Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

14-08-2017

Baltkrievu namā bērni no dažādām valstīm svinēja Spasu


2017.gada 9.augustā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrs (BKC) satika starptautiskā bērnu dienas nometnes “Superkids” audzēkņus. Bērniem tika organizēta izglītojošā spēles nodarbība “Spass: medus, ābolu, riekstu”. Vasara gadrīz jau aiziet, bet Spass ir viens no ražas svētkiem, dabas bagātību novākšanas svētkiem.

Viens no galvenajiem BKC darbības virzieniem ir darbs ar dažāda vecuma bērniem, kuru laikā notiek izglītojošās spēles nodarbības “Mūsu kaimiņi- baltkrievi”, ekskursiju programmas “Baltkrievu nams”  gan pirmsskolas izglītības iestāžu, gan skolas audzēkņiem,  tādā veidā iepazīstinot bērnus ar baltkrievu paražām un tradīcijām, kultūru un baltkrievu valodu.

Arī šoreiz viesmīlīgajā Baltkrievu namā atnāca ap 40 vasaras nometnes audzēkņu, lai iepazītos ar baltkrievu Spasa: medus, ābolu un riekstu svinēšanas tradīcijām. Kultūras pasākumu organizatore Irina Apeināne ekskursijas laikā iepazīstināja bērnus ar centra darbību, fotoizstādi, baltkrievu mājas ekspozīciju, pastāstīja par Daugavpils baltkrievu vietu un nozīmi mūsu daudznacionālās pilsētas kultūras attīstībā.

BKC metodiķe Marija Pometjko, gērbusies krāšņajā baltkrievu nacionālajā tautas tērpā stāstīja,ka pēc senām tradīcijām, augusts baltkrieviem saistīts ar lauksaimnieciskajiem svētkiem, kurās cieši savijas kopā kristiešu, pagānu un tautas tradīcijas un paražas. 14. augustā baltkrievi svin medus Spasu, 19.augustā – ābolu, bet 29.augustā – riekstu, metodiķe sīki raksturoja katru no Spasiem; iepazīstināja audzēkņus ar Baltkrievijā tradicionālo dekoratīvi lietišķās mākslas veidu – vicinanku. Bērni ar lielu interesi un azartu izgrieza papīra ezīšus un ābolus, līmēja uz atklātnēm, minēja mīklas baltkrievu valodā.

Vēlāk notika arī tējas pauze ar bulciņu, medu un citiem saldumiem. Apspriedā visu, ko redzeja un dzirdēja, mainījās ar iespaidiem, un protams, tracionāli fotografējāmies piemiņai. Aizejot, vasaras nometnes audzēkņi, kuru starpā bija bērni no Vācijas, Anglijas, Īrijas, Zviedrijas, Kipras, ne tikai aiznesa paštaisītas atklātes, bet arī  daudz brīnišķīgu emociju un iespaidu. Viņi pateicās par siltu uzņemšanu, par jaunajām zināšanām, prasmēm un teica jaunus tikko iemācītos baltkrievu vārdus “да пабачэння” un “да сустрэчы” (uz redzēšanos un uz tikšanos).

Šīs tikšanās turpināsies vēl un vēl! Sirsnīgi aicinām!

 

        

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

t. 654 24695,cbk@inbox.lv,

www.bkc.daugavpils.lv ,

Daugavpils, Alejas iela 68-1A




Atpakaļ