Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

06-09-2017

Baltkrievu kultūras centrs atvēra jaunu radošo sezonu


2017. gada 1. septembra vakarā Latgales Centrālajā bibliotēkā iedvesmojošā atmosfērā pagāja  literārāis forums ar nosaukumu „Dzīvo grāmata...”, kura laikā tika atzīmēta baltkrievu grāmatiespiešanas 500. gadadiena un Baltkrievu rakstniecības diena. Ar šo pasākumu Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) atklāja savu jauno radošo sezonu. Šajā vakarā varēja iepazīties ar publikācijām par Francisku Skorinu un jaunām BKC bibliotēkas grāmatām, paklausīties Daugavpils dzejnieku dzejoļus un muzikālos priekšnesumus.

 

          Tā nav nejaušība, ka literārais forums, kas tika veltīts baltkrievu grāmatiespiešanas 500. gadadienai, notika tieši Zinību dienā un Baltkrievu rakstniecības dienā. Šajā dienā Baltkrievijā sākās šī vēsturiska notikuma galvenās svinības – senajā Polockā, Franciska Skorina dzimtajā pilsētā.

Šajā  vakarā daudz runāja par apgaismotāju Francisku Skorinu (1490-1551), jo 1517. gada 6. augustā pilsētā Prāga tika izdots „Psaltērijs” – pirmā iespiestā baltkrievu grāmata. Par šīs pirmās baltkrievu grāmatas izdevēju kļuva baltkrievu un austrumslāvu rakstnieks un filozofs, apgaismotājs, ka arī humānists, tulkotājs, izdevējs, Renesanses laikmeta zinātnieks un mediķis Franciska Skorina. Baltkrievu grāmatiespiešanas 500. gadadienas svinēšana notiek ne tikai Baltkrievijā, bet visā pasaulē sakarā ar to, ka šī diena ir iekļauta UNESCO (Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija) svētku kalendārā.

              Apsveikt visus pasākuma viesus un organizētājus ar baltkrievu grāmatiespiešanas 500. gadadienu, Baltkrievu rakstniecības dienu, kurai ir gadsimtu vecas tradīcijas, Zinību dienu un ar Baltkrievu kultūras centra jauna radošā sezona atklāšanu atnāca Daugavpils Kultūras pārvaldes vadītāja vietniece Vita Vilevko, Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Daugavpilī Vladimirs Klimovs, Latgales Centrālās bibliotēkas direktora vietniece Dzidra Stupāne, ka arī pazīstamie Daugavpils dzejnieki un bārdi.

          BKC vadītāja Žanna Romanovska, pieņēmot dāvanā no Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsula Daugavpilī V. Klimova vērtīgu Antoļija Titova grāmatu „Franciska Skorina ceļiem”, atzīmēja vārda un grāmatas nenovērtējamo nozīmi cilvēka dzīvē un izlasīja baltkrievu dzejnieka, žurnālista un tulkotāja, Latvijas Triju Zvaigžņu ordeņa un baltkrievu Franciska Skorina medaļas ieguvēja Sergeja Poniznika dzejoli „Skorina lūgšana”.   

         Par galveno foruma viesi kļuva bibliofils, rakstnieks un izdevējs Mihails Kozlovskis. Viņš dzīvo pilsētā Molodečno (Baltkrievija), vairākus gadus pēta savu dzimto vietu, izdod vēsturisko kultūras žurnālu un pie tam fundamentāli interesējās par baltkrievu „pēdam” Latgalē un Latvijā. M. Kozlovskis prezentēja jauno grāmatu „Krivickie runi – 2”, turpinot iepriekšējo „Krivickie runi – 1”, kura tika izdota 14 gadus atpakaļ un izveidota kopā ar S. Poniznikovu. Grāmatā „Krivickie runi – 2” ir savākta Latvijas baltkrievu literātu  proza un poēzija Pirmās republikas periodā – no 1918. līdz 1940. gadam.

        Visi foruma viesi ar lielu interesi klausījās aizraujošus M. Kozlovska stāstus, kuri izskanēja lieliskajā baltkrievu literārajā valodā. Galvenais rakstnieka dzīves kredo ir tas, ka cilvēkam jādzīvo atmiņā par bagāto savas tautas pagātni; grāmata veido cilvēka personību – tā ir bagāža, kura vienmēr atrodas ar cilvēku un ir viņa neatņēmama daļa. M. Kozlovskis priecājās par to lielo darbu, kuru padara Baltkrievu kultūras centrs radošā mantojuma un baltkrievu kultūras saglabāšanā un popularizēšanā un uzdāvināja BKC bibliotēkai vairākas brīnišķīgas grāmatas: „Krivickie runi – 2”, Molodečno autoru dzejoļu krājumu, Ivana Kozela lugas „Virs Serebrankas viļņiem”.   
           Pasākuma vadītāja Baltkrievu kultūras centra metodiķe Marija Pometjko atzīmēja, ka Daugavpili ne tik vienkārši sauc par dzejnieku pilsētu. Poētiskai vārds ir nepieciešams cilvēka dvēselei. Bez tā dzīvē nepietiktu kaut kā interesanta un neparasta. Un iedeva startu literārajam forumam, kurā dzejnieki, bārdi un gleznotāji runāja par vārda spēku, lasīja savus dzejoļus un dziedāja dziesmas. Literārajā marafonā piedalījās Jevģenija Guļajeva, Stanislavs Volodzko, Faina Osina, Pāvels Plotnikovs, Anastasija Sazankova, Zenons Voevodskis, Tatjana Ruskule, Marija Safronova, Jekaterina Andrejeva, Stanislavs Januškevičs; bet Anatolijs Gallers, Sergejs Solovjovs un Vitālijs Mihailovskis dzejoļu papildinājumam izpildīja savas oriģināldziesmas.

          Kā muzikālais fons pasākuma sākumā un beigās ļoti harmoniski izskanēja baltkrievu dziesmas kora kapellas „Spadčina” izpildījumā; par pasākuma organizētājiem uzstājās Baltkrievu kultūras centrs sadarbībā ar Latgales Centrālo bibliotēku.   

           Grāmatu izstāde, veltīta Franciskam Skorinam, būs atvērta  Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā visu septembri. Sirsnīgi aicinam apmeklēt mūsu izstādi pēc adreses: pilsēta Daugavpils, Alejas iela 68-1A, BKC, no plkst. 9.00 līdz plkst. 17.00.

 



Informāciju sagatavoja:
Baltkrievu kultūras centrs




Atpakaļ