Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

09-10-2017

Šveņčoņos skanēja “Kupaļinkas” baltkrievu dziesmas


2017.gada 7.oktobrī Šveņčoņos (Lietuva) notika 21. baltkrievu dziesmu svētki, kuri pulcēja Lietuvas baltkrievu biedrību vokālos kolektīvus, kā arī viesus no Latvijas un Baltkrievijas. Dziesmu festivālā aizrautīgi uzstājās Daugavpils Baltkrievu kultūras centra ansamblis “Kupaļinka”. 

Lietuvas baltkrievu nevalstisko organizāciju apvienība ikgadu organizē Baltkrievu dziesmu svētkus, katru reizi mainot festivāla organizēšānas pilsētu. Šogad festivāls atgriezās Šveņčoņos, uz kuru atbrauca septiņi amatiervokālie baltkrievu ansambļi: “Sjabrina” (Viļņa), “Ranica” (Šaļčininki), “Suzorje” un “Svitanak” (Visagina), “Kupaļinka” (Klaipēda), “Kupaļinka” (Daugavpils, Latvija) un “Žitnica” (Ošmjani, Baltkrievija). 

            Baltkrievijas Republikas vēstniecības Lietuvas Republikā ārkārtējā sūtne Ludmila Tatarinoviča savā uzstāšanās atzīmēja Baltkrievu dziesmu svētku nozīmi Lietuvas baltkrievu kultūras mantojuma saglabāšanā. Baltkrievijas Grodņas apgabala Ošmjanu rajona izpildkomitejas Ideoloģiskā darba, kultūras un jaunatnes nodaļas vadītāja Ludmila Kohanovska teica par kultūras sadarbības nozīmi. Savukārt, Daugavpils Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska apsveica visus māksliniekus un baltkrievu ansambļu mākslinieciskos vadītājus ar Kultūras darbinieka dienu Baltkrievijā un uzsvēra dziesmu vienojošo lomu, stiprinot saites starp cilvēkiem, organizācijām, pilsētām un valstīm.

Koncerta divas stundas, kuru lieliski vadīja Sergejs Šabodalovs un Valentīna Ivanova, pagāja vienā elpā. Kultūras namā nepietika vietu, jo visi skatītāji atnāca saskarties ar baltkrievu dziesmu pasauli un dāsni dāvanāja māksliniekiem aplausus. Goda viesu vidū bija Baltkrievijas konsuls Klaipēdā Nikolajs Logvins, kultūras un diasporas jautājumu padomniece Olga Dašineviča, Šveņčoņu pašvaldības deputāti, Baltkrievu kultūras centra Visaginā vadītājs Oļegs Davidjuks un citi baltkrievu diasporas sabiedriskie darbinieki.

Ansambļi izpildīja baltkrievu tautas un autordziesmas, kuru skaitā bija “Oda Belarusi”, “Zjazjuļa”, “Dička” un “Ručņik” ar daugavpilieša, Baltkrievijas Rakstnieku savienības  Staņislava Volodjko vārdiem. S.Volodjko lasīja savu dzeju, bet festivāla organizatori pasniedza dzejniekam pateicības rakstu. Pēc Lietuvas baltkrievu nevalstisko organizāciju apvienības valdes lēmuma dziesma “Belorusskij dom” ar S.Volodjko vārdiem kļuva par organizācijas himnu. Šo himnu koncerta noslēgumā dziedāja visi festivāla ansambļi - dalībnieki. 

Lietuvas Kultūras ministrijas pārstāvji pasniedza pateicības rakstus Lietuvas baltkrievu nevalstisko organizāciju apvienības priekšsēdētājai Larisai Slesarjovai, visiem ansambļu vadītājiem un svētku vadītājiem.

             “Ansamblim “Kupaļinka”, kurš šogad nosvinēja savu 25. jubileju, aicinājums uz Baltkrievu dziesmu svētkiem Lietuvā ir izeja uz starptautisko līmeni. Mēs guvām jaunu,kolosālo pieredzi, dzirdējām jaunas baltkrievu tautas dziesmas, iepazināmies ar citiem kolektīviem un šī iepazīšanās var pārtapt par auglīgu radošo sadarbību”, teica kolektīva vadītājs Večeslavs Petrovs.

 

Informācija sagatavoja:
Baltkrievu kultūras centrs 




Atpakaļ