Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

20-09-2017

Daugavpilī atklās Maijas Bērziņas personālizstādi “GAIŠIE ŪDEŅI”


    20.septembrī plkst. 15.00  Daugavpils  Novadpētniecības un mākslas muzejā (Rīgas ielā 8) atklās Maijas Bērziņas glezniecības izstādi “Gaišie ūdeņi”.

    “Gleznojot man ir vajadzīga dabas klātbūtne,”  par sevi stāsta Maija Bērziņa.  “Vismaz tuvumā, kaut vai aiz loga. Lai dzirdētu vēju vai jūras šalkas. Tāpēc es piedalos daudzos plenēros - Latvijā, Lietuvā. Agrāk es skicēju, zīmēju tieši dabā. Man bija sakrātas veselas mapes ar šādiem uzmetumiem. Taču sapratu - pēc kāda laika mana interese par šiem motīviem zūd. Skicē ieliku visu spēku un visu dedzību. Īstais darbs iznāca tikai kā atkārtojums vai kopija. Tāpēc tagad strādāju alla prima - dabā iesāku gleznot un arī pabeidzu. Strādājot darbnīcā, darbu var pārmocīt un pazaudēt sākuma noskaņu. Taču noskaņa man ir vissvarīgākā. Es varu izmainīt ainavas elementus un zīmējumu, taču noskaņa vienmēr paliek - tas ir kāds aizejošs mirklis vai, piemēram, vasaras tveice. Man patīk priecīgas, vieglas un gaišas krāsas. Saule un vasara. Savu smagumu gleznās es iekšā nelieku. Rīkojos tieši otrādi - gaiši gleznojot, cenšos to aizmirst. Tāpēc vēlie rudens un ziemas mēneši man ir visgrūtākie - tumšais laiks mani nospiež. Tad sēžu iekšā un domāju, taisu skices”

Maija Bērziņa dzimusi 1949. gadā, mācījusies Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā un Mākslas akadēmijas pedagoģijas nodaļā. Māksliniece ir Latvijas Mākslinieku savienības un Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijas biedre.

No 1973. gada piedalās grupu izstādēs: Daugavpilī , Rīgā, Rēzeknē, Salaspilī, Panevežā (Lietuva), Ribnicā-Damgartenē (Vācija), Parīzē  (Francija), Toronto (Kanāda). 2015.g. simpozija izstāde Zarasos, Antāzavē (Lietuva), Viesītē, Ķeipenē, Rundālē, Ogrē, Dagdā, Daugavpilī, Riebiņos.

2016.g. “Marīna izstāde” Jūrmalas muzejāSv.Pētera baznīcā notikušās J.Pīgožņa balvas izstādes laureāte; mākslas darbu izstādes dalībniece Daugavpils muzejā. 2017.g. Latgales mākslinieku reģionālās izstādes dalībniece Rotko centrā.

Sākot ar  1982. gadu veido personālizstādes -   Daugavpilī, Rīgā, Salaspilī, Siguldā, Panevežā (Lietuva). 2014.g. - galerijā “Ilgais ceļš”, 2015.g. – Upīša pasāžā, Viesītes tautas namā, 2016.g. – Staburaga saieta namā.

 

Izstāde “Gaišie ūdeņi” Daugavpils  Novadpētniecības un mākslas muzejā  būs apskatāma līdz  12.novembrim.

 

Papildus informācija: Maija Bērziņa, 29817297




Atpakaļ