Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

13-03-2018

Novadmācības stunda skolēniem “Deportāciju hronikas”


21. martā plkst. 15.00 Latgales Centrālās bibliotēkas pasākumu zālē notiks novadmācības stunda vidusskolēniem “Deportāciju hronikas”. Pasākuma gaitā vecāko klašu skolēniem būs iespēja paplašināt zināšanas par 1949. gada 25. marta notikumiem Latvijas teritorijā un Daugavpilī, izmantojot bibliotēkas krājumā atrodamos iespieddarbus.

Novadmācības stunda “Deportāciju hronikas” ļaus padziļināt priekšstatu par 1949. gada 25. marta deportāciju iemesliem, norisi un sekām. Skolēniem būs iespēja dzirdēt deportēto Latvijas iedzīvotāju atmiņu stāstus par skarbajiem dzīves apstākļiem izsūtījumā un par represiju lomu cilvēku apziņas veidošanā. Darbojoties grupās un izmantojot piedāvātos informācijas avotus no bibliotēkas krājuma, skolēni salīdzinās divu Latvijas iedzīvotāju skaitliski lielāko masveida deportāciju cēloņus un gaitu, diskutēs par to demogrāfisko, ekonomisko un sociālo seku nozīmi un lomu valsts turpmākajos attīstības procesos.

Šogad aprit 69 gadi, kopš 1949. gada 25.–28. martā notika visplašākā Baltijas valstu iedzīvotāju izsūtīšana uz attāliem PSRS reģioniem. Deportācijās, kuras slepeni tika sauktas par operāciju “Krasta banga”, no Latvijas tika izsūtīti gandrīz 43 000 cilvēku, tai skaitā 1 468 Daugavpils iedzīvotāji. Pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas ik gadu 25. martā dažādu pasākumu ietvaros tiek pieminēti komunistiskā genocīda upuri un viņu dzīves pieredze svešumā.

Informāciju sagatavoja:
LCB lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītāja
Inese Vaivare
Tālr.: 65426422
e-pasts: inese.vaivare@lcb.lv




Atpakaļ