Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

31-10-2017

Notika dzejnieka Zenona Vojevodska jaunas grāmatas prezentācija


2017. gada 27. oktobrī Daugavpils baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika jubilejas radošais vakars –dzejnieka Zenona Vojevodska jauna dzejoļu krājuma „Ka-pe-ļ-ka” prezentācija.  

Zenons Vojevodskis – īsts daugavpilietis, Latvijas krievu rakstnieku organizācijas „RUSLO” loceklis, Daugavpils Krievijas Rakstnieku savienības loceklis. Vairāku prēmiju nominants: „Gada dzejnieks 2014, 2015, 2016, 2017”, „Mantojums 2016, 2017”, „Rusj mana 2017”.  Dzejnieks raksta bērniem un pieaugušajiem; apraksta dažādus cilvēka dzīves aspektus, humors un satīra nav sveši šim autoram.

Tieši savam 70. jubilejam Z. Vojevodskis izlaida 3. dzejoļu krājumu ar brīnišķīgu nosaukumu „Ka-pe-ļ-ka” pēc vienvārda dzejoļa, kura rindas ielūdz pārdomāt par dzīves jēgu, par cilvēka lomu un viņa būtību. „Ka-pe-ļ-ka” pēc autora idejas ir asara, kā laimes un bēdu simbols, kā cilvēku sāpju un ciešanu, viņu mīlestības un vienaldzības atainojums.  

Tas nav nejaušība, ka jauna dzejoļu krājuma prezentācija notika tieši BKC, jo Z. Vojevodskis – ir sens baltkrievu draugs, viņa dzejoļi vairākkārt skanēja Baltkrievu namā. Vakars pagāja ļoti sirsnīgā un vieglā atmosfērā lielā ciemiņu skaitā, zālē nevarēja atrast brīvo vietu. Ar puķēm, sirsnīgajiem vārdiem un dāvanām jubilāru apsveica viņa kolēģi un radošās profesijas draugi: Pāvels Plotņikovs, Faina Osina, Jevtihijs Konoplevs, Anastasija Sazankova, Valentīna Prudnikova, Margarita Labonarska, Anatolijs Harins, Tatjana Ruskule, Vitalijs Batjuks, Marija Safronova, Jevgenijs Vetlovs, Jekaterina Andrejeva un citi.

Zenons Vojevodskis ļoti iedvesmojoši lasīja savus dzejoļus, ar katru rindu iekļūstot pateicīgo klausītāju sirdis slepenajos stūros. Šajā neparastajā vakarā skanēja ne tikai dzejoļi, bet arī solo dziesmas amatiermākslinieku izpildījumā: dzejnieka Jevtihija Konopleva izpildījumā, bardu Vitalija Mihailovska un Jelenas Vitkevičas izpildījumā, bet BKC vokālais ansamblis „Praļeski” izpildīja dziesmu „Nekur nav tik labi kā mājās” baltkrievu valodā pašā vakara sākumā, kā rezultātā novedot šo dzejas pasākumu liriskā noskaņojumā.

BKC vadītāja Žanna Romanovska sirsnīgi apsveica jubilāru, atzīmēja viņa svarīgu ieguldījumu Daugavpils poetiskajā sastāvdaļā, izteica cerību uz tālāko sadarbību. Beidzot pasākumu, BKC metodiķe Marija Pometjko izteica pateicību visiem dzejas cienītājiem par aktīvu piedalīšanos vakara norisē un uzdāvināja jubilāram par atmiņu simbolisko dāvanu – krūzi ar BKC logotipu.

Dzejas vārds ir nepieciešams cilvēka dvēselei. Dzejnieks vienmēr redz vairāk, nekā citi. Bez tādiem romantiķiem dzīve zaudētu ļoti daudz ko, un tas, ka viņi dzīvo starp mums un raksta savus dzejoļus zem mīļākas pilsētas debesīm, ir vienkārši brīnišķīgi! 


Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs




Atpakaļ