Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

02-05-2018

Tautas dvēsele Latvijas simtgade ērģeļu balsīs


Latvijas valsts simtgadē Latvijas ērģelnieki sadarbībā ar VKKF piedāvā latviešu ērģeļmūzikas 11 koncertu ciklu ‘’Latvijas simtgade ērģeļu balsīs’’. Cikla atklāšanas programma ‘’Tautas dvēsele’’ izskanēs arī Daugavpilī – svētdien 6.maijā pl.13.00 Daugavpils Sv.Dievmātes Marijas katoļu baznīcā. Koncertā muzicēs Rīgas Vecās Sv.Ģertrūdes baznīcas ērģelnieks, viens no Rīgas Doma koncertērģelniekiem Aigars Reinis un Latvijas Radio kora soliste, Lielās mūzikas balvas laureāte Ieva Ezeriete (soprāns).

Garīgais piepildījums un latviskā dabas izjūta ir šī koncerta mūzikas pamatā. Šeit satiksies trīs paaudžu komponisti. Programmas centrā ir mūsu dižgari - Pēteris Vasks, Imants Zemzaris un Rihards Dubra. Latvijas Dabas tēma ir svarīgas gan Pēterim Vaskam, gan Imantam Zemzarim. Pētera Vaska skaņdarbā ‘’Viatore’’ tā saistās ar cilvēka mūžu, līdzpārdzīvojumu, ‘’ceļinieka’’ dvēseles meklējumiem un sāpi par Latviju. Savukārt Imanta Zemzara skaņdarbā ‘’Pastorāles vasaras flautai’’ sadzirdam putnu balsis. Šeit skaņu gleznas liek uzziedēt Latvijas ainavai, kā arī ļauties apcerīgām pārdomām.

Rihards Dubra ir viens no visvairāk garīgo mūziku rakstošajiem komponistiem Latvijā. Viņa mūzikas vienkāršība, dziļš saturiskais kodols un melodiskā izteiksmība uzrunā ikkatra klausītāja sirdi visā pasaulē. Koncertā iekļautais skaņdarbs ‘’Super flumina Babilonis...’’ sākotnēji rakstīts klavesīnam, šajā koncertā to dzirdēsim versijā ērģelēm solo.

Koncertā pieskarsimies arī mūsu klasiķa - Alfrēda Kalniņa daiļradei. Koncertā izskanēs viņa ‘’Prelūdija’’ un ‘’Procesija’’. Būdams apbrīnojami virtuozs ērģelnieks, komponists arī savā ērģeļmūzikā iekomponējis plaša vēriena pasāžas un mutuļojošu spēles prieku. Viņa skaņdarbos dziļi nacionālas melodijas strauji mijas ar himniskām un optimisma pielietām emociju brāzmām.

Ievas Ezerietes izdziedātas izskanēs latviešu klasiķu miniatūras, kas spilgti atspoguļo latviešu romantisko dvēseli. Programmā iekļauti Jēkaba Graubiņa, Jāņa Mediņa, Jāņa Kalniņa un arī latgalieša Jāņa Ivanova skaņdarbi.

Latvijas valsts simtgades svinību kontekstā gribam atgādināt cik bagāta ir viena no Latvijas kultūrvēstures šķautnēm – ērģelnieki, ērģeļmūzika un mūsu izcilie vēsturiskie instrumenti. Radoša neatlaidība ir mūsu piepildījums, ko arī mēs dāvinām Latvijai jubilejā!

Ieeja par ziedojumiem




Atpakaļ