Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

14-12-2011

Daugavpils Universitātē būs apskatāma Jāņa Streiča gleznu cikla izstāde


2011. gada 21. decembrī plkst. 14.00 Daugavpils Universitātes Mākslas galerijā (Saules ielā 1/3) notiks kinorežisora Jāņa Streiča gleznu cikla “KUR BASĀM KĀJĀM” izstādes atklāšana.

Izstādē būs apskatāmi pasteļtehnikā veidoti dabas skati no vietām, kur pagājusi Jāņa Streiča bērnība. Izstādes atklāšanā piedalīsies arī pats mākslinieks. Savas gleznas viņš komentē dzejas vārdiem:

To vietu vairs nav,
Tikai vietu vārdi vēl skan,
Bet aiz vārdiem ainas,
Kas svešas man.

To vietu vairs nav,
Kur bizoju basām kājām,
Un ļaužu vairs nav,
Tie deportēti uz debesu mājām.

To vietu vairs nav,
Šad tad tik iztēlē rodu,
Kad noglāstu vārdu
Ar spalvu vai otu.

Jānis Streičs – kinorežisors, scenārists. Bērnībā un jaunībā vēlējās kļūt mākslinieks, taču teātra spēlēšanas aizveda uz kino (tas aprakstīts viņa grāmatā "Lāga dvēseļu straumei"). Prasme zīmēt J. Streičam atviegloja dienestu armijā. Studenta gados viņš ar to pelnīja iztiku, gatavojot dekorācijas amatieru teātros, taisot plakātus klubiem un uzņēmumiem. Arī kino mākslā tas lieti noderēja un Streiča filmu vizuālais ietērps ir pārsvarā viņa diktēts un vadīts. 1970. gadā kinostudijas mākslinieka asistents Jānis Anmanis, ieraudzījis Streiča aizraušanos, veselus 30 gadus nelika mierā, līdz Jānis atsāka gleznošanu. Un nu jau desmit gadus Jānis Streičs piedalās izstādēs un plenēros kopā ar nopietniem māksliniekiem, saviem draugiem.

Izstāde būs apskatāma Daugavpils Universitātes Mākslas galerijā (Saules ielā 1/3) darba dienās no plkst. 8:30 līdz plkst. 17:00 līdz 2012. gada 15. janvārim. Ieeja izstādē bez maksas.

Papildus informācija:

Maija Burima
DU HF
t.: 654 24238      
e-pasts: maija.burima@du.lv




Atpakaļ