Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

20-10-2017

Poļu kultūras centram - 20


Daugavpilī dzīvojošie poļi pagājušā gadsimta nogalē ierosināja izveidot Poļu kultūras centru un 1997. gadā ar pilsētas Domes atbalstu tika dibināta jauna pašvaldības iestāde – Poļu kultūras centrs. Tā mērķis ir popularizēt poļu valodu un kultūru, Polijas un Latvijā dzīvojošo poļu vēsturi, kā arī poļu nacionālo mantojumu, tādēļ centra pamatdarbība norit ap un par „kultūras mantojumu” ļoti plašā izpratnē. Galvenie funkcionēšanas virzieni ir identitātes un vēsturiskās atmiņas saglabāšana.

Poļu kultūras centrā darbojas amatieru mākslas kolektīvi – koris “Promeņ” pol. Promień (diriģente Regīna Krukovska, koncertmeistare Ludmila Andrejeva), tautas deju kolektīvs “Kukulečka” pol. Kukułeczka (vadītāja Žanna Stankeviča), teātra grupa “Smaidīgā varavīksne” pol. Uśmiechnięta tęcza (režisore Milena Savkina), vokālais kolektīvs “Daugavas krāsas”, pol. Barwy Daugawy (vadītājs Stanislavs Jakovenko). Darbojas arī Bērnu klubs „Poļu namiņš” pol. Polska chatka un grāmatu draugu pulciņš.

Poļu kultūras centrs organizē koncertus, konkursus, pilsētas un valsts mēroga intelektuālās spēles, kā arī starptautiskus festivālus, t.sk., Starptautisko folkloras festivālu “Poļu folklora Latgalē” un Starptautisko jaunatnes poļu garīgās dziesmas festivālu. Centrā ir mākslas galerija, kurā regulāri notiek izstādes.

Mēs nedrīkstam aizmirst, ka kultūras mantojuma saglabāšana ir mūsu pienākums, rūpējoties ne tikai par mūsu senču piemiņu, bet arī par mūsu pašu un nākamo paaudžu identitātes nostiprināšanu. Centrs ik dienu palīdz mums realizēt šo cēlo uzdevumu, audzinot bērnus un jauniešus poļu kultūras un tēvzemes mīlestībā garā, popularizējot tautas tradīcijas un paražas.

Centrs nav tikai nosaukums vai ideja, galvenokārt, tie ir cilvēki. Vēlamies no sirds pateikties bijušiem un esošiem darbiniekiem, brīvprātīgajiem un visiem tiem, kuri ir veicinājuši īsta Poļu nama izveidi Daugavpilī šo 20 gadu garumā. 

Daugavpils Poļu kultūras centrs sirsnīgi aicina iedzīvotājus apmeklēt  Poļu kultūras centra 20. gadadienai veltīto koncertu, kas notiks 2017. gada 21. oktobrī  plkst. 15.00 Daugavpils novada Kultūras centrā  (Dobeles ielā 30). 




Atpakaļ