Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

27-09-2017

Šonedēļ pirmizrāde „Kur prāts, tur nelaime”


30. septembrī plkst. 18.00 Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde jauniestudējumam „Kur prāts, tur nelaime”, kas režisoram Jurijam Kvjatkovskim (Krievija) kļūs par pirmo iestudējumu Latvijā.

Aleksandra Gribojedova luga pēc tās publicēšanas 1824. gadā izraisīja plašas diskusijas. Tās sižetā tika izsmieta 19. gs. sākuma Krievijas impērijas augsto aprindu sabiedrība, atspoguļojot šīs sabiedrības konservatīvo uzskatu sadursmi ar progresīvām idejām. Daugavpils teātrī Gribojedova luga iestudēta mūsdienīgā interpretācijā, turpinot vecā un jaunā sadursmes tēmu, kuras aktualitāte ir nemainīga. Režisors Jurijs Kvjatkovskis skaidrojis savu izvēli pārnest sižetu uz mūsdienām: „Lugas sižets tiek pārnests uz laiku, ar kuru varam identificēties, jo, rekonstruējot iestudējumā to laiku, kurā neesi dzīvojis un nemaz nevari atcerēties, varētu pazust patiesības elements.” Iestudējuma dramaturģisko materiālu veidoja un sižetu pārnesa uz mūsdienām šobrīd, var teikt, vienīgie dramaturgi Krievijā, kuri raksta lugas dzejā, Andrejs Rodionovs un Jekaterīna Trojepoļska.

Galvenais varonis atgriežas dzimtajās mājās pēc ilgas prombūtnes ārzemēs, lai satiktu savu bērnības dienu mīlestību. Bet izrādās, ka šī vienīgā saite, kas vilinājusi atpakaļ, ir pārtrūkusi. Sabiedrība, kura izraisa tikai nepatiku, jo tajā valda korupcija, konservatīvisms un meli, ir ērta un tīkama sirdij tuviem cilvēkiem. Lai arī šī ierašanās un klaji paustie uzskati sakustina „iesūnojušo purvu”, tas pretojas un sāk nelāgi smakot. Bet, šķiet, ka to jūt tikai mūsu varonis.

Viena no galveno lomu izpildītājām Zanda Mankopa dalās savās pārdomās par jauniestudējumu: „Šo izrādi caurvij vientulības sajūta, aukstums, ko rada mīlestības trūkums. Šādā aukstumā dzīvo tie, kuri savu dzīvi pavada skrējienā pēc tādām iedomātām vērtībām, kā stāvoklis sabiedrībā. Izrādē tiek parādīta tieši tāda sabiedrība: ar šauru redzesloku, kura vienmēr gatava pamācīt, ir pārliecināta par savu taisnību, bet nav gatava domāt, mācīties un mainīties.”

Iestudējuma radošajā komandā darbojas arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece no Krievijas Nana Abdrašitova un horeogrāfe Irina Saveļjeva. Izrāde krievu valodā.

Pirmizrāde – 30. septembrī plkst. 18.00

Tuvākās izrādes – 1. oktobrī plkst. 17.00, 27. oktobrī plkst. 18.30.

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā www.bilesuparadize.lv




Atpakaļ