Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

20-09-2017

Mijoros klausījās dzērvju skaņas un baltkrievu dziesmas


2017.gada 17.septembrī Baltkrievijas pilsētā Mijori notika VI ekoloģiskais festivāls “Жураўлі і журавіны Міёрскага края” (“Mijoru novada dzērves un dzērvenes”), kura dalībnieku starpā bija Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) deju ansamblis “Ļanok” un vokālais ansamblis “Praļeski”.

Tradicionālais festivāls jau kļuva par Vitebščinas nelielās pilsētas kultūras un ekoloģisku zīmi. Dažus gadus atpakaļ rajons realizēja lielu starptautisko projektu, izmantojot savu galveno dabas bagātību – nacionālo  liegumu “Jeļņa”.

Tas ir lielākais purvs Eiropā ar bagātu floru un faunu. Jeļņā ligzdojas dzērves un reto putnu veidi, purvs ir pārpildīts ar dzērvenēm. Dzērves un dzērvenes deva festivālam savu nosaukumu, uz kuru atbrauc augstākās amatpersonas, ekoloģi, ornitoloģi un fotomākslinieki. Viņi var novērot putnus binoklī, fotografēt, staigāt pa koka tiltiņiem, kuri ir uzstādīti purvā, vai arī apmeklēt centru, kur pastāstīs un parādīs Jeļņas visas bagātības.

Šoreiz neizdevās  pastaigāt pa purvu. Savukārt, stiprs vējš un lietus nenobiedēja festivāla dalībniekus un viesus. Trokšņoja gadatirgus, aktīvi tirgoja dzērvenes, kur sapulcējās gara rinda. Pirms dažām minūtēm, pirms lielā festivāla koncerta sākuma negaidīti beidzās lietus, par ko jokoja draugi: mākslinieki no Daugavpils atveda uz Mijoriem labus laikapstākļus.

Sākot ar pašu pirmo festivālu, par gaidītiem viesiem Mijoros kļuva Daugavpils baltkrievu mākslinieciski kolektīvi. Koncertprogrammu atklāja vokālais ansamblis “Praļeski” (vadītāja Anastasija Mališeva) ar dziesmu latgaliešu valodā un baltkrievu valodas tulkojumu. Festivālā “Жураўлі і журавіны Міёрскага края” notika latgaļu kadriļas debija deju ansambļa “Ļanok” (vadītāja Marina Meduņecka) izpildījumā. Baltkrievu dejas mainīja dziesmas baltkrievu un latviešu valodās. Skatītāji dāvināja māksliniekiem dāsnus aplausus, savukārt, īpaši tika atzīmēti jaunie dejotāji Valērijs Meduņeckis un Ludmila Maligina ar “Krievu kadriļu”.

Mijoru rajona izpildkomitejas Kultūras nodaļas vadītājs Aleksandrs Troņkins sirsnīgi pateicās partneriem par priekšnesumiem, dāvinot festivāla suvenīrus.

Daugavpils pilsētas domes Baltkrievu kultūras centrs un Mijoru rajona izpildkomitejas Kultūras nodaļu vieno Sadarbības līgums kultūras sfērā un ilggadējā partnerība. Kultūras apmaiņas ietvaros Daugavpils gaida Mijoru māksliniekus uz tradicionālo rudens festivālu “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs 




Atpakaļ