Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

02-05-2018

Maija sākumā izrādi „Nūgrymušõ pile” varēs noskatīties raidījumā „Teātris.zip”


Pērn Latgales kongresa simtgadei par godu Daugavpils teātrī tika iestudēta muzikāla izrāde „Nūgrymušõ pile” Oļega Šapošņikova režijā, kuru šajā nedēļas nogalē, 5.maijā, plkst. 16.00 varēs noskatīties arī televīzijas ekrānos - LTV1 raidījumu ciklā „Teātris.zip”. Raidījuma „Teātris.zip” viesi būs izrādes dziesmu tekstu autore un aktrise Kristīne Veinšteina kopā ar  Bolvas lomas atveidotāju Ritvaru Gailumu.

„Nūgrymušõ pile” ir Daugavpils teātra dāvana Latvijas simtgadē. Radošā komanda devusi izrādei apakšnosaukumu Lūgšana par Latviju, cerībā, ka izrāde vienos visu skatītāju sirdis mīlestībā pret savu dzimto zemi.

Lugas autors ir Francis Trasuns, kurš bija viens no Latvijas apvienošanās idejas iniciatoriem un dedzīgs latgaliešu kultūras aizstāvis. „Nūgrymušõ pile” ir sava veida atklājums, jo tā ir Franča Trasuna vienīgā luga. Ar tās palīdzību F. Trasuns gribējis pacelt latgaliešu pašapziņu un patriotismu Latvijas dibināšanas sākumā.

Izrādē attēlotās mītiskās pasaules atmosfērā palīdz nokļūt Kārļa Lāča muzikālās kompozīcijas, kuras izpilda aktieri un Daugavpils koris „Daugava” diriģenta Jevgeņija Ustinskova vadībā. Kostīmus un scenogrāfiju veidoja mākslinieces Inga Bermaka Appiah un Agnese Leilande, video mākslinieks – Artis Dzērve, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs. Savukārt iestudējuma horeogrāfiju veidoja Agris Daņiļevičs. Izrādē piedalās Daugavpils teātra aktieri un dejotāju trupa, viesmākslinieki Jānis Jarāns un Jurijs Djakonovs.

Jāpiebilst, ka jau 7. un 8. maijā raidījuma „Teātris.zip” filmēšanas komanda atkal apciemos Daugavpils teātri, lai iemūžinātu vēl divas izrādes: „Purva bridējs (-i)” un „Jubileja ’98”.

 

Raidījumu ciklu atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.




Atpakaļ