Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

29-11-2017

Nosvinēts – atzīmēts „Baltkrievu gadatirgus” Daugavpilī


2017. gada 24. un 25. novembrī notika VII Starptautiskais tautas kultūras festivāls „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”, kurā piedalījās baltkrievu amatierkolektīvi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas. Kultūras forumā tradicionāli tika iekļauta konference, amatnieku meistarklases, grāmatu akcija, rudens veltu izstāde, Gala koncerts, labdarības koncerts pansionātā, gleznu izstāde.

 

Konference

Festivāls tika atklāts 24. novembrī ar konferenci „Kultūras tilts: Latvija – Lietuva – Igaunija – Baltkrievija”. Festivāla „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” organizatori - Baltkrievu kultūras centrs, pieņēma viesus savā jaunajā ofisā Alejas ielā 68-1A. Pēc laimīgas sakritības dažu stundu agrāk Daugavpils pilsētas domes deputāti vienbalsīgi nobalsoja par šo ēku nodrošināšanu BKC pastāvīgai, ilglaicīgai izmantošanai.

Tikšanās laikā ar sakarīgu informāciju padalījās vairāku pilsētu – Bobrujskas un Braslavas (Baltkrievija), Maardu (Igaunija) un Visagina (Lietuva), delegāciju vadītāji. Saimniekiem viesi uzdāvināja savu valstu un pilsētu tradicionālus suvenīrus. Uzņēmēja puse pastāstīja par saviem darbības virzieniem, lieliem projektiem, ka arī prezentēja izdoto grāmatu „Беларускі кірмаш у Даўгаўпілсе”.  

 

Pats galvenais festivāla konferencēs – ideju apmaiņa, komunikācija, diskusija par kopējām baltkrievu kultūras saglabāšanas problēmam dzīvojot ārpus etniskās dzimtenes, abpusējo kontaktu nostiprināšana. Piemēram, šī gada vasarā Daugavpils Baltkrievu kultūras centra ansamblis „Praļeski” viesojās pilsētā Bobrujska prestižā festivālā „Draudzības vainags”, bet jau rudenī BKC savā festivālā „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” pieņēma deju kolektīvu „Aļjans” no Bobrujskas.

 

Amatnieku izstāde

Piektdienas vakarā Vienības nama foajē tika izvērsta festivāla amatnieku izstāde ar meistarklasēm. Braslavas muzeju apvienības meistare Larisa Dorofejčuka mācīja  skatītājus no māla izgatavot svilpes, bet Ļudmila Ruleviča  - veidot sarkankrūtīšus no diegiem. Glubokas rajona Tautas meistaru kluba „Krinica” amatnieki Alla Galaj, Jeļena Oliševska un Aleksandrs Pligovka piedāvāja tādus dekoratīvi lietišķās mākslas veidus kā vilnas velšana, izšūšana, salmu pīšana, roku darba dvieļu (ručnik) izgatavošana. No Mijoru rajona amatnieces Jeļenas Balašas izstādes galda nevarēja atturēties: vilnas jostu pīšana, lina un salmu amuleti, šūtas audumu lelles, izgriesti koka atslēgu turētāji, ādītas somas un citas roku darba lietas.        

Daugavpils meistares neatpalika no baltkrievu amatniekiem: Jadviga Gorbunova reklamēja vilnas zeķes un ādītus izstrādājumus, Viktorija Ivanova – no kārkla pītas sadzīves lietas mājai, Nataļja Alejnikova – suvenīrus un rotaslietas.

Tūvākajā galdā baltkrievu biedrības „Uzdim” saimnieces dalījās ar dārzeņu, augļu un ogu audzēšanas noslēpumiem un mājas konservēšanas darbiem ziemai. 

Atkārtojās arī grāmatu labdarības akcija. BKC bibliotēkas grāmatu klāsts paplašinājas ar desmitiem jaunu eksemplāru, bet šo grāmatu dāvinātāji dabūja tradicionālu akcijas suvenīru – „laimes pogu”.  

Gala koncerta gaidīšanas laiku izdaiļoja baltkrievu amatierkolektīvu no Latgales un Igaunijas dziedāšana, veidojot svētku atmosfēru.

 

Festivāla Gala koncerts

24. novembra vakarā notika festivāla „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” Gala koncerts. Vienības nama koncertzālē ābolam nebija kur nokrist.

Festivāla viesus un dalībniekus uzrunāja Daugavpils pilsētas domes Kultūras un izglītības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis, Baltkrievijas Republikas vēstniecības pirmais sekretārs Latvijas Republikā Aleksejs Vasiļkovs, Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulāta konsuls Daugavpilī Antoņina Strunevska, Krievijas Federācijas ģenerālkonsulāta konsuls-padomnieks Daugavpilī Nataļja Pustovalova. 

Baltkrievu diplomāti izpildīja patīkamu misiju – piešķīra BKC konkursa ārzemju baltkrieviem „Kultūra” apbalvojumus, kuru novadīja Baltkrievijas Republikas Kultūras ministrijas Republikāņu nacionālo kultūru centrs. Daugavpils baltkrievu kultūras centra projekts, veltīts tieši gadatirgum, tika iekļauts uzvarētāju grupā. Arī konsuls A. Strunevska novēlēja festivālam „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” sasniegt slavenā „Slāvu tirgus Vitebskā” plašumu.  

Šogad festivāla tēma bija mīlestība. Par augstām jūtām dziedāja dziesmas visi radošie kolektīvi un humora miniatūras radija teātra studija „Pauļinka”. Viltīga vecene un viņas paklausīgs vecis, skops vīrs un viņa nenogurošā sieva, īgna sieva un viņas vīrs-kājslauķis, labsirdīgs vīrs-dzērājs un viņa pacietīga sieviņa, tenku vāceles uz sola, kuras aprunā gan savus, gan svešus vīrus – visi viņi nomainīja viens otru festivāla gadatirgum laikā. Tā ir mūsu dzīve, kurā obligāti ir vieta mīlestībai vienam pret otru. Par šo tēmu dziedāja dziesmas BKC kolektīvi – baltkrievu tautas dziesmu ansamblis „Kupaļinka”, vokāli instrumentālais ansamblis „Praļeski” un kora kapella „Spadčina”, bet tematiskās kompozīcijas izpildīja deju ansamblis „Ļanok”.  

Bet tālāk uz skatuves iznāca viesi no Baltijas. Priecīgas un aizraujošas dziesmas viena aiz otras nomainīja nostalģiskās un filosofiskās. Šīs dziesmas brīnišķīgi izpildīja baltkrievu biedrību amatierkolektīvi: „Akolica” (Dagda), „Zaviruha” (Jēkabpils), „Uzori” (Līvāni), „Suzorje” un „Praļeski” ( Rēzekne), „Suzorje” un Sergejs Šabodalovs (Visagina, Lietuva), „Kupava” (Maardu, Igaunija). 

Skatītāji apdāvināja dziedātājus ar aplausiem. Ar lielām ovācijam viņi pieņēma mākslinieku uzstāšanās no Baltkrievijas, kuri izpildīja folkloras dziesmas (ansamblis „Na panadvorku”, Braslava), liriskās dziesmas (Igors Metla un Marija Artimonoka, Mijori), baltkrievu stilizētas dejas „Svjatočnaja”, „Krosni” un tautas deju „Ļavoniha” (folk šovs-balets „Aļjans”, Bobrujska). 

Trīs stundas pagāja ļoti ātri, ir pienācis apbalvojumu laiks. Katrs kolektīvs dāvanā dabūja diplomu, grāmatu „Беларускі кірмаш у Даўгаўпілсе”, Latvijas Republikas simtgadei veltītu kalendāru, festivāla suvenīrus un latviešu kārumus. Gala koncertu vadīja un dāvanas kolektīviem pasniedza Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska un BKC kultūras pasākumu organizatore Irina Apeināne. 

Notika arī cita balvu pasniegšanas ceremonija. Pētniecisko darbu konkursa „Latvijas baltkrievi: pagātne un tagadne” iniciatore, Saeimas deputāte Jeļena Lazareva un Latvijas baltkrievu savienības priekšsēdētāja Vaļentina Piskunova apsveica ikgadēja konkursa uzvarētājus, kuru starpā ir 12 pārstāvji no Latgales. Ar ceļojumu uz Briseli tika apbalvoti konkursa laureāti un aktīvisti, par ko viņiem paziņoja Eiropas parlamenta deputāta no Latvijas palīgs Andrejs Mamikins.

Festivālu „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” faktiski aizvēra Baltkrievu kultūras dienu Latvijā rudens marafons.

Kultūras forums pēc tradīcijas beidzās ar kolektīvo dziesmas-himnas „Baltkrievu nams” ar Staņislava Volodjko vārdiem un Aleksandra Rudza mūzikas izpildījumu. Koncertzāle dziedāja šo dziesmu stāvus, vairākiem klausītājiem uz acīm spīdēja asaras.               

 

Labdarības koncerts

25. novembrī, sestdienas rītā festivāla „Baltkrievu gadatirgus Dauavpilī” vieskolektīvi devās uz Pensionāru sociālas apkalpošanas teritoriālo centru, kur deva labdarības koncertu. Stundas laikā folk šovs-balets „Aļjans” un duets no Baltkrievijas, sieviešu vokālais ansamblis „Kupava” no Igaunijas ar savam dziesmām un dejām priecēja iestādes klientus. Pateicīgi skatītāji ilgi negribēja atlaist māksliniekus. Pansionāta kultūras projektu vadītāja Vaļentina Plone pateicās māksliniekiem  par brīnišķīgu uzstāšanos un Baltkrievu kultūras centram par ražīgu sadarbību.

Pēc laba darba Daugavpils viesu kolektīvi devās ekskursijā pa pilsētu un tās baltkrievu vietām, ka arī apmeklēja Marka Rotko mākslas centru. 

 

Gleznu izstāde

  25. novembrī Baltkrievu kultūras centrā festivāla „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” ietvaros atvērās Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības „Maju gonar” (Man ir gods) gleznu izstāde. Izstādē tika prezentētas Latvijas 16 profesionālo mākslinieku gleznas un grafiskie darbi, fotogrāfijas un apjomīgas gleznas:  Vjačka Тeļešs, Anatolijs Jermakovičs, Nadežda Izenjova, Irina Karoļ,  Jeļena Lavrinoviča,  Alīna Ļitviņenko,  Vasilijs Mališčics, Anna Peipiņa, Jeļena Romaņenko, Jeļena Tihomirova, Irina Trumpeļa-Soboļevska, Gaļina Želabovska un Pjotrs Hudobčonoks, no Zviedrijas: Jekaterina Osberga, no Igaunijas - Margarita Ostroumova un Ludmila Pribiļskaja. Pieci mākslinieki piedalījās izstādes atklāšanā.

Pagajušajā gadā apvienība „Maju gonar” atvēra gleznu izstādi Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, bet jau šogad ir ļoti priecīgi satikties viesmīlīgā Baltkrievu kultūras centrā. Par to runāja nemainīgais organizācijas vadītājs, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Baltkrievu skolas Rīgā un pirmās Latvijā baltkrievu kultūras biedrības „Svitanak” dibinātājs. Viņš augsti novērtēja pagājušu festivāla Gala koncertu, pozitīvi izteicās par Latvijas integrācijas politiku un novēlēja BKC tālākus panākumus un attīstību, jo īpašī – baltkrievu skolas atvēršanu Daugavpilī.   

Tagad V. Telešs raksta grāmatu par baltkrievu izcelsmes gleznotājiem, kuri strādāja Latvijā dažādos gados. Informācija par Pēteri Mironoviču, Arkādiju Solovjovu, Aleksandru Beļcovu, Dmitriju Godicka-Cvirko un Mihailu Kalininu tika prezentēta izstādē atsevišķā stendā, sakarā ar viņu jubilejas gadu. Vairāki nosauktie mākslinieki ir saistīti ar Latgali un Daugavpili. Kā izteicās nākamās grāmatas autors: „lai pagājušo gadu gleznotāju gars dzīvo šajās sienās.”

Iztādes atvēršana svinīgi beidzās ar mākslinieku apsveikumu un vokāla ansambļa „Kupaļinka” uzstāšanos. 

Baltijas baltkrievu mākslinieku apvienības „Maju gonar” gleznu ekspozīcija būs pieejama skatītājiem Baltkrievu kultūras centrā (Daugavpils, Alejas iela 68-1A) līdz 2018. gada 25. janvārim.

 

 Paldies par atbalstu!

VII Starptautisko tautas kultūras festivālu „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”  organizēja Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs sadarbībā ar Kultūras pārvaldi, Latviešu kultūras centru, Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulātu Daugavpilī un Baltkrievijas Republikas vestniecību Latvijas Republikā.   

Festivāls atklāti nodemonstrēja tautas diplomātiju darbā sadraudzības pilsētu Daugavpils un Bobrujska un  BKC par sadarbību noslēgtu līgumu ar baltkrievu pilsētu Braslavu, Mijoriem, Glubokaje, lietuviešu Visaginas Baltkrievu kultūras centru „Krok” līmenī.

Baltkrievu kultūras centrs pateicās visiem labsirdīgajiem cilvēkiem par atbalstu, pateicoties kuriem sanāca ļoti gaiši, informatīvi un pozitīvi svētki: avīzei „Million”, „Latgales laiks”, „Sejčas” un „Naš gorod”, portāliem D-fakti.lv, Grani.lv, Gorod.lv un Nasha.lv, radio „Alisa+” un „SWH+”, uzņēmumam „Labiekārtošana D”, Marko Rotko mākslas centram, Tūrisma informācijas centram, Keramikas centram, ka arī vietējiem ražotājiem „Latvijas Maiznieks”, „Oniors zivis”, Dvinska Plus” un „Vilna”.  

Īpaši pateicības vārdi – mūsu talantīgajiem māksliniekiem un uzticīgiem skatītājiem, vairākiem vajadzēja nostāvēt visu koncertu. BKC atvainojās par sagādātajām neērtībām, bet lielākas koncertzāles pagaidam nav. Nākamgad mēs atgriezīsimies mums ierastajā un plašajā Kultūras pilī, kur vietas pietiks visiem un novadīsim festivālu, veltītu Latvijas Republikas simtgadei, ar tēmu „Baltkrievu dārgumu lāde”.   

 

LTV ziņu reportāžu par festivālu „Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” var paskatīties šeit:

https://youtu.be/oSm-2RYctBY

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs




Atpakaļ