Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Kultūra » | Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

12-05-2017

Baltkrievu dūdas skaņas aicināja uz “Дударскі рэй” Glubokoje pilsētā


2017.gada 6.-7.maijā pilsētā Glubokoje (Vitebskas apgabals, Baltkrievija) notika pirmais starptautiskais dūdu reģionu festivāls “Дударскі рэй”. Forumā piedalījās Daugavpils Baltkrievu kultūras centra (BKC) delegācija, sadarbības līguma starp Glubokoje rajona izpildkomitejas kultūras nodaļu ietvaros.

Dūda – ir unikāls mūzikas instruments. Pirmo reizi par šo veco mūzikas instrumentu baltkrievu rakstītos avotos pieminēja XV gadsimta beigās. Dūda bija ļoti izplatīta un aktīvi izmantota baltkrievu tautas mūzikā līdz pat XX gadsimtam, pārsvarā Baltkrievijas centrālajā un ziemeļrietumu daļā. Tā apstiprinājums ir meklējams etnogrāfiskajos avotos, Jankas Kupalas un Vaclava Lastovska daiļdarbos.

Glubokoje zemē šis instruments bija ļoti populārs un izplatīts, tāpēc tieši šeit tika atklāts pirmais starptautiskais dūdu festivāls. Par festivāla iniciatoru kļuva pazīstamais literators un tulks, izdevējs un publicists, īru literatūras pasniedzējs Brno (Čehija) Vitālijs Voronovs, kurš piedzima Glubokoje, bet tagad dzīvo Polijā. Unikāls cilvēks, kurš neaizmirst savu dzimteni un dzimtās saknes, nodarbojas ar dūdas tradīciju atdzimšanu Glubokoje pilsētā.

Uz festivālu atbrauca dūdu pārstāvji no Baltkrievijas un ārzemēm, lai pārstāvētu ne tikai savu valsti, bet arī dažādus reģionus: čehi – Morāviju, poļi – Lielpoliju,beļģi – Flandriju un Valoniju, angļi – Skotiju; bet Dmitrijs Djomins, kurš piedzima Glubokoje, tagad dzīvo Karēlijā, iepazīstināja ar igauņu dūdu. Par festivāla startu kļuva dūdu improvizācija slaveno tautiešu alejā, pie Ignata Buinicka pieminekļa – baltkrievu profesionālā tautas teātra dibinātājs. Tieši viņš savā laikā teātra trupā aicināja mūziķi- dūdaru Ādamu Šuļgu.

Festivāla programma bija ļoti bagāta: izstādes un prezentācijas, muzikālā pastaiga kultūrdendroloģiskajā parkā Mosara ciematā, dūdaru gājiens centrālajā ielā un lielais gala koncerts pilsētas laukumā; daudzu Glubokoje iestāžu apmeklējums un iepazīšanās ar to darbību: rajona centrālo bibliotēku, vēsturiski-etnogrāfisko muzeju, tradicionālās kultūras un tautas radošuma centru, Jāzepa Drozdoviča bērnu mākslas skolu, kultūras namu. Un katrā pasākumā skanēja dūdas mūzika! Par vienu no krāšņākajiem notikumiem kļuva festivāla dūdaru dalībnieku uzstāšanās gala koncertā un Udelo ciemata baznīcā; brauciens uz c.Prozoroki uz I.Buinicka dzimteni, kur atrodas viņa kapa vieta.

Latvijas un Lietuvas delegācijas aktīvi piedalījās keramisko izstrādājumu , zīmējuma uzlikšanas uz auduma, talismana pīšanas meistarklasēs, apmeklēja Glubokoje tērpu prezentāciju un baltkrievu nacionālās virtuves klubu “Кумачкі”.

Festivāla “Дударский рэй” organizatori, viesi un dalībnieki, kā arī daudzi skatītāji domā vienādi: šādi festivāli ir ļoti nepieciešami, jo atgādina par to, ka ir nepieciešams zināt savu vēsturi, saknes un tradīcijas; ir nepieciešams meklēt, saglabāt un nodot to pēctečiem. Neapšaubāmi, “Дударскі рэй” kļūs par zīmīgu notikumu Baltkrievijas kultūras telpā un ārpus tās.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

Marija Pometjko, BKC metodiķe,

t. 654 24695, 29811969, cbk@inbox.lv, www.bkc.daugavpils.lv ,

Daugavpils, Alejas iela 68.




Atpakaļ