Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

15-08-2017

„Kopā. Pa ceļam. Paceļam”


2017.gada 17.augustā plkst.17.00 Daugavpils Māla mākslas centrā (18.Novembra ielā 18) tiek atklāta Latgales podniecības izstāde “Kopā. Pa ceļam. Paceļam”.

Latgales podniecības tradīcija kādreiz paredzēja to, ka amata Meistari visbiežāk apvienojās pa puduriem – vienojot vienā noteiktā teritorijā dzīvojošus un mālu apstrādājošus podniekus. Tradīcija laika gaitā ir mainījusies. Izstāde „Kopā. Pa ceļam. Paceļam”, kuras tematisko ievirzi ir izvēlējies tautas lietišķās mākslas studijas „Rēzeknes apriņķa pūdnīki” vadītājs Andris Ušpelis, parāda to Meistaru veikumu, kuri dzīvo ceļā no Alūksnes, Bērzpils, Preiļiem un Rēzeknes līdz Daugavpilij un Krāslavai.

Lai arī ir mainījusies tradīcija, tomēr radīšanas ceļš, kuru iet māla Meistari, joprojām ir atklājumu un pieredzes bagāts. Joprojām Latgales keramikā svarīgākais ir māla trauku lietišķais pielietojums, trauku apdedzināšana Latgales bedres tipa atklātas uguns keramikas apdedzināšanas cepļos. Ar patiesu gandarījumu cilvēki tur rokās tikko no cepļa izņemtus siltus traukus, kuri ir glazēti vai reducēti, vai arī veikta to apstrāde pienā. Izstādes ekspozīcija parāda tos radošos Ceļus, kādus staigā podnieki, lai nonāktu pie īsta Māla Poda.

Izstāde būs skatāma līdz 2017.gada 17.septembrim Māla mākslas centra darba laikā: otrdien – sestdien plkst.12.00 – 18.00, svētdien plkst.12.00 – 16.00.

Esiet laipni aicināti!




Atpakaļ