma tika uzcelts Spaso-Jefrosinijas klosteris un Sv.Dievmātes baznīca vīriešu klostera teritorijā, kas kļuva par seno Baltkrievijas kultūras mantojumu.

Jefrosinija Polocka 1161.gadā pasūtīja meistaram Lazarim Bogše krusta ar relikvijām izgatavošanu, kas vēlāk kļuva par Baltkrievijas nacionālo svētumu un senas baltkrievu rakstības pieminekli. Otrā pasaules kara laikā Jefrosinijas Polockas Krusts mistiski pazudis. Tā meklējumi bija neveiksmīgi, tāpēc 20 gadus atpakaļ meistars no Bresta Nikolajs Kuzmičs uztaisīja relikvijas precīzo kopiju, kas tagad glabājas Polockas baznīcā. Fotoizstāde par atjaunoto Jefrosinijas Polockas Krustu prezentēta juveliera-mākslinieka meita Irina Kuzmiča Baltkrievu kultūras dienu Daugavpilī laikā, kas tika veltīti svētai Jefrosinijai un Krusta izgatavošanas 855 gadadienai.

Četras Jefrosinijas Polockas ikonas atrodas Svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrālē, tāpēc ar svētību šeit notiks dievkalpojums - Baltkrievu kultūras dienu Daugavpilī atklāšanas pasākums.

„Mēs ļoti ceram, ka pilsētas baltkrievu diasporā tiks veidota jauna tradīcija un katru gadu maija mēnesī, baltkrievu un latgaliešu zemes aizstāves Jefrosinijas Polockas piemiņu dienā mēs tiksimies baznīcā, lai kopīgā lūgšanā izteiktu savu pateicību par iespēju dzīvot mierā un saskaņā, saglabājot kristīgās vērtības, nacionālo identitāti un baltkrievu kultūru” – atzīmēja Baltkrievu kultūras centra vadītāja un Baltkrievijas kultūrizglītības biedrības „Uzdim” valdes priekšsēdētāja Žanna Romanovska.

Trešdien, 2018.gada 23.maijā plkst. 13.00 Svēto mocekļu Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrālē (Tautas iela 2, Daugavpils) notiks Dievkalpojums veltīts Jefrosinijai Polockai un Baltkrievu kultūras dienu atklāšanai.

 

Informācija sagatavota::

Baltkrievu kultūras centrs




Atpakaļ