Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

22-01-2018

Staņislava Volodjko radošais vakars sapulcēja daudz viesu!


Otrdien, 2018. gada 16. janvārī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika dzejnieka, Baltkrievijas Rakstnieku savienības, Latvijas Krievu rakstnieku organizācijas un Starptautiskās rakstnieku asociācijas Staņislava Volodjko kārtējais radošais vakars. Muzikāli poētiskajā pasākumā skanēja daudz apsveikumu, dziesmu un dzejas BKC radošo kolektīvu un aicināto viesu izpildījumā.

Staņislavs Volodjko ir dzimis Grodņas apgabala Ostrovecas rajonā (Baltkrievija),  poētisku grāmatu pieagušajiem un dzejas krājumu autors, pasaku un stāstu autors bērnu grāmatām baltkrievu un krievu valodās; ir apbalvots ar Franciska Skorinas medaļu, Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrijas zīmi „Par ieguldījumu Baltkrievijas kultūras attīstībā”, ar Reliģijas un tautības komitejas BR goda atzinību un medaļu „Par humānismu un ieguldījumu slāvu kultūrā”. Viņa darbi tiek publicēti Latvijā un Baltkrievijā, tika publicēti arī Krievijā, Ukrainā, Polijā un Anglijā.

Daudziem S.Volodjko dzejoļiem ir uzrakstīta mūzika un skan kā liriskās dziesmas. Šīs dziesmas skan Daugavpils un citu Latvijas pilsētu vokālo kolektīvu un solistu izpildījumā, kā arī citās valstīs.  Dzimtenes un dzimtās valodas tēma, tēvu mantojuma saglabāšana, mīlestības un dabas tēma, bērnu tēma un citas – nāk autora darbos.

Vakarā skanēja autordziesmas baltkrievu valodā, kā arī dziesmas S.Volodjko tulkojumā no latviešu un poļu valodas BKC kolektīvu izpildījumā: koru kapella “Spadčina” (māksl.vad. Jaņina Juzefoviča), baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” (māksl.vad. Večeslavs Petrovs), vokāli instrumentālais ansamblis “Praļeski” (māksl.vad. Anastasija Mališeva), soliste Jūlija Hmeļņicka un duetā kopā ar Anastasiju Lukašenoka. Deju ansamblis “Ļanok” (māksl.vad. Marina Meduņecka) izpildīja deju “Matuļin rušņik” kopā ar ansambli “Kupaļinka”. Vēl visus klātesošos priecāja dziesmas ar S.Volodjko vārdiem Nailijas Jansones, Vitālija Mihailovska, Jevģenija Paškeviča no Līvāniem izpildījumā; bērnu duets Sofija Bliznakova un Darina Rostovska brīnišķīgi izpildīja šūpuļdziesmu, kas ir iztulkota baltkrievu valodā.

Jāatzīmē, ka vakarā skanēja arī dziesmu pirmskanējumi, kā arī dzeja paša autora, Gaļinas Sontockas un Inessas Kozlovskas izpildījumā. S.Volodjko tautietes dalījās ar savām atmiņām par dzimto novadu: Marija Pometjko pastāstīja par pagājušā gada braucienu uz dzimto pilsētu Ostrovecu, kur notika dzejnieka radošā tikšanās, bet Gaļina Sontocka pastāstīja par ciematu Mihališki un lasīja dzeju “Михалишский костел” (“Mihališku baznīca”, ir pazīstams XVII gadsimta arhitektūras piemineklis, uz kuru bērnībā visi gāja uz dievkalpojumu).

Staņislavam Volodjko šajā vakarā veltīja daudz siltu apsveikumu: BKC un biedrības “Uzdim” priekšsēdētāja Žanna Romanovska, baltkrievu biedrības “Uzdim” valdes locekle Inna Vaļuško, daudzi Daugavpils literāti. Pasākuma vainieks dāvināja dažas grāmatas BKC bibliotēkai. Vakars pagāja ļoti draudzīgajā atmosfērā un noslēdzās ar dziesmu “Белорусский дом” ar S.Volodjko vārdiem. Šī dziesma kļuva par ārzemju baltkrievu un mūsu Baltkrievu nama himnu. 

 

 Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs 




Atpakaļ